Zagreb, 16.-18.5.2014.

Predavanja

SATNICA

<< Prva stranica | Druga stranica | Treća stranica | Četvrta stranica >>

UPOZNAJ NAOA: DRUŽENJE S HUMANOIDNIM ROBOTOM
Damjan Miklić, Anja Babić & Kruno Hrvatinić

Jeste li ikad upravljali humanoidnim robotom? Želite li uhvatiti robota za ruku i povesti ga u šetnju? Odmjeriti snage s računalnim mozgom u igri križić-kružić? NAO je ovdje kako bi pokazao da humanoidni roboti nisu SF, već stvarnost dostupna svima.
Autonomni humanoidni robot NAO razvila je francuska tvrtka Alderbaran. Šest simpatičnih robota nazvanih Edith, Helga, Yvette, Herr Flick, Leclerc i Rene stiglo je na FER 2012. godine u sklopu projekta ACROSS, a od tad su tema mnogih radova i projekata, najznačajniji od kojih je pomoć u dijagnostici autizma.
- Damjan Miklić zaposlen je kao viši asistent u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Doktorirao je 2013. godine na temi koordiniranog upravljanja višerobotskim sustavima. Bavi se istraživanjima iz područja koordiniranog upravljanja i biohibridnih kolektivnih sustava te interakcijom ljudi i robota. Uključen je u međunarodne projekte EC-SAFEMOBIL i ASSISIbf .
- Anja Babić studentica je automatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osim što se druži s humanoidnim robotima, čita, piše, trenira kung fu i uživa u raznim vrstama fandoma.
- Kruno Hrvatinić student je automatike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Bitno je duhovitiji na engleskom.
FLOATING IN MY TIN CAN: FIZIOLOŠKI I PSIHOLOŠKI ASPEKTI BORAVKA U SVEMIRU
Meri Tadinac

U svakodnevnom nam životu gotovo nikada ne padne na pamet razmišljati o učincima koje na nas imaju gravitacija ili 24-satni dan. No odlazak čovjeka u svemir pokazuje nam koliko je mnogo aspekata našeg funkcioniranja evoluiralo da bismo bili adaptirani na uvjete života na Zemlji. Brojnim fiziološkim promjenama potrebnima za prilagodbu boravku u svemiru pridružuju se i višestruki stresori koji proizlaze iz specifičnih uvjeta života u svemirskim letjelicama ili stanicama. U predavanju će biti prikazani neki od izazova koje postavlja boravak u svemiru i načini na koje se ljudski organizam suočava s njima.
Dr. sc. Meri Tadinac redovita je profesorica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Najviše se bavi istraživanjima u području biološke i evolucijske psihologije, a usto prevodi znanstvenu i stručnu literaturu. U ono malo slobodnog vremena koje joj preostane gleda filmove, čita, sluša glazbu i peče kolače.
ANTIMATERIJA
Nikola Poljak

Što je to antimaterija? Koja su njena svojstva i gdje se može naći? Saznajte postoje li anti-naboj, anti-masa i anti-gravitacija! Kroz kratak povijesni pregled otkrit ćemo gdje na Zemlji ima antimaterije, koliko je opasna, možemo li ju iskoristiti i općenito, čemu služi. Možemo li eksperimentalno proizvesti antimateriju? Pogledajte kratki opisa eksperimenta koji je proizveo dosad najtežu antimaterijsku jezgru i time ušao u Guinessovu knjigu rekorda! Za kraj, pogledajte ima li možda i korisnih primjena antimaterije u budućnosti te čemu se još možemo nadati od ove čudesne tvari.
Nikola Poljak je eksperimentalni fizičar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Bavi se proučavanjem osnovnih svojstava čestica, relativističkim sudarima i eksperimentalnim tehnikama u fizici. Osim fizike, voli šah, enigmatiku, fotografiju i crossfit.
MAGIJSKI REALIZAM: KAD JE STVARNOST FANTASTIČNA, A FANTASTIKA OBIČNA
Irena Rašeta

Jedan od najvećih pisaca koji je ikada živio, Kolumbijac Gabriel García Márquez, umro je sredinom ovoga travnja, pa njemu u čast donosimo predavanje o književnom žanru kojeg je popularizirao - magijskom realizmu. No jeste li znali da García Márquez nije i začetnik toga žanra, da on nije svojstven samo Latinskoj Americi, ima nekoliko podvrsta i nije ograničen samo na književnost? Žute ruže samo ćemo ovlaš ovdje spomenuti - dođite, poslušajte i saznajte njihovu simboliku!
Irena Rašeta u fandomu je dulje nego što želi prebrojati godine. Nekoć je više pisala i uređivala fikciju, danas puno više piše i uređuje za potrebe posla, koji je pak daleko od onog što je ikada mislila da će raditi u životu i u kojem neizmjerno uživa. Nekoć je studirala španjolski jezik i književnost, danas se bavi digitalnim marketingom, a Gabriel García Márquez bio joj je omiljeni pisac i uzor.
BIBLIOTERAPIJA JUNAČKOG PUTOVANJA - ARHETIPSKE METAFORE NA PUTOVANJU KROZ PROSTOR I VRIJEME
Ivana Bašić

U predavanju će biti prikazan jedan od najzanimljivijih oblika biblioterapije koji povezuje sve umjetnosti - radi se o biblioterapiji junačkog putovanja, arhetipske priče koja prikazuje odlazak u nepoznato, suočavanje s preprekama i povratak u stanje ravnoteže. Ova duboka metafora na svom putovanju kroz vrijeme ne gubi svoj izvorni oblik - u predavanju će biti prikazan njezin put kroz razne oblike pripovjednih diskursa (književnost,strip, video-igre) u raznim povijesnim razdobljima, s posebnim naglaskom na suvremenosti (i znanstveno-fantastičnoj književnosti) te mogućnosti korištenja u osobne terapijske svrhe.
Mr.sc Ivana Bašić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, dopredsjednica udruge Balans centar za logopedagodiju i biblioterapiju. Organizira radionice i seminare na temu terapijskog djelovanja književnosti. Posebno područje interesa: mitovi, arhetipi i metafore u stripu, književnosti i glazbi. Osniva i vodi čitateljske grupe.
- Publikacije:
Biblioterapija i poetska terapija - priručnik za početnike, Balans centar (2011.)
- Web: Balans centar
ZAGREBARIUM
Iva Silla

Uoči pokretanja istoimenog razgleda Zagreba, predstavljamo Zagrebarium - mjesto i trenutak gdje stvarnost graniči s maštom.
Znanstvenik iz 18. stoljeća kojeg su doslovno oborile rock zvijezde, meteorit koji su svećenici odaslali u svijet, zeleni zmaj što sniva ispod grada, steampunk Zagreb... Sve su to dijelići imaginarija Zagreba koje ćete saznati ako predavačicu prije toga ne pretvore u ružičasti sapun. Jer to je sudbina crvenokosih u Zagrebariumu.
Prvi put sudjelovala na SFerakonu 2005. kao članica udruge Zaštitnice Midgarda. U međuvremenu se okušala u pogubnim egzibicijama poput osmosatnog radnog vremena u uredskom okruženju, ali se uspjela vratiti na pravi put. Danas sudjeluje u raznim projektima u kulturnom turizmu i organizira neobične razgleda grada Secret Zagreb Walks.
- Blog: Secret Zagreb
- Razgledi: Zagrebarium
FEDERACIJSKI BRODOVI 23. I 24. STOLJEĆA U STAR TREKU
Ronald Sataić

Na slavu i ponos Zvjezdane flote predstavljamo vam kronološki pregled federacijskih brodova 23. i 24. stoljeća kao i njihove posebnosti.
Ronald Sataić je jedan od mlađih, ali isto tako dugogodišnjih članova udruge USS Croatia, koji je trenutačno njen potpredsjednik. Ronaldu su kao i većini članova udruge Zvjezdane staze jedna od najvažnijih sporednih stvari u životu i posebno ga fasciniraju brodovi i njihova tehnologija. On je također jedan od višegodišnjih posjetitelja Sferakona te namjerava tako i nastaviti. Od njegovih medijskih nastupa ističe se nastup u emisiji Studio 45.

<< Prva stranica | Druga stranica | Treća stranica | Četvrta stranica >>

Pages: 1 2 3 4