Zbogom Terryju Pratchettu (1948.-2015.)

Zbogom Terryju Pratchettu (1948.-2015.)

Fini, britki humor Terryja Pratchetta – tako elegantan i inteligentan – prva je odlika njegova pisanja koju će svi spomenuti. Usto, uspio je stvoriti likove koji su čitateljima dragi i kad su grozni, a Discworld je jedan od najzabavnijih svijetova fantasy književnosti.

No, Terry Pratchett, koji je sa oko 85 milijuna prodanih knjiga jedan od najčitanijih autora u povijesti, iza ove zabavne fasade skriva puno više. On zapravo piše o najgorim stranama čovječanstva: ratu, rasizmu, predrasudama, ropstvu, ljudskim pravima… Međutim, Pratchett se ovim temama uspijeva baviti na način na koji to mainstream autoru nikada ne bi bilo moguće.

S jedne strane, u Pratchetovom neozbiljnom svijetu šundovska predznaka one najgore ljudske crte može prikazati bez straha hoće li ga prozvati politički nekorektnim. S druge strane, mračni verizam mainstream romana koji se bavi crnim stranama čovječanstva budi kod čitatelja obrambeni mehanizam potiskivanja negativnog. Roman koji se bavi svakodnevnim nasiljem i egzistencijom u, primjerice, Južnoafričkoj Republici ili Indiji teško da će ući na popise bestsellera, čak i ako dobije, recimo, nagradu Man Booker. Pratchettov je doprinos edukaciji čovječanstva stoga vjerojatno neusporedivo veći od “ozbiljnih” autora.

O ovim tezama raspravljat ćemo na SFerinom Book Clubu posvećenom Terryju Pratchettu koji će se održati u lipnju (točan datum i detalje objavit ćemo naknadno – da ih ne propustite, prijavite se za SFerin newsletter!), a život velikog pisca proslavit ćemo i na predstojećem SFeraKonu.

Želite li odati počast Terryju Pratchettu kroz sferakonski program, javite nam se!

 

photo © Luigi Novi / Wikimedia Commons

Submit a Comment