Kate Elliott

Počasna gošća SFeraKona 2015.

Program SFeraKona

Pogledaj

Satnica SFeraKona

Pogledaj

Hladna magijaKate Elliott posebna je po mnogo čemu – živi na Havajima, jedna od rijetkih pripadnica SF fandoma koja doma ne drži mačku već psa kao ljubimca i odlično piše – ali nama je najposebnija po tome što joj je pseudonim pod kojim je postala ime na američkoj spisateljskoj sceni zvuči toliko puno običnije od njezinog pravog imena koje glasi Alis A. Rasmussen.

No, čudni su putevi izdavački. Jednako kao što je autorica pustolovina slavnog Harryja Pottera morala smisliti srednje ime koje nije imala, tako je Kate Elliott morala uzeti drugo ime kako bi lansirala uspješnu spisateljsku karijeru. Naime, prvi fantasy roman koji je objavila pod vlastitim imenom nije prošao baš najbolje, kao ni njezina prva znanstveno-fantastična trilogija, a američki je sustav naručivanja knjiga za knjižare takav da bi ta činjenica uredno pokopala i drugi roman, koliko dobar bio, pod istim imenom.

I tako je rođena Kate Elliot, autorica koja se danas može pohvaliti cijelim nizom uspješnih serijala. Prvi među njima je bio čista znanstvena fantastika, a četiri romana objavljena u razdoblju od 1992. do 1994. godine zajedno nose naziv The Novels of Jaran. No, SF joj ipak izgleda nije bio suđen – na scenu se istinsku probila dvjema nominacijama za prestižne žanrovske nagrade. Prva je bila za fantasy roman The Golden Key koji je napisala zajedno s Jennifer Roberson i Melanie Rawn, a druga za Nebulu za King’s Dragon, prvi roman epskog serijala Crown of Star.

Najnovijim fantasy serijalom Spiritwalker Elliott se uputila u pisanje u prvom licu te stvorila iznimno zanimljiv paralelni svemir u kojem ni ledeno doba ni dinosauri nisu prošli onako kako smo učili u školi. Odvažna junakinja, odličan worldbuilding i snažni ženski likovi pisani kroz žensku vizuru oduševit će čitateljice i možda uznemiriti pokojeg čitatelja. Hladna magija prvi je roman serijala čija kombinacija steampunka, fantasyja i alternativne povijesti nas je oduševila dovoljno da je pozovemo da bude počasni gost SFeraKona 2015.

Kad nije pisala odličnu fikciju, Alis A. Rasmussen se sa suprugom arheologom selila po svijetu pa je tako putovala po cijeloj Europi, živjela u Meksiku i Danskoj te usput rodila troje djece čovjeku kojeg je upoznala u mačevalačkom okršaju. Sigurni smo da će ovo biti vrlo zanimljiv SFeraKon!

Hladna magija

Kako bi izgledala povijest da su stvari bile samo malo drugačije?

Početak je novog doba… Industrijska revolucija je započela, u cijeloj zemlji nastaju tvornice, nova tehnologija mijenja lice gradova. Ali stari običaji ne umiru lako.

Cat i Bee dio su ove revolucije. Pohađaju akademiju i uče o znanosti koja će oblikovati njihovu budućnost, a ne znaju ništa o magiji koja vlada njihovim obiteljima. No, sve će se promijeniti kad hladni magovi dođu po Cat. Nove opasnosti vrebaju iza svakog ugla, skrivene prijetnje prate svaki njezin pokret.

Roman epske fantastike u kojem se znanost i magija sukobljavaju u smrtonosnoj borbi – čitajte u izdanju Lumena.

Pogledajte intervju s Kate:

 

Dodaj SFeraKon u kalendar 15/05/2015 19:00 17/05/2015 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2015 37. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3 (ulaz s Vukovarske) DD/MM/YYYY

Novosti

21. SFeraKonska zbirka & plakat

Nema što nema. Riječ Urednika. A time i prikladni naslov 21. SFeraKonske zbirke u kojoj ćete naći široki izbor tema i podžanrova. To će vam biti jasno i prije nego li otvorite zbirku, čim vidite naslove priča. U zbirci Nema što nema ima i SF-a i fantasya, i horrora i...