Zagreb, 10.-12.5.2013.

Za knjigoljupce

Za knjigoljupce

8.5.2013.

Poznato je da na SFeraKon dolazi mnoštvo knjigoljubaca, pa će i ove godine zaljubljenici u čitanje moći posjetiti nekoliko zanimljivih književnih predavanja.

Započnimo prije samih žanrovskih početaka:  o autorima i djelima koji su se bavili esefičnim temama prije Huga Gernsbacka (skovao naziv scientifiction!), i J.R.R. Tolkiena (tj. prije nego što su ti žanrovi uopće nazvani tim imenom) govorit će Marko Fančović, novinar, prevoditelj i veliki poznavatelj žanra znanstvene fantastike.

Ana Šperkov, apsolventica njemačke i engleske književnosti, na svom će nas predavanju odvesti u jedan veliki svijet – Svijet divova. U predavanju će nam pokazati na koji se način motiv divova pojavljuje u djelima Gulliverova putovanja, Alisa u zemlji čudesa i Hrana bogova, a time i analizirati elemente hiperboličkog fantasy pripovjedanja kroz tri stoljeća.

Milena Benini će se osvrnuti na novu literarnu estetiku tzv. “grimdarka” u predavanju nazvanom Ružni, prljavi i uglavnom zli: Nova e(st)etika fantasyja. S obzirom na rastuću popularnost mračnijeg pristupa fantasy tematici, gdje su dvorske intrige i podmukle barabe preuzele primat nad plemenitim junacima i poštenim (epskim, dakako) zadacima, postavlja se pitanje: je li ta nova e(s)tetika zaista nova ili se literarna povijest ponavlja?

Milena će također održati predavanje o Michaelu Moorcocku, popularnom autoru spekulativne fikcije kojeg šarolika paleta suvremenih autora, od Neila Gaimana do Chine Miévillea, ističu kao veliki utjecaj na njihov rad. Predavanje pod imenom Kao zemlja, zrak i sunce: Michael Moorcock moglo bi približiti autorov rad i autora samog onima koji se s njim još nisu susreli, a stari pratitelji Moorcockovog opusa će se prisjetiti zašto ga toliko vole.

Milivoj Ćeran (ilustrator), Nenad Antičević (stari SFeraš, izdavač, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske) i Ana Briški Đurđevac (prevoditeljica i urednica pri Algoritmu) vodit će Razgovor o liku i djelu Tada Williamsa povodom objavljivanja druge knjige iz serijala Sjenovita međa. Pažnja će se skrenuti i na povezanost ilustratora, pisaca i izdavača u žanru fantastike.

S morfologijom čudovišta od drevne mezopotamske predaje pa do današnje književnosti upoznat će nas Miranda Levanat-Peričić (komparatistica književnosti, pri Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru) i Suzana Marjanić (suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i urednica niza književnih časopisa). U drugom dijelu njihovog predavanja bit će i riječi o sirenama i morskim ženama u našim usmenim predajama.

Velimir Grgić, dobitnik nagrade SFERA za najbolji roman u 2011. godini (za roman: Kriza), po prvi je put gost predavač na SFeraKonu. Svim japanoljupcima poznat je kao veliki poznavatelj japanske kulture te autor niza knjiga o Japanu, filmu i glazbi.  Predavanjem BANZAI MANZAI!!! – Zen japanska komedija Velimir nas vodi kroz jedinstveni i fascinantni svijet japanske komedije, u kojem zen budizam susreće korijene nacionalnog stand-upa nazvanog manzai, a satira u novinskim stripovima sulude televizijske programe i bogati svijet filmskog humora. Ako vas još pritom zanima kakve to veze ima s japanskom duhovima, Yōkai-jima, morat ćete nam se pridružiti!

Osim predavanja, izdvajamo i brojna predstavljanja knjiga i časopisa, a priliku za razgovor i dijeljenje iskustava imat će i iskusni i novi pisci!