Književna sekcija na SFeraKonu

Književna sekcija na SFeraKonu

Na šetnju književnim krajolikom znanstvene fantastike provest će vas naši upućeni predavači. Uključite se i zapaprite predavanja začkoljastim pitanjima, nema boljeg panela od onog obogaćenog diskusijom!

KNJIŽEVNI SET:

a) Pogled u mračno zrcalo: Mary Shelley, gotički roman i rađanje spekulativne fikcije
Gotički roman se, sa svojom mračnom atmosferom, tajnovitim dvojnicima i vječnom potragom za često užasavajućom istinom, nedvojbeno može promatrati kao izvor svih triju žanrova spekulativne fikcije (kao i, zapravo, svih drugih popularnih žanrova današnjice). Ovo predavanje dat će kratki pregled povijesnog razvoja koji je do toga doveo, prateći put nekih od osnovnih motiva koje možemo uočiti već od prvih gotičkih romana, a s osobitim naglaskom na djelo Mary Shelley.

Predavač: Milena Benini bavi se spekulativnom fikcijom na sve moguće načine. Konovi su joj jedan od prirodnih okoliša, pa ako je trebate, potražite je na nekom od njih. Ako to ne uspije, zapratite je na Twitteru  ili Facebooku.

 

b) HEREN ISTARION – Predavanje o Tolkienovim čarobnjacima iz Međuzemlja
Predavanje o Tolkienovim čarobnjacima iz Međuzemlja. Nastojimo dati odgovore na pitanja: Kada se i zašto Saruman Bijeli odrodio od svoje visoke dužnosti? Kakva je uloga Plavih Istara među petoricom? Koji je smisao Radagastovog prijateljstva s šumskim zvijerima? Koja je uloga Gandalfa Sivog, a koja Bijelog? Predstavljamo magiju Istara i članove Bijelog Vijeća.

Predavač: Viktor Starčević je član Udruge Tolkienovih obožavatelja – Almarenska družina. Zvjezdana Drašner je također dogogodišnji član Udruge i proteklih par godina prisutna na Sferakonu radionicom o Tengwaru. Oba predavača se osim Istara bave proučavanjem i drugih tema iz Tolkienovog opusa.

 

c) Postanak i kraj svijeta u nordijskoj mitologiji
Predavanje se temelji na staronordijskom spjevu Völuspá, koje pripada tzv. poetskoj Eddi. Datira iz 10. stoljeća i kanonsko je djelo koje nas upoznaje s poimanjem nastanka i propasti svijeta u vikinškoj, tj. nordijskoj mitologiji.

Predavač: Mišo Grundler, diplomirani skandinavist i anglist, prevoditelj na Hrvatskoj radioteleviziji i vanjski suradnik na Katedri za skandinavistiku Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

 

d) Hod kroz godinu – priča o starim slavenima i njihovim bogovima
Priča o staroslavenskim bogovima i njihovoj ulozi u promjeni godišnjih doba. U kakvim su odnosima ti bogovi? Ima li sličnosti s nekim drugim europskim mitologijama? Gdje se sve pojavljuju njihova imena u naše doba? Koliko je običaja opstalo od predkršćanske kulture do danas?

Predavač: Studentica informacijskih znanosti na FFZGu, zaljubljena u sve mitologije Europe, no staroslavenska je ipak mitologija ovih prostora.

 

e) Predstavljanje Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke
Predstavljanje nastanka, ciljeva i misije Ivanine kuće bajke te kostimiranog pripovjednog vođenja stalnom izložbom

Predavač: Ankica Puškarić – ravnateljica Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Kao direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Ogulina je pokrenula izradu strategje razvoja kulturnog turizma te sa autoricom strategije Ogulin – zavičaj bajke, Draganom Lucijom Ratković Aydemir (Muze d.o.o. Zagreb), radila na implementaciji iste u funkciji voditelja projekta i direktora Ogulinskog festivala bajke te voditelja projektnog tima za projekt Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke koji je sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

f) PANEL => Douglas Adams: Hitchhiker i Dirk
Hrvatski obožavatelji o velikanu britanskog SF-a! Sudjelovat ćemo u razgovoru ugodnom u društvu još ugodnijem: Moderatorica panela je Petra Bulić, a gošće Tatjana Jambrišak i Mihaela Marija Perković.

 

g) PANEL =>5 priča koje morate pročitati
Svatko ima svoje SF klasike, ovisno o generaciji, knjižničarki, jezicima koje govori (i čita) i sreći. Svake godine na SFeraKonu 5 priča koje morate pročitati. :)
Moderator: Glavna organizatorica SFeraKona 2016 dovoljno luda da se javi da bude i moderatorica za panel na programu istog. Hence, hrabra i optimistčna luđakinja. Also, a writer, a mother and a fan. Gosti panelisti (& pisci!) : M. Benini, V. Kurilić, A. Žiljak.

 

h) Okrugli stol => Domaća fantastična književnost – utopija ili distopija
Rasprava o stanju u domaćoj fantastici. Što se piše i kakva je trenutna krvna slika domaće žanrovske literarne produkcije. Gdje mladi pisci mogu objaviti, kako preći s priče na roman, podjela na amatere i profesionalce, klanove i zbirke. Uz uobičajenu dozu nadvikivanja i kuknjave, moguće je da će se čuti i nešto konstruktivno za sve oni koji pišu fantastiku.

Voditelj: Davorin Horak urednik je časopisa Sirius B, portala Inverzija.net i svega ostalog što ima veze sa znanstvenom-fantastikom a proizvodi tvrtka Hangar 7. Dugogodišnji je član SFere i nepopravljivi idealist kad je u pitanju fantastika. Sve bi radio, pisao, organizirao, izdavao, a ponešto od toga mu i uspije. Recimo Titan, Nebula, biblioteka domaćih autora Solaris. Zaštitni znak mu je šilterica od koje se odvaja ni kad ide spavati.

 

i) O hobbitima
Predavanje o hobbitima, način života, karakteristike, glavni pojedinci.
Predavač: Ivana Kramarić, članica Almarenske družine, a potražite ih i na fejsu.
j) PANEL: Mary Shelley, Frankenstein, SF & gotički roman
Frankenstein je rodočelnik žanra, svi se slažu. Samo kojeg? SF, gotički roman ili horor? Jedno je sigurno: prošlo je točno 100 godina od fatalne godine kad ga je Mary Shelley napisala. A SFeraKon slavi slavne anegdote jednako rado kao i slavne romane i slavne spisateljice. :)
Moderator: Tatjana Jambrišak, počasna gošća SFerakona 2016, urednica, spisateljica i prevoditeljica. Milena Benini, spisateljica, urednica i teoretičarka. Mihaela Marija Perković, anglistica, spisateljica i čitateljica. Martina Domines Veliki, anglistica, profesorica i teoretičarka.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>