Zagreb, 10.-12.5.2013.

Bjesomareva kći – domaći film inspiriran slavenskom mitologijom

Bjesomareva kći – domaći film inspiriran slavenskom mitologijom

8.5.2013.

Među zanimljivim filmskim programom, ove ćemo godine imati prilike pogledati i 2 filma redatelja i scenarista Hrvoja MuževićaVrijeme mutanata i Bjesomarevu kći. Prvi je film osvojio Zlatnu motorku po izboru publike na Trash film festivalu u Varaždinu 2012., a bio je nominiran i za najbolji akcijski film, dok je potonji novi uradak, snimljen za 0 kuna i s glumačkom postavom od 30-tak glumaca iz 3 države.

Porazgovarali smo s Hrvojem o njegovom novom filmu…

Koliko dugo je trajalo snimanje filma i koliki je bio budžet?

Snimanje je trajalo otprilike pet mjeseci, a budžet je iznosio nula kuna – ako ne računam gorivo. Moram naglasiti da je to običan amaterski, neprofitabilni film koji je napravljen “za osobni gušt”. Mnogi prijatelji i poznanici su prepoznali entuzijazam, pa smo za nikakav novac uspjeli osigurati veliki broj stavki koje čine skoro pa pravi film. Naime, obiteljsko gospodarstvo Emić i Pavkov su nam ustupili svoje konje i jahačke sposobnosti (Vlado Pavkov je 20 godina bio na Brijunima instruktor i konje u  filmu su jahali mnogi svjetski državnici), tako da smo snimili bitke na konjima, padove, mačevanje i slično.

U filmu glumi 30-tak glumaca, između ostalih Blanka Hribar, Martina Bothorn (glumica i prof. povijesti iz Njemačke, koja je o svom trošku doputovala na snimanje), Dragiša Radovanović (amaterski glumac iz Srbije) i mnogi drugi. Iako je sniman na svim povijesnim lokacijama u Slavoniji, u krajnosti je to ipak amaterski film, snimljen starim Olympusovim fotoaparatom, koji je nastao samo iz čistog entuzijazma.

Tko je autor glazbe u filmu?

U filmu je u kompletu korištena slobodna glazba od Kevina MacLeoda.

Je li riječ o originalnoja priči ili o preradi/obradi?

U biti priča je originalna. Naime, koristio sam se osnovnom pričom iz staroslavenske mitologije, ali glavni lik je Bjesomar i njegova kći. Ona ne postoji u biti, a Bjesomar se samo spominje po imenu. Tako da je pogodan zbog redateljske slobode. Osnova priče se na kraju bazira na stvarnim povijesnim činjenicama i pokušavam objasniti naš postanak. Radi mističnijeg, starinskog štiha, montiran je u crno-bijeloj tehnici, a u biti tako su se prekrili i neki nedostaci u opremi. Ne možeš baš sve napraviti za nula kuna…

Tko su vam utjecaji i uzori za filmsko stvaralaštvo?

Odrastao sam na Conanu i Star Warsima.Naravno, na Spielbergu, Timu Bartonu, a u novije vrijeme i na Tarantinu, Peteru Jacksonu i Rodriguezu sam ispekao filmsku ljubavnu opsesiju.

Kad biste mogli birati, s kim biste radili na sljedećem filmu?

Kada bih mogao birati… Uf, puno je njih s kojima bih volio raditi, ali kad ovako razmislim – volio bih napraviti nešto sa raspoloživim budžetom u stilu Bjesomara. Ali, hajdemo reći, volio bih raditi s Tarantinom i Peterom Jacksonom, a od glumaca s Bradom Pitom, Bruceom Willisom i Johnnyjem Depom. U biti nije mi bitno ime, bitno mi je da se spojim sa ljudima sa kojim radim.

Kako i gdje plasirate svoje filmove?

Filmove snimam oko dvije godine. Kad sam prvi film The wild (preteču Vremenu mutanata poslao na Trash film festival u Varaždin i ušao u konkurenciju, oduševio sam se koliki je to spektakl s vrhunskim uratcima iz cijelog svijeta. Otada u biti “živim” za taj festival i pokušavam napraviti svake godine nešto da “se ubacim”. Nakon osvajanja glavne nagrade prošle godine postavljam si sve veće izazove – a to je da radim cijelovečernje zabavne filmove. Tako je nastao Bjesomar. I onda sam se iznenadio koliki je interes izazavao u Hrvatskoj. Obično filmove snimam jer me to opušta i uživam u tome. A plasman je da one koje zanima i sviđa im se – nađu put do njega.

Hoćete li nastaviti sa žanrovskim uratcima?

Naravno. Upravo je završen novi film, Sovski Dol u trajanju od 100 minuta, o jednoj staroj legendi sa Dilj gore. Horor detektivska priča u kojoj mi čak glumi i DylanDog!

Vrijeme mutanata imat ćemo prilike gledati u nedjelju u 15 h, a Bjesomarevu kći u subotu u 22 h.