Zagreb, 10.-12.5.2013.

SFeraKonski plakat – it’s alive!

SFeraKonski plakat – it’s alive!

8.5.2013.

Dragi SF-ljupci, predstavljamo vam plakat ovogodišnjeg SFeraKona!

Plakat je identičan naslovnici ovogodišnje 19. SFerakonske zbirke, a autor ilustracije je mladi osječki strip crtač i ilustrator, Marko Dješka.

Marko je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegov diplomski rad, desetominutna 2D klasična animacija  Sotonin sin (The Son of Satan), osvojila je  nagradu publike na Festivalu hrvatskog animiranog filma u Kinu Europa u Zagrebu te ostvarila zapaženi uspjeh na nekoliko festivala u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njegov prvi “ozbiljan” strip, ujedno i prvi objavljen je Posljednji fan, o obračunu sa zagrebačkim komičarem, Ž. Pervanom.  Za ovaj je strip nagrađen prvom nagradom na festivalu Dani dobrog stripa u Rijeci 2010. godine. U studenom 2012. sudjelovao je na izložbi kultnog Salona stripa u Vinkovcima, gdje je primio nagradu za najboljeg mladog strip crtača, a početkom ove godine produbio je svoje znanje sudjelujući u trening-programu Animation Sans Frontières koji se odvijao, među ostalima, i u prestižnoj pariškoj školi animiranog filma, GOBELINS, l’école de l’image, jednoj od najboljih u Europi.

Kao član udruge StripOs (Udruga ljubitelja stripova StripOs iz Osijeka) ovih je dana zaposlen organizacijom festivala 3. Dani stripa u Osijeku,  za koji je također napravio plakat.

Zahvaljujemo se Marku još jednom i želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu!

 

Sferakon plakat-mdj-05

 

Pratite Markov rad, pročitajte strip Posljedni fan, pogledajte njegove animacije, pa čak i predškolske radove na markodjeska.blogspot