Zagreb, 16.-18.5.2014.

Predavanja

SATNICA

<< Prva stranica | Druga stranica | Treća stranica | Četvrta stranica >>

ROLE-PLAY GAMING - A GENRE WAITING FOR ITS DAY?
Nikolas Lloyd

When films first were made, they were not considered serious art, nor were novels or pop-songs, yet today we call the makers of these 'artists' and give the best of them prestigious awards. Will there be a time when RPGs are treated the same way? What is holding RPGs back?
Do they not have the potential to tell profound tales? Do their rules systems get in the way? How do they differ from novels, songs, and films?
A talk in English, with discussion, by Lloyd of the YouTube channel Lindybeige.
RATOVI KAO ISHODIŠNA TOČKA DRUGAČIJE POVIJESTI
Marko Fančović

Koje su sve ratove autori znanstvene fantastike birali da bi promjenom njihovog ishoda promijenili povijest i stvorili neku drugačiju od naše? Koliko su bili umješni i uvjerljivi u smišljanju točke koja označava prekretnicu i u smišljanju njezinih posljedica?
Marko Fančović rođen je u Zadru u FNRJ, fantastikom se zarazio u Zemunu u SFRJ, počeo je objavljivati u Beogradu, a nastavio u Zagrebu i najveći broj svojih pripovjedaka, članaka i prijevoda objavio u RH. Skoro da nema istaknutijeg žanrovskog pisca od kojeg nije barem neku pripovjetku preveo, držao je predavanja na svim domaćim konvencijama, a piše kad uspije sebe natjerati i ne bira podžanr - fantasy, znanstvena fantastika, horror... Objavljivao u Siriusu, Emitoru, Alefu, Monolitu, Futuri, Monolithu, Ubiqu, antologijama FFK i Siriusu B, tako da se osjeća pomalo kao hodajuća povijest regionalnog fandoma. Ne voli sve što vole mladi, i najradije bi tu dječurliju potjerao sa svog travnjaka, kad bi imao travnjak.
TOLKIEN'S WORLD ZA POČETNIKE
Ana Mikulić

Šetnja Međuzemljem većinom bazirana na knjizi Gospodar prstenova. Izložit će se sistematizacija regija i bića te povući paralele sa Zemljom.
Ana Mikulić je svemirska balerina zarobljena u tijelu učiteljice engleskog jezika...
PARALELNI SVJETOVI KOJE DOPUŠTA FIZIKA
Dario Hrupec

Fizika ne negira postojanje paralelnih svjetova. Ali ih zasad ni ne potvrđuje. Samo dopušta njihovo postojanje. Međutim, fizika svašta dopušta u okviru poznatih prirodnih zakona. No sve što je dopušteno nije nužno i realizirano. Recimo da su paralelni svjetovi jedna od hipoteza koja će se jednom možda pokazati opravdanom ili pak, kako to najčešće biva sa znanstvenim hipotezama, pokazati pogrešnom. U svakom slučaju ti paralelni svjetovi NISU svjetovi nastanjeni nadnaravnim bićima koja se povremeno upliću u naš svijet mimo prirodnih zakona. To su svjetovi koje opisuju recimo Michio Kaku u svojoj knjizi Parallel Worlds: A Journey Through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos (Doubleday, 2004) ili Brian Greene u svojoj knjizi The Hidden Reality: Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos (Knopf, 2011). Radi se o ideji multiverzuma prema kojoj je naš svemir (univerzum) samo jedan od mnogih paralelnih svemira.
Dario hrupec je astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković. Doktorirao fiziku 2008. godine na PMF-u u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom, član je međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Veći dio vremena radi u Zagrebu, a manji na teleskopima MAGIC na kanarskom otoku La Palmi. Autor je brojnih srednjoškolskih udžbenika iz fizike, član uredništva Prirode, član državnog povjerenstva za natjecanja iz astronomije, suradnik raznih časopisa, te član CFI Croatia (Centra za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja). Organizator je i voditelj, uime Hrvatskog prirodoslovnog društva, ciklusa znanstveno-popularizacijskih predavanja Priroda uživo. Dosad je objavio šezdesetak znanstveno-popularizacijskih tekstova u časopisima te održao isto toliko znanstveno-popularizacijskih predavanja.
- Web stranica
DRUŠTVENI POREDAK I SF
Ratko Martinović

Još od prvotnih civilizacijskih zajednica i razvoja čovjekove inteligencije postoji inicijativa i nužnost za hijerarhijskim i društvenim poretkom. Plemena, feudalizam, demokracija, socijalizam, komunizam, nacionalsocijalizam... To su samo neki od (bez)uspješnih pokušaja stvaranja reda u društvu, a autore koji utopistički gledaju na praktičnu primjenu teorije teško možemo nazvati 'pesimistima'. Iz tog razloga postoje smjernice prema društvenom inženjeringu i konceptualnim sustavima budućnosti, a baš tu je najbolji izvor žanr SF-a. U ovom predavanju ćemo vidjeti izabrane poretke koji svojom intrigantnošću i kreativnošću definitivno imaju rezona i u stvarnosti.
Ratko Martinović je autor, novinar i predavač iz Slavonskog Broda. Trenutno se bavi uredničkim poslom na online izdanju magazina Nexus i Svjetlost, piše blog na Večernjem, kolumnu na Brod Portalu i sudjeluje u organizaciji brodske SF konvencije Marsonikon. U slobodno vrijeme piše kratke SF priče i radi na romanu, a u travnju mu izlazi i druga knjiga 'Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering'.
SKANDALI! TRAČEVI! VANBRAČNA DJECA!
Milena Benini

SF-zajednica već nekoliko godina prolazi kroz brojne skandale koje se, nažalost, ne može pronaći u popularnim magazinima na kioscima. Za sve one koji ne prate prave twitter-račune i blogove, dakle, jedinstvena prilika da u 45 minuta dobiju mali pregled svih skandaloznih žanrovskih stvari koje su propustili doznati.
Milena Benini čita i piše i teoretizira o sf-u, i prati tračeve o istom. I radi svašta drugo, što uključuje i vucaranje po konvencijama. Možete je uhvatiti na Twitteru @Milerama i na tumblru milenab.
DIS-, ANTI-, I OBIČNA UTOPIJA: ZNAK ZEITGEISTA ILI PROLAZNA MODA?
Milena Benini

Distopijski i antiutopijski žanr toliko je ojačao posljednjih nekoliko godina da se pojavljuje samostalno, a ne kao podžanr spekulativne fikcije. Odakle tolika privlačnost tmurnih vizija budućnosti? Na ovo pitanje pokušat će se odgovoriti analizirajući kratku povijest i osnovne karakteristike "nove" antiutopije.
Milena Benini bavi se spekulativnom fikcijom u raznim oblicima: piše, čita, teoretizira i uređuje. Na Twitteru je prisutna kao@Milerama, a na tumblru milenab.
RELOCIRATI, SEPARIRATI, IZOLIRATI, AMPUTIRATI:
KONAČNO RJEŠENJE LJUDSKOG PITANJA
NA PLANETU I OKOLICI
Dalibor Perković

"Stvari su nekad bile bolje" i "svijet ide kvragu" nisu samo iskazi grintanja starih prdonja i ciničnih sveznajućih Hrvata. Objektivni pokazatelji govore da, dok tehnološki razvoj grabi naprijed, društvena svijest i psihičko stanje ljudskog roda lagano kreću unazad što teško da može izazvati bilo što drugo osim spektakularnih negativnih posljedica. Ovo predavanje pokušava ponuditi jedan od načina izbjegavanja propasti vrste, koji se oslanja na dosadašnja neuspješna povijesna iskustva.
Dalibor je profesor fizike i SF autor, višestruki dobitnik SFere, bivši novinar, povremeni politički aktivist te sporadični urednik sferakonskog BILTENa.
Wikipedia: Dalibor Perković
BIT POSTOJANJA U BROJEVIMA
Vladimir Samobor
Predavanje prati izložbu Vladimira Samobora i bavi se slikama znanstvene fantastike, te bitkom postojanja u brojevima 1a Život 2b Energija 3c Sila kretanja
Vladimir Samobor jedan je od prvih članova SFere, a unatoč poodmaklim godinama redoviti je predavač i izlagač na SFeraKonu. Rođen je u Varaždinskim Toplicama 1931.godine. Završio je školu primijenjenih umjetnosti, grafički odjel u klasi profesora Vilka Selana Glihe. Slikarstvom se bavi od 1946., a izlaže od 1958.godine. Sudjelovao je na velikom broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a imao je i 50 samostalnih nastupa., te objavljene članke u časopisu Dossier ufo i raznim drugim listovima. Za svoja ostvarenja primio je veći broj priznanja i nagrada među kojima Plaketu grada Zagreba, Srebrnu plaketu INOVE '83. Njegovo slikarstvo usko je povezano sa znanstvenom fantastikom. Dakle, Samobora nisu, kao većinu školskih kolega privlačili veliki umjetnici poput Jordana, Antolčića i dr. već drugi oblici i forme.Promatrajući njegova djela nije teško opaziti da su prisutne geometrijske forme, ali daljnjem promatraču te forme su bitne onoliko koliko se nužno uklapaju u njegovu maštu nekog svemirskog pejsaža ili scene.
- Facebook

<< Prva stranica | Druga stranica | Treća stranica | Četvrta stranica >>

Pages: 1 2 3 4