Zagreb, 26.-28.4.2013.

Kvizovi, radionice i zabava

Program na Kontaktu se održava na hrvatskom i na engleskom jeziku. Jezik kojim je kviz ili radionica najavljena odgovara jeziku na kojem će se i održati. Broj iznad naslova označava broj programske točke zbog lakšeg snalaženja u satnici, a slovo jezik na kojem se program održava; H – hrvatski, E – engleski, G – njemački.

Radionice

44 – E, H
ALIENS & MONSTERS FACTORY
Suzana Stjepanović

Make your own aliens and monsters. Find your alien/monster within! / Izrada vanzemaljca i čudovišta u maloj kreativnoj radionici. Pronađite čudovište/aliena u sebi! /
Susana Stjepanović is an free-lance artist. / Suzana Stjepanović je samostalna umjetnica koja stoji iza Galerije Zisuart (www.zisuart.com).

45 - E, H
KONTAKT KIDS
Valerija Strutinskaja

Workshops last 60 minutes. Children younger than 7 must be accompanied by a parent. / Radionice traju 60 minuta, djeca mlađa od 7 godina moraju biti u pratnji roditelja
- Moja najdraža bajka & izrada akreditacija / My Favorite Fairytale and Nametag Making
- Eko / Eco - Izrada haljinica od vreća za smeće i samoljepljivog kolaža za djecu do 7 godina / Making Costumes from Garbage Bags and Stickers for Children up to 7.
- Modeliranje balona / Modeling Baloons - Za djecu do 7 godina starosti / For children up to 7 years old
- Moj najdraži super heroj / My Favorite Superhero - drawing workshop 60 minutes long
Valerija Strutinskaja rođena je 1992. u Kišinjovu, Moldavija. SFerakon je upoznala kroz osvojene dvije nagrade SFERICE. Trenutno studira na FER-u.

46 - E, H
MALA GRUNFOVA RADIONICA
Mirko Karas

Kako od smeć... priručnog materijala ukupne vrijednosti 1 kune i 13 lipa konstruirati katapult? Ili vozilo za povratak jajeta iz orbite? Ili podmornicu na sunožni pogon? Ili zračni brod pogonjen praćkom i plućima?
Na ovoj maloj inženjerskoj radionici osmislit ćete i sastaviti konstrukciju koja treba izvršiti određeni zadatak.
Sredstva? Materijali? Alat? PFFFFT!!!
To je za amatere!
Pravim stručnjacima i genijalnim izumiteljima je dovoljno par spajalica i jedna matica!
47 - E, H
MUSIC TOGETHER, workshop for parents and children up to 5 / Glazbena radionica za roditelje i djecu od 0-5 godina
Suzana Tomasović

Music Together® radionice u bogatom glazbenom okruženju potiču djecu na istraživanje i upoznavanje svijeta glazbe kroz pjevanje, ples i improvizaciju. Broj polaznika (djece) je ograničen na 12. Sudjelovanje roditelja obavezno. Prijave kod Mihaele Marije Perković.
Nakon što je prošla Teacher Training u Chicagu te tri godine radila kao voditeljica radionica u Hrvatskoj Suzana Tomasović je otvorila Suzin Music Together centar.

48 - E, H
PAPIER-MACHE ZA COSPLAY I LARP /PAPIER-MACHE FOR COSPLAY AND LARP
Nela Dunato

Papier-mache is a very old technique, and its distinctive quality is that the materials are very cheap. Out of newspaper and glue and with the help of acrylic paint, it is possible to create items that look great, not like they were made from paper. / Tehnika kaširanja papira je vrlo stara tehnika, a materijali su izuzetno jeftini. Od novinskog papira, ljepila i akrilnih boja moguæe je napraviti predmete za koje ne biste rekli da su od papira.
Nela je samouka umjetnica i dizajnerica koja radi u raznim tradicionalnim i digitalnim medijima. / Nela is a self-taught mixed media artist and designer.
49 - H
STRIP ZA KLINCE
Darko Macan

Radionica stripa za djecu osnovnoškolskog uzrasta s autorom kultne Borovnice. Donesite sebe i svoju maštu, a Darko će vam pokazati kako stvaraju stripovi.
Darko Macan, počasni gost ovogodišnjeg Eurocona, je nagrađivani pisac, crtač, strip scenarist, urednik i inspiracija mnogim hrvatskim ljubiteljima SF-a i stripa.
50 - H
RADIONICA PISANJA TENGWARA I KALIGAFIJE
Zvjezdana Drašner

Radionica kaligrafije - pisanje tengwarom / Caligraphy workshop
51 - E, H
CHAIN WORKSHOP / VERIŽNA RADIONICA
Goran Magdić

If you ever wanted to know how medieval masters made the most popular armor of the time, join us. / Ako ste ikada željeli saznati kako su srednjevjekovni majstori izrađivali najpopularniji oklop tog vremena, pridružite nam se.
Vaš voditelj ima 12-godišnje iskustvo izrade srednjevjekovne, steampunk, moderne i futurističke opreme, oružja i oklopa. / Your host has 12 years of experience creating medieval, steampunk, modern and futuristic gear, weapons and armor.

Kvizovi

53 - H
BOČKOTEKA

Vodi: Boris Švel
I ove godine izazov za svakog SF-ljupca i SF-znalca! Kviz se sastoji od 4 igre: A-B-C-D pitalice; Asocijacije; DA-NE pitalice; Otvorena pitanja. Sva su pitanja iz područja svjetske i hrvatske SF književnosti, TV serija i filma.
Svi posjetitelji SFeraKona imat će se prilike prijaviti za kviz; Sve što je potrebno je ispuniti KVALIFIKACIJSKI TEST (kojeg ćete moći pronaći na desku). Prvih četvoro natjecatelja koje točno odgovori na sva pitanja, imat će se prilike natjecati za glavnu nagradu u velikom finalu.
54 - H
KVIZ SF KLUBA PULSAR IZ SARAJEVA
Bojan Popić

Tko od nas nije makar jednom u životu poželio navući plašt i masku i krenuti u borbu za bolji, pravedniji svijet? Ovaj vam kviz možda neće osigurati priliku da uskočite u neku od uloga spasitelja nama znanog svemira, ali ćete moći testirati svoje znanje o onim već namaštanima.
Dugogodišnji apsolvent na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Strastveni poklonik umjetnosti, s naglaskom na sedmu, i znanosti, s naglaskom na spekulativnu.

55 - E
WARHAMMER 40 000 & HORUS HERESY TRIVIA
Marko Škevin & Ivan Bjeliæ

You think that you can survive the quiz on the dark future of the 41st century? Winners get prizes! / Mislite li da možete preživjeti kviz o tamnoj buduænosti 41. tisuæljeæa? S nekoliko kategorija te nagradama za troje najboljih, zabava je zagarantirana. The emperor protects.
Marko Škevin je maturant Privatne Klasiène gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu i fan Warhammera 40 000 već dosta godina.

/ - H
GAME OF THRONES KVIZ
Neven Šlopar

Kao i prethodniku ovog kviza sa prošlog Sferakona glavna tema biti će HBO-ova uspješnica Game of Thrones, ali pronaći će se tu i dosta zanimljivosti iz knjiga prema kojima je nastala, a možda i pokoji opskurni detalj iz života autora svijeta leda i vatre - G.R.R. Martina. Ako ste ljubitelj - dođite i osvojite nagradu, ako ste površni promatrač - dođite i saznajte nešto novo, a ako niste uopće zainteresirani, dođite i poslušajte.
U svakom slučaju dođite, biti će zanimljivo.

Ostalo

52 - E
BATTLESTAR GALACTICA - INVESTIGATION COMITTEE
Aleksandar Gavrilović

The players can step into the world of intrigue and mystery in order to discover the truth behind the bombing of the FTL drive on the spaceship Battlestar Galactica. As members of the jury, the players will question the ship's bomb expert, the FTL-drive engineer, a witness and the suspect.
Aleksandar Gavrilović, member of Starbase Cantina, student at the Faculty of Electrical Engineering and Computing.
74 - E, H
CARICATURES BY MILAN LEKIĆ

Besplatne SF karikature posjetitelja./ Complimentary SF aricatures of the members http://www.lex-cro.com
75 - E, H
SFERAKON SURVIVOR

Survivor je tradicionalna SFeraKonska igra čiji su komplicirani i smiješni zadaci inspirirani
istoimenim reality showom. Prijave su na info-desku / Survivor is a traditional SFeraKon game. Its complicated and funny tasks are inspired by the homonimous reality show. Applications at the info-desk.
78 - E, G
KRABAT
(2008)
Njemački fantasy film (120'); engleski titl
Posljedice tridesetogodišnjeg rata i kuga pustoše Europom u 17. stoljeću. Četrnaestogodišnji Krabat, siroče i beskućnik, nalazi sklonište u Crnom mlinu u kojem s još 11 dječaka obavlja teške poslove u zamjenu za hranu i krov nad glavom.Uskoro otkriva da se Gospodar, vlasnik mlina, bavi crnom magijom i pridružuje se ostalim dječacima kao njegov učenik. Napokon osjeća da negdje pripada, stječe prijatelje i pronalazi ljubav. No, sve ima svoju cijenu...
Krabat je adaptacija istoimene knjige za mlade (1971.) Otfrieda Preußlera koja se temelji na narodnoj priči u kojoj mladić imenom Krabat postaje učenik šegrt čarobnjaka iz Crnog mlina. Film je 2009. dobio nagradu Bavarian Film Award za najbolji film za mlade, a nominiran je ujedno za najbolju filmsku glazbu i produkciju.
Goethe-Institut je kulturna ustanova Savezne Republike Njemačke koja djeluje diljem svijeta. Potpomaže učenje njemačkog jezika u inozemstvu i njeguje međunarodnu kulturnu suradnju. Informativni centar Goethe-Instituta Kroatien posreduje u pružanju informacija o aktualnim vidovima kulturnog, društvenog i političkog života u Njemačkoj. Nudi ogroman fundus knjiga i medija za sve one koji se zanimaju za Njemačku, ili uče ili žele podučavati njemački
AUKCIJA KNJIGA
Vodi: Aleksandar Žiljak
Na aukciji knjiga, koja tradicionalno zatvara konvenciju u nedjelju popodne, mogu sudjelovati svi posjetitelji SFeraKona i kao kupci i kao ponuđači. Isklična cijena za sve knjige je 1 kuna. Ukoliko želite sudjelovati kao ponuđač, potrebno je sastaviti prijavnicu koja mora sadržavati slijedeće podatke:
- Ime i prezime autora, naslov knjige, ime nakladnika, godinu izdanja.
- Minimalnu cijenu (odnosno koliko minimalno novaca tražite za svoju ponudu - minimalna cijena se stavlja ukoliko ne želite riskirati da vaša knjiga stvarno ode za 1 kunu; ona ostaje tajna do kraja dražbenog procesa za pojedinu knjigu).
- Ime i prezime ponuđača, e-mail adresu i eventualno broj mobitela radi kontakta.
Prijavnicu ubacite na samom SFeraKonu u za to predviđenu kutiju koja će se nalaziti na desku (prijavnice će se primati do početka same aukcije u nedjelju).