Filmski program i scenarističke radionice

Filmski program i scenarističke radionice

Zadnjih smo se nekoliko godina na SFeraKonu uvjerili da žanrovska sedma umjetnost u Hrvatskoj ne spava; mladi domaći filmaši trude se predstaviti svoja djela, od kratkih SF filmova (primjerice kratkog filma Teleport Zovko iz 2013.) pa čak i do SF serija, trilogija ili mjuzikla (npr. osječka trilogija How to survive a Zombie Apocalypse, SF web serija Jugoistočno od razuma i druge).

Ove godine upoznat ćemo se s fantasy web serijom Land of Arcadia, koju će predstaviti Tomislav Plavišić, glavni snimatelj i jedan od glumaca te Ivan Kalinić, glavni kostimograf i scenograf.

Hrvoju Muževiću, nagrađivanom autora amaterskih filmova, ovo je već treća godina sudjelovanja na SFeraKonu. Glumci u Muževićevim filmovima su uglavnom životinje, a ove godine glume u filmu Samuraj, basni nastaloj prema Star Wars sagi. Autor nas je razveslio podatkom da su u film uvršteni i neki kadrovi s prošlogodišnjeg SFeraKona!

Osim filmova tj. serija predstavit ćemo novi SFerin projekt, povezan s filmom: SFerin scenaristički inkubator.  SFera je 2013. godine prijavila, a HAVC u 2014. podržao, scenarističku radionicu, koju je vodila scenaristica Irena Krčelić, autorica niza ostvarenih žanrovskih projekata, među najpoznatijim primjerice Laboratorija na kraju svemira.
Radionica je bila izuzetno uspješna – dva su projekta s radionice dobila potporu HAVC-a za razvoj scenarija, a jedna je serija osvojila srca svih polaznika. O čemu se točno radi, saznajte na panelu prvog dana konvencije.

Za one koji bi se pak rado i sami okušali u pisanju scenarija, ove godine vas po prvi put pozivamo na kratku scenarističku radionicu, koju će voditi iskusni scenarist i poznati domaći fantasy autor Vanja Spirin.

 

Raspored filmskog programa i scenarističke radionice provjerite u sferakonskoj satnici.

Submit a Comment