Cosplay – sve na jednom mjestu

Cosplay – sve na jednom mjestu

PRIJAVE:

Kao što smo već objavili, ove godine na SFeraKonskom cosplay natjecanju možete osvojiti nagradu u jednoj od 5 kategorija:

– opći dojam

– najbolji kostim

– najbolji performans

– najbolja grupa

– nagrada publike

Nije potrebno istaknuti u kojoj kategoriji se natječete – žiri će dodijeliti nagradu osobi koja najbolje zadovoljava kriterije pojedine kategorije. Nije moguće pobijediti u dvije kategorije, osim u slučaju da se glasovi publike podudaraju s izborom žirija.

Treba istaknuti da se cosplayem smatraju samo kostimi iz već postojećeg fandoma, te da se likovi koji nisu u objavljenim djelima (filmovi, serije, knjige, anime, igrice itd.) te modni izričaji (steampunk, lolita, cyberpunk itd.) ne računaju kao cosplay. Na natjecanje se može prijaviti bilo tko, no u slučaju da je cosplayer već osvojio nagradu u prijavljenom kostimu, prednost će biti dana drugim natjecateljima. Kostimi koji su u potpunosti kupljeni mogu se natjecati u kategorijama nagrade publike i najbolji performans.

Ispravak prijašnje objave: Prijavom unaprijed cosplayeri dobivaju popust od 20 kn na trodnevnu kotizaciju, koja za njih iznosi 70kn. Kako bi ostvarili pravo na popust, cosplayeri se moraju unaprijed prijaviti preko interneta te na desku dati ime i prezime prilikom kupnje kotizacije. Online prijave zatvaraju se u četvrtak 11. svibnja u 23:59. Prijave na samoj konvenciji traju do subote u 13:00.

COSPLAY NATJECANJE:
Cosplay natjecanje ili maškarada podrazumijeva nastup prijavljenih cosplayera pred publikom. Pojedinačni natjecatelji imaju 2 minute za svoj nastup, a grupe 3. Cosplayeri sami biraju kako će nastupati:
Nastup može biti u stilu fashion walka kojem je cilj da natjecatelj pokaže svoj kostim. Potiče se natjecatelje da budu što više „in character“, odnosno da pokušaju oponašati hod, stav i karakter lika za vrijeme fashion walka. Na kraju fashion walka žiri će natjecatelja pitati par pitanja o kostimu.
Drugi tip nastupa su performansi koji uključuju kratki odglumljeni skeč. Cosplayer koji želi održati performans mora to naglasiti u prijavi te mu se može osigurati audio podrška ukoliko je potrebno. Na kraju performansa žiri može i ne mora natjecatelja pitati par pitanja o kostimu, ovisno o preostalom vremenu.
Cosplayere će voditelj cosplay natjecanja pozvati na pozornicu redom kojim su se prijavili. Prvo će biti pozvani svi oni koji su se odlučili za fashion walk, zatim performansi i na kraju grupe.
Za vrijeme nastupa iza žirija će se projicirati slika lika koju ćete priložiti u prijavnici. U slučaju da cosplayate lika iz knjige, molimo vas da na kraju prijavnice priložite opis lika.

PRIJAVE:

Prijaviti se možete pojedinačno ili kao grupa. Prijavljuje se preko interneta na stranici: /prijavnica-za-cosplay-natjecanje/ ili na samoj konvenciji na štandu udruge SFera. Ukoliko vam je potrebna audio podrška molimo vas da unaprijed pošaljete mp3 datoteku na prijavnicu kako bismo imali dovoljno vremena pripremiti materijale za natjecanje. 🙂

PREJUDGING

Prejudging ili predocjenjivanje provest će članovi žirija za vrijeme trajanja konvencije te može uključivati pitanja o izradi kostima i pobliže promatranje dijelova kostima u svrhu utvrđivanja kvalitete kostima.

OCJENJIVANJE:
Kategorija opći dojam. U kategoriji opći dojam pobjeđuje najbolji od najboljih. Kriteriji za pobjedu su dobro izrađen kostim i izvršen performans te vrijede svi kriteriji kao u kategorijama najbolji kostim i najbolji performans.

Kategorija najbolji kostim. U kategoriji najbolji kostim gleda se kvaliteta svih elemenata kostima što uključuje šivanje, izradu propova, bodypaint i drugo. Bitno je i koliko ste dobro prilagodili kostim svojem obliku tijela, urednost šavova, prisutnost detalja i koliko dobro ste kupljenu stvar preobrazili u prop. U ovoj kategoriji cijeni se samostalna izrada kostima i propova te se ne prihvaćaju kupljeni kostimi.
Molimo vas da naglasite ukoliko radite neku promijenjenu verziju lika (genderbend, steampunk verziju i slično).

Kategorija najbolji performans. U ovoj kategoriji promatra se performans koji može biti na hrvatskom ili engleskom jeziku (može i na klingonskom, ali nećemo vas baš razumijeti J). U slučaju da vam treba audio podrška, pošaljite nam mp3 datoteku u prijavnici.
Ocjenjuje se uživljenost u lika za vrijeme performansa te njegova kompleksnost, no i originalnost. Pustite mašti na volju i pokušajte zabaviti publiku i žiri: možete biti smiješni, ozbiljni, ispričati priču, otpjevati ili otplesati nešto.
U ovoj kategoriji ocjenjuju se i samostalno izrađeni i kupljeni kostimi jer je najbitniji kriterij atraktivan performans.

Kategorija najbolja grupa. U ovoj kategoriji pobjeđuje najbolja grupa – žiri će odabrati najbolju grupu ili po kvaliteti kostima ili po njihovom performansu. Kriteriji za pobjedu isti su kao u kategorijama najbolji kostim i najbolji performans.
Grupu čine 2-5 cosplayera koji su se zajedno prijavili te se gleda kao cjelina – članovi grupe mogu si međusobno pomagati u izradi kostima te moraju svi zajedno sudjelovati u performansu ukoliko ga imaju.

Kategorija nagrada publike. Kao i svake godine, kostim koji dobije najviše naljepnica za vrijeme trajanja konvencije dobiva nagradu publike. Knjižice za naljepnice možete pokupiti na štandu udruge SFera. Knjižice morate vratiti do 17:00 na istom štandu kako bismo prebrojali glasove.

Cosplay natjecanje počinje u 17:15h.
Dodjela nagrada je u 20:00h.

Sretno svima! 🙂

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *