Zagreb, 16.-18.5.2014.

Predavanja na kojima raste IQ

Predavanja na kojima raste IQ

7.5.2014.

Ukoliko ste ikad imali aspiraciju postati zli znanstvenik koji će svojom “zrakom smrti” ucijeniti svjetsku vladu i zatražiti “jednu milju dolara”, ova predavanja su obavezna za vas. Ako uspješno pohodite svih devet predavanja, pobrinite se da skupite potpise svih predavača. S popunjenom knjižicom dođite na šank i zatražite zasluženu bijelu kutu s obaveznim zlim žutim rukavicama. Diplomu “Ph.D in Horribleness” ćete zaslužiti ukoliko dodatno izvedete ovaj performans. Zezamo se, naravno, za kutu i rukavice, ali ne i za odlična predavanja:

Dario Hrupec će se tako posvetiti SFeraKonskoj temi paralelnih svjetova s predavanjem: Paralelni svjetovi koje dopušta fizika. Razočarat ćete se da u tim svjetovima nema nadnaravnih bića koja kradu vaše čarape, ali zato ćete čuti kakvi su to točno svjetovi i što od njih možete očekivati.

Dalibor Perković će govoriti o disparitetu tehnološkog razvoja i društvene svijesti. Predavanje se zove: Relocirati, separirati, izolirati, amputirati: Konačno rješenje ljudskog pitanja na planetu i okolici.

Imate li traume iz vašeg gaming iskustva kada ste desetinama puta pali u polje lave? Koliko ima istine u Hollywoodskoj viziji vulkanskih erupcija? Prof. Dražen Balen će se osvrnuti na ta vruća pitanja u predavanju Znanost vs. Hollywood: od vulkana do šetnje poljima usijane lave.

Spadate li u skupinu ljudi koja lupa glavom o zid svaki put kad se spomene antimaterija i njena ljekovita svojstva za bilo koju bezizlaznu situaciju koju SF scenaristi zamisle? Nikola Poljak će u predavanju Antimaterija napokon razjasniti što se skriva iza tog pojma i što možemo očekivati od te čudesne tvari.

Prije nego što pobjegnete u svemir zbog uvođenja poreza na gravitaciju, poslušajte predavanje prof. Meri Tadinac Floating in my tin can: Fiziološki i psihološki aspekti boravka u svemiru. Doznajte što će vas dočekati tokom boravka na svemirskoj stanici i kako se nositi s tim izazovima.

Obavezna poslastica za ljubitelje robotike biti će predavanje Damjana Miklića, Anje Babić i Kruna Hrvatinića Upoznaj NAOa: druženje s humanoidnim robotom. Upravljajte humanoidnim robotom, odigrajte s njim križić-kružić i doznajte zašto se šest autonomnih humanoidnih NAO robota na FER-u zovu po likovima legendarne serije “Alo, alo”.

Prof. Denis Sunko će nam kroz predavanje Evolucija očima fizičara pojasniti kako se tema evolucije priča jezikom fizičara. Jednadžba stanja, stabilnost, fluktuacije, lom simetrije … Sve su to pojave koje uočavaju biolozi, ali ih nazivaju drugačije.

Da li bi ikoji zdravi psiholog izdao Anakinu dozvolu za nošenje lightsabera? Spremite se za raspravu o jednoj od najvećih saga SF-a koju će održati Daniel Antunović, prof. psihologije: Psihologija i psihopatologija u Ratovima zvijezda (Star Wars).

Ako želite sjediti (a ne stajati!) na predavanju legendarnog Davora Horvatića, pobrinite se da dođete barem deset minuta ranije. Davor će nas ove godine počastiti predavanjem: Ne, Hawking nije rekao da crne rupe ne postoje. Doznajte što se trenutno događa u svijetu fizike koja se bavi strukturom prostorvremena!

 

Potpuniji popis i opis svih (znanstvenih) predavanja naći ćete na sljedećoj stranici.

Komentiraj