Leonard Nimoy

Ghost of Honor

Program SFeraKona

Pogledaj

Satnica SFeraKona

Pogledaj

LeonardLeonard Simon Nimoy (26.3.1931. – 27.2.2015.) bio je glumac, režiser, fotograf, pisac, pjesnik, pjevač i skladatelj. I bio je Mr. Spock.

Pravi Spock.

Premda je imao bogatu karijeru na televiziji, ova ga je uloga zauvijek obilježila. Nimoy je, željeći Spocka učiniti životnijim i potpunijim likom, u ulogu unio mnogo sebe i kreirao mnoge njegove značajke poput vulkanskog pozdrava, kojeg je sam stvorio inspiriran gestama židovskog blagoslova. S druge strane, ličnost Spocka kojeg je glumio preko deset sati dnevno ostavilo je traga na Leonardu Nimoyu.

Spock je postao snažan biljeg i često se događalo da ga ljudi poistovjećuju s njim. Stoga se Nimoy želio distancirati od te uloge, premda je uvijek tvrdio da mu je ona bila najdraža. Tako je i naslov njegove prve autobiografije Ja nisam Spock preuzet iz poglavlja u kojem je Nimoy opisivao kako je stvarao Mr. Spocka i kako se Spockov
život razlikovao od njegovog.

Reakcija javnosti i fanova je bila žestoka. Mnogi koji je nisu čitali su smatrali da je knjiga napad na Spocka i na Zvjezdane staze, pa je Nimoy na kraju i sam izjavio da je izbor naslova bio loša odluka. Kako bi razriješio nedoumice obožavatelja, drugu autobiografiju pisanu dvadeset godina kasnije nazvao je Ja sam Spock, a da bi dualnost Nimoy-Spock bila naglašena do samih granica, u predgovoru mu se Spock osobno obraća pismom u kojem izražava zbunjenost prethodnim naslovom.

Usprkos Spocku, Nimoy je ostvario još mnogo zapaženih uloga. Ili možda baš zahvaljujući njemu, kad se publika koja je od njega očekivala Spocka iznenadila Nimoyevom interpretacijom drugih likova.

Bilo je tu i trenutaka koji su mnoge ostavili… šokiranima? Da, spominjemo Baladu o Bilbu Baginsu kojom je Nimoy žestoko konkurirao Shatnerovim recitacijama. No, bilo je i trenutaka koji su mnoge oduševili (a mnoge i razbjesnili), poput njegov fotografske studije ženskih aspekata božanske prisutnosti The Shekhina Project, ili zabavili kad je nastupio u autoironičnoj verziji glazbenog videa Brune Marsa The Lazy Song.

I nitko nije znao podići obrvu poput njega.

Dodaj SFeraKon u kalendar 15/05/2015 19:00 17/05/2015 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2015 37. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3 (ulaz s Vukovarske) DD/MM/YYYY

Novosti

21. SFeraKonska zbirka & plakat

Nema što nema. Riječ Urednika. A time i prikladni naslov 21. SFeraKonske zbirke u kojoj ćete naći široki izbor tema i podžanrova. To će vam biti jasno i prije nego li otvorite zbirku, čim vidite naslove priča. U zbirci Nema što nema ima i SF-a i fantasya, i horrora i...