Zagreb, 16.-18.5.2014.

Aukcije

Ove  se godine na SFeraKonu održavaju dvije aukcije; već tradicionalna Aukcija žanrovskih knjiga i Fanovska GUFF aukcija (Going Under Fan Fund). Kako bi stvari protekle glatko i ugodno (jedan od ciljeva ovih aukcija je i zabava), molimo vas da se pridržavate sljedećih pravila i savjeta…

 

Aukcija žanrovskih knjiga

  • Na aukciji se prodaju knjige, stripovi i, ako ima, DVD-i žanrova znanstvene fantastike, fantasyja i horrora (SF/F/H), potom knjige popularne znanosti i rubnih područja znanosti / paraznanosti, za odrasle, djecu i omladinu. Knjige drugih žanrova (ljubavni, povijesni, krimići, mainstream književnost, klasici, itd.), kao i udžbenici, NEĆE biti aukcionirane! Odluka o tome je diskreciono pravo aukcionara, koji će odlučivati od slučaja do slučaja.
  • Na aukciji se NEĆE primati za prodaju knjige koje su se bile za prodaju na SFeraKonskim štandovima. Molimo zakupitelje štandova da te i takve knjige ne nude na aukciji!
  • Svaki PRODAVAČ donosi svoje knjige u dvoranu neposredno pred početak aukcije. Njegova hrpa dobiva broj, a isti broj daje se i prodavaču radi identifikacije pri plaćanju onoga što je iz hrpe prodano i / ili preuzimanja neprodanih knjiga. Uz knjige treba priložiti i potpuni popis (ime i prezime autora, naslov knjige, ime nakladnika, godinu izdanja), obavezno s brojem mobitela!!! Kopiju popisa mora čuvati prodavač. Preporučuje se da prodavač bude osobno prisutan prilikom predaje knjiga, kao i prilikom plaćanja i / ili povratka neprodanih knjiga. Donesene i samo ostavljene knjige, bez da se za njih preuzelo broj, neće se aukcionirati i za njih ne odgovaramo! Molimo prodavače da budu razumni što se tiče količina knjiga!
  • Svaki KUPAC na ulazu dobiva broj. Pod njegovim će se brojem slagati hrpa knjiga koje je kupio. Knjige plaća odmah po svršetku aukcije. Ako neka hrpa ne bude plaćena odmah poslije aukcije, knjige s nje nastojat će se vratiti prodavačima, koji svoje vlasništvo moraju dokazati spiskom. Za knjige koje ostane neplaćene i kasnije nepodignute – ne odgovaramo! Molimo kupce da pri licitiranju svoj broj izgovaraju jasno, glasno i razgovjetno!
  • U načelu, u vrijeme predaje knjiga i, kasnije, plaćanja, svaki prodavač i svaki kupac odgovaraju za svoje knjige, njihovu urednu predaju i / ili preuzimanje. Molimo sve prodavače i kupce za red i strpljenje na početku aukcije (prilikom predaje knjiga) i na kraju (prilikom plaćanja i preuzimanja). Time ćete značajno izaći u susret aukcionaru, zapisničarima i volonterima aukcije. Na kraju aukcije, prvi pristupaju kupci koji plaćaju i uzimaju kupljeno. Potom na red dolaze prodavači kojima se dijeli zarađeno i / ili vraća neprodano.
  • POČETNA CIJENA za svaku knjigu je jedna (1) kuna. Želi li prodavač drugu početnu cijenu, dužan ju je navesti na popisu koji će ostaviti s hrpom pred početak aukcije. Preporučujemo prodavačima da se zadovolje početnom cijenom od 1 kune: iskustvo pokazuje da se tako postiže bolja konačna cijena!
  • Korak licitiranja je minimalno jedna (1) kuna! Nikome se na da igrati s lipama, a svi želimo da aukcija završi u neko razumno vrijeme!
  • Podsjećamo da je krajnji cilj aukcije ipak prvenstveno zabava i provođenje vremena, uz mogućnost popunjavanja nečije biblioteke željenim naslovima, a NE stjecanje financijske koristi!

 

Fanovska GUFF aukcija

  • Fanovska aukcija je uobičajen način prikupljanja sredstava za fanovske fondove i inicijative, u ovom slučaju za Going Under Fan Fund, fond (stipendiju) za razmjenu fanova između Australije i Europe.
  • Na aukciji možete sudjelovati kao kupac i kao prodavač / donator. Novac zarađen aukcijom donira se, prema želji donatora, fanovskom fondu GUFF ili u dobrotvorne svrhe.
  • Na aukciju se primaju žanrovske knjige, filmovi, kostimi, potpisane priče, slike, crteži i stripovi, bookmarci, stvari koje su izradili poznati ili manje poznati autori, hranu iz svemira, hranu za svemir i još koješta. Svako toliko nagovorimo nekoga od übercool autora da ponudi tukerizaciju odnosno šansu da se imenom i prezimenom pojavite kao lik u romanu ili priči omiljenog vam autora. No da biste saznali u kojem romanu možete “kupiti” nastup, morat ćete doći na aukciju!
  • Molimo sve koji žele sudjelovati kao prodavači / donatori  da popune GUFF formular te ga popunjenog, zajedno sa stvarima, donesu  u SFeraKonsku subotu, do 16:30 h na desk ili osobno voditeljici GUFF aukcije. Formular možete downloadirati ovdje, a za zaboravne i spetljane bit će nešto isprintanih formulara i  na samom desku, kao i osnovnih informacija vezanih uz aukciju.
  • Odlučite li sudjelovati u aukciji kao kupac, kupljene stvari plaćate odmah nakon kupnje pojedine stvari, stoga vas molimo da pripremite sitni novac!

 

Želimo vam puno spretnosti i sreće na aukcijama! I pazite što radite s rukama!