Nagrada SFERA

Godišnje nagrade Društva SFera za najbolja ostvarenja iz područja SF-a

Program SFeraKona

Pogledaj

Satnica SFeraKona

Pogledaj

Dobitnici nagrade SFERA 2015. godine

Čast nam je i zadovoljstvo objaviti ovogodišnje dobitnike nagrade SFERA, najstarije nacionalne žanrovske nagrade u Hrvatskoj, za djela objavljena u 2014. godini.

Dobitnici nagrade SFERA po kategorijama su:

  • Najbolja minijatura: Jurica Ranj, Korisnička služba (Parsek 123, Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, 2014.)
  • Najbolja kratka priča: Davor Šišović, Zavarivači (Prsten sa one strane sna, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, 2014.)
  • Najbolja priča: Zrinka Pavlić, Sava pod Sljemenom (Imaš vatre, Jesenski i Turk, 2014.)
  • Najbolji roman: Tanja Tolić, Zovem se nebo (Naklada Ljevak, 2014.)
  • Najbolji dječji roman: Jelena Radan, Zeda (Algoritam, Zagreb, 2014.)
  • Najbolji teorijski rad: Slaven Škapul, Imaginarij distopijskog filma (Ubiq, časopis za književnu fantastiku, broj 15, Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, 2014.)
  • Posebno ostvarenje: Astra Larp (Ivana Delač, Vesna Kurilić)


Čestitamo svim dobitnicima!

u

O nagradi SFERA

U svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva, Društvo za znanstvenu fantastiku SFera od 1981. godine dodjeluje godišnju nagradu SFERA. Nagrada SFERA prva je i najstarija nacionalna žanrovska nagrada u Hrvatskoj.

Nagradu SFERA dobivaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a (u interpretaciji SFerinog Pravilnika “SF” je zbirni naziv koji obuhvaća znanstvenu fantastiku, fantasy i nadnaravni horor) po prvi puta objavljena i/ili prikazana na hrvatskom jeziku u toku prethodne kalendarske godine.

Žiriranje za nagradu SFERA

Žiri za nagradu SFERA sastoji se od minimalno 5 članova, a mogu mu pristupiti i ljubitelji SF-a koji nisu članovi Društva za znanstvenu fantastiku SFera. Obaveza je svih članova žirija da pročitaju sva djela u konkurenciji te da budu fizički prisutni na dan žiriranja koje se obično održava u Zagrebu, 2 do 3 tjedna prije SFeraKona.

Više o kategorijama i postupku žiriranja možete saznati ovdje.

Dodjela nagrade SFERA

Nagrađeni autori primaju plaketu Društva za znanstvenu fantastiku SFera, a posebnu pločicu sa svojim imenom, nazivom djela i godinom lijepe na skulpturu SFera, popularnu “Pepeljaru”, na svečanoj dodjeli nagrada SFERA u sklopu Svečane skupštine Društva, središnjeg događaja SFeraKona, najveće hrvatske znanstveno-fantastične konvencije koju Društvo SFera organizira već više od 30 godina.

Dodjela nagrade SFERA održat će se na svečanoj skupštini Društva SFera na konvenciji SFeraKon, 16.5.2015. s početkom u 20 sati.
Dodaj SFeraKon u kalendar 15/05/2015 19:00 17/05/2015 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2015 37. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3 (ulaz s Vukovarske) DD/MM/YYYY

Novosti

21. SFeraKonska zbirka & plakat

Nema što nema. Riječ Urednika. A time i prikladni naslov 21. SFeraKonske zbirke u kojoj ćete naći široki izbor tema i podžanrova. To će vam biti jasno i prije nego li otvorite zbirku, čim vidite naslove priča. U zbirci Nema što nema ima i SF-a i fantasya, i horrora i...