Zagreb, 16.-18.5.2014.

Predavanja s područja naših fandomskih korijena

Predavanja s područja naših fandomskih korijena

8.5.2014.

Okosnica svake konvencije su posjetitelji predavanja. Osim znanstvenih predavanja koja su najavljena ranije ovoga tjedna, na SFeraKonu možete poslušati i mnoštvo predavanja s područja naših fandomskih korijena – književnosti, filma i tv-a. Pročitajte što se sprema:

Marko Fančović u predavanju Ratovi kao ishodišna točka drugačije povijesti govori o sukobima kao pokretačima radnje. Na ovom predavanju možete saznati koje ratove su iskoristili pisci spekulativne fikcije i promijenili njihove ishode kako bi stvorili alternativne svjetove.

Ronald Sataić će nas razveseliti jednom pravom, esefičnom, geekovskom prezentacijom! Federacijski brodovi 23. i 24. stoljeća u Star Treku – na slavu i ponos Zvjezdane flote Ronald Vam predstavlja kronološki pregled federacijskih brodova 23. i 24. stoljeća kao i njihove posebnosti.

Bernard Ivezić je pripremio žanrovsku temu koju već duže nismo čuli na SFeraKonu: Zombiji su pali na tjeme je duhovita alegorija o zombiju koji susreće SF i njegove neobične aspekte, uključujući modernog znanstvenika i ekipu revolucionara. Svaka slučajnost s bušmanima i IMDb-om nije slučajna.

Iako je ruska književnost najpoznatija po književnosti iz razdoblja realizma, u posljednje vrijeme sve je jasnije da je uz distopijsku književnost na engleskom jeziku najplodnija književnost toga žanra upravo ona ruska. Rafaela Božić, profesorica na Odsjeku za ruski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, razjasnit će u predavanju  Ruska distopija – između fikcije i stvarnosti  po čemu je upravo ruska distopija posebna, zanimljiva i intrigantna. Bit će tu riječi o mnogim sjajnim djelima i piscima, među ostalim i o našem počasnom gostu s Eurocona 2012. (Kontakt), Dmitriju A. Glukhovskom.     

Distopijski i antiutopijski žanr toliko je ojačao posljednjih nekoliko godina da se pojavljuje samostalno, a ne kao podžanr spekulativne fikcije. Odakle tolika privlačnost tmurnih vizija budućnosti? Tko god ne stigne na Rafelinu priču o ruskoj distopiji – ima šanse za popravni (ali, nemojte da vam to slučajno bude izgovor!). Milena Benini, izvrsna spisateljica, prevoditeljica i predavačica na svim SF konvencijama analizirat će kratku povijest i osnovne karakteristike “nove” antiutopije u izlaganju Dis-, anti- i obična utopija: znak Zeitgeista ili prolazna moda?

Jeste li ikad razmišljali kako su hollywoodski klasici Čarobnjak iz Oza, Divan Život i Povratak u budućnost zapravo filmovi koji govore o paralelnim svjetovima, odnosno alternativnoj stvarnosti? Tomislav Hrastovčak, redovni predavač na SFeraKonu i novinar čije zanimljive žanrovske priloge redovito pratimo, govorit će nam ovaj put u predavanju Filmski alternativni svjetovi o najboljim i najzanimljivijim filmskim primjerima koji se na neki način bave tom tematikom.

Postoje mnogi (bez)uspješni pokušaji stvaranja reda u društvu, a postoje i smjernice prema društvenom inženjeringu i konceptualnim sustavima budućnosti, baš tu je najbolji izvor žanr SF-a. Naš redoviti predavač, Ratko Martinović, će u Društvenom poretku i SF-u obraditi izabrane poretke, koji svojom intrigantnošću i kreativnošću definitivno imaju smisla i u stvarnosti.

Mnogi autori fantasy priča / romana posežu za dobro poznatim elementima poput vila, vampira i drugih mitoloških bića. No, pristojnu štoriju moguće je skuhati i s domaćim sastojcima kao što su krsnici, psoglavci, domaći vampiri, Crne kraljice i mnoštvo drugih. Eto konačno jedne domoljubne tematike na SFeraKonu! Veselimo se ovoj raspravi Vladimire Becić i Vlada Šterla pod nazivom Kupujmo domaće! Ili što nude hrvatske legende hrvatskom fantasyju. 

Za ljubitelje fantasya ove će godine biti još zgodnih programskih točaka. Nakon domaćih stvorova predstavljamo jedno usko tematsko predstavljanje vila: Vile danas svi zamišljaju kao Zvončicu – malene, putene djevojke s krilima. Jeste li znali da su za to krivi Shakespeare i Viktorijanci? U hrvatskoj tradiciji vila ima mnogo, no znate li nabrojati tri djela u kojima imaju glavnu ulogu? Zašto su vile tako prisutne u anglosaksonskoj tradiciji i fantasy knjiženovnsti, a u našoj baš i ne?  Na predavanju Mihaele Marije Perković Vile u književnosti saznajte odgovore na ta i mnoga druga pitanja.

Ana Mikulić se pridružuje grupi fantasy predavača! Tolkien’s world za početnike nam se čini kao dobra šetnja Međuzemljem. Sistematizacijom regija i bića naučit ćemo nešto novo ili pak obnoviti znanje o Tolkienovom svijetu, ali i o paralelama sa Zemljom. Ovo izlaganje preporučujemo svima koji namjeravaju sudjelovati u Zemljopisnom kvizu o Ardi

 

Na kraju možemo još samo dodati da nam nakon ovog popisa baš i neće biti lako …ima toliko zanimljivih predavanja – morat ćemo se klonirati!

Komentiraj