Zagreb, 16.-18.5.2014.

Paneli su nova predavanja!

Paneli su nova predavanja!

14.5.2014.

“Paneli su nova predavanja!” – skupno je uzviknuo svjetski fandom prije nekoliko godina. Mi se nismo dali potpuno zavarati, ali sviđa nam se model pa i na SFeraKonu 2014 nudimo nekoliko zanimljivih panel-rasprava s odličnim temama i kvalitetnim gostima:

Od tri panela u ponudi čak dva obrađuju temu žanrovske književnosti za mlade. Prvi na programu je panel Kuda idu divlje svinje ili ti kamo kreće autohtoni fantasy roman za mlade s gostima: Nataša Govedić, teatrologinja, kritičarka, spisateljica, urednica i još mnogo više, Milena Benini, prevoditeljica, nagrađivana spisateljica, teoretičarka i urednica, Mihaela Marija Perković, urednica, prevoditeljica, blogerica i novinarka te Vladimira Becić, psihologinja i nagrađivana spisateljica. Fantasy književnost ima mnogo motiva koji su već postali treš klišeji – ljubavni trokut u koji ubacimo fantasy elemente i uspjeh je zagarantiran. Je li upravo ovako jednostavan recept za uspjeh razlog zašto se fantasy romani za mlade a priori tretiraju kao treš literatura? Kako autohtona sorta gore narečenih romana preživljava pod čitalačkim nebom Lijepe Naše?

Na drugom panelu o Žanrovskoj književnosti za mlade raspravljat će se o tome što i zašto čitaju mladi, kako do toga dolaze i s kojim se vrstama cenzure susreću pri svom čitateljskom odrastanju. Panel vode Vesna Kurilić, nagrađivana spisateljica, zaljubljenica u fantastiku za mlade, larperica i knjižničarka, Ivana Žderić, glavna urednica Profila i Ana Briški, glavna urednica Algoritma.

Arthur C. Clarke je rekao da bi političari trebali čitati znanstvenu fantastiku, a ne vesterne i detektivske priče. Stoga pozivamo i sve hrvatske političare na izvrstan panel Science Fiction & Politics u kojem će sudjelovati počasni gost SFeraKona 2014, Chris Beckett, sveučilišni profesor, socijalni radnik i pisac SF-a, Dalibor Perković, pisac, fizičar, sa(j)lonski revolucionar i troublemaker te Ratko Martinović, urednik časopisa Nexus-Svjetlost, bloger Večernjeg lista, pisac i kolumnist. Obradit će se pitanje politike u znanstvenoj fantastici, odnosno kako znanstvena fantastika prikazuje političke sustave, kako anticipira buduće političke trendove i možemo li nešto naučiti iz analize sustava koji ne postoje u stvarnom svijetu?

Komentiraj