Don’t panic – Počasni Duh (Ghost of Honour) SFeraKona 2016 je Douglas Adams!

Don’t panic – Počasni Duh (Ghost of Honour) SFeraKona 2016 je Douglas Adams!

Hitchiker's Guide RadioSFeraKon 2016 ima dva Počasna Duha (Ghost of Honour), a prvi kojeg ćemo vam predstaviti slavni je Douglas Adams, genijalni britanski pisac koji je napisao kultni Vodič kroz galaksiju za autostopere. Svi koji su ga čitali, obožavaju ga, no postoje neki (ne znamo gdje, ali kažu nam da postoje!) koji ne znaju da se Vodič nije rodio kao kultna knjiga, već kao – radio drama! I to na današnji dan prije točno 18 godina!

Na Dan žena, 8. 3. 1978. godine, BBC Radio 4 je po prvi puta emitirao A Hitchhiker Guide to the Galaxy, esefičnu emisiju koja je bila prva radijska komedija producirana u stereo zvuku. Osim što je napisana tako da je generacije ljubitelja SF i dobrog humora obožavaju, ova je radio drama je na inovativan način upotrebljavala glazbu i zvučne efekte, te je zbog toga dobila niz nagrada i priznanja, o čemu je 1988. godine pisao Neil Gaiman u knjizi “Don’t Panic: the official Hitch-Hiker’s Guide to the Galaxy Companion” još dok je radio kao novinar. 
818TtF1kYxLVodič ostaje jedina radio emisija koja je ikad bila nominirana za nagradu Hugo (1979. godine, u kategoriji ‘Best Dramatic Presentation’), a Douglas Adams je zbog te nje postao članom Radio Academy’s Hall of Fame.

No, nije samo zbog nje postao naš ovogodišnj Počasni duh. Osim radio drame i istoimenih književnih uradaka, Douglas Adams otac je esefičnog detektiva, Dirka Gentlyja, glavnog lika humorističkih krimi romana Dirk Gently’s Holistic Detective Agency i The Long Dark Tea-Time of the Soul. (koje uskoro potražite u SFerinom Book Clubu!)

Ovogodišnja SFeraKonska zbirka, koju svaki posjetitelj dobiva na dar, tematizira žanrovski noir i krimić, a SFeraKonskic osplay za temu ima Cops & Robbers, jedva čekamo da vidimo tko će i kako utjeloviti “punašnog muškarca koji obično nosi teško i staro svjetlo smeđe odijelo, košulju na crveno-crne kockice s kravatom na zelene pruge, dugi kožni kaput, crveni šešir i debele naočale s metalnim obrubom.”

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>