Znanost na SFeraKonu

Znanost na SFeraKonu

Od svog nastanka, SFeraKon kroz program uvijek provlači i jaku znanstvenu komponentu. Tako će biti i ove godine, pa ćete ponovo imati priliku saznati najnovije ideje,ali i promotriti neke poznate iz drugih kuteva.

Što nas sve čeka i s čim se moramo suočiti razjasnit će Sandro Fanelli koji će ekstrapolirati sljedećih deset godina, gdje nas očekuje Sudar s eksponencijalnim rastom znanosti. Predstavit će najvažnije buduće tehnologije poput umjetne inteligencije (AI), 3D printanja i robotike, te nam dati kratak uvod u eksponencijalni rast tehnologija, singularitet i socijalna pitanja koja moramo rješiti prije.

Jednu od tih tehnologija,  3D printanje, će nam približiti Ivan Reljić i Ana Kordić te će prikazati procedure izrade 3D printanog modela od ideje, preko dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog koncepta, pa do završnog 3D printa. Govorit će o umjetničkim i tehničkim aspektima korištenja 3D printera, a obratit će nam pažnju i na trenutno korištene tehnologije i budući razvoj 3D printanja. Da ne bi sve ostalo na suhoj teoriji, demonstrirat će se printanje na open source 3D printeru RepRap Mendel, koji će se moći i razgledati.

Nešto manje poznato i s ruba znanosti je Kvantna medicina koju će nam približiti Ninoslav Novak. Izrasla iz vojne tehnologije tadašnjeg SSSR-a na području Ukrajine i Rusije predstavlja zanimljiv put koji nužno zahvaća i znanja iz tradicionalnih medicina koje su zapadnom čovjeku i njegovom načinu razmišljanja apsurdne. Jer, čini nam se da stvar djeluje, iako mi zapravo ne znamo kako.

Promatranje Sunca specijaliziranim solarnim teleskopom će pokazati da astronomija nije namijenjena samo noćnom pticama. Sunce ćete naći i sami, a  Boris Štromar  iz Astronomskog društva Beskraj će vam pokazati i što na suncu potražiti i kako prepoznati što vidite: pjege, prominencije, filamente…

Kad već gledamo prema svemiru, uvijek si postavljamo i pitanje jesmo li sami ili nismo. Dario Hrupec će kroz odabrana rješenja Fermijevog paradoksa ponuditi neke odgovore na pitanje Zašto izvanzemaljci nisu ovdje. Fermijev paradoks ima već 65 godina, ali i dalje je pokazuje prividnu proturječnost između općeg očekivanja da izvanzemaljske civilizacije postoje i činjenice da potvrdu njihovog postojanja dosad nismo našli, iako aktivna potraga za izvanzemaljskom inteligencijom i pokušaj komunikacije s njom traju još od 60-ih godina 20. stoljeća i početaka instituta SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) i projekta IMC (Interstellar Message Composition).

Tomislav Janović nam stiže sa SETI konferencije kako bi raspravio Pitanje smisla SETI-ja i IMC-a, pitanja o čijem odgovoru ne ovisi samo aktualni znanstveni status tog projekta (kako u očima znanstvene zajednice tako i u široj javnosti), već i njegova budućnost.

Kako takva pitanja djeluju na ljude u galaksiji tamo daleko? Odgovor ima Daniel Antunović, profesor psihologije, koji će kroz psihologija i psihopatologija u Ratovima Zvijezda pokazati da je Darth Vader – heroj, a ne zločinac. Zanima li vas koja je uloga arhetipa u stvaranju Star Wars sage, kakav je utjecaj klasičnih i novijih psihoterapijskih škola na razvoj glavnih likova, te kako bi Anakin Skywalker prošao na psihološkom vještačenju, kada bi se isto održalo u RH 2015. godine? Sad znate koga pitati!

Svi oni kojima su ova pitanja previše preporučujemo ustaljenog i popularnog predavača hrvatskih SF konvencija Davora Horvatića čije pitanje je puno jednostavnije: Strune, kvantna gravitacija, supersimetrija… trebamo li uopće eksperimentalne dokaze? Ozbiljno, ako vam pitanje nije jasno sada, bit će vam potpuno bistro nakon predavanja. Osim toga, Davor će održati i  tradicionalni školski sat ugodnog raspravljanja o temama iz fizike, okrugli stol Pitajte fizičara gdje sva pitanja o fizici prolaze! A možda i poneko koje nema veze s fizikom…

Submit a Comment