Zagreb, 26.-28.4.2013.

Izložbe

Izložba dječjih radova

Društvo SFera već više od četrt stoljeća objavljuje likovni i literarni natječaj za djecu i mlade na koji se odazove velik broj učenika iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. SFera svake godine primi preko tisuću radova. Najbolje likovne radove izlažemo na konvenciji, a najbolje književne objavljujemo u SFerinom glasilu, Parseku. Djeca i mladi ravnopravni su sudionici Svečane skupštine na kojoj se dodjeljuje nagrada SFERA a njihove nagrade nazivamo SFERICAMA.

 

Zdenko Bašić

Zdenko Bašić rođen je u Zagrebu 1980., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti. Ima vlastiti studio i bavi se ilustracijim i animiranim filmom.
Ilustrirao je mnoge dječje knjige, naslovnice i časopise za domaće i strane izdavače. Njegove ilustracije bile su nominirane ili nagrađene najistaknutijim hrvatskim nagradama. Godine 2011. objavio je knjigu Sjeverozapadni vjetar (Planetopija) u kojoj je autor i ilustracija i teksta. Knjiga je odmah postala bestseller.
Dobitnik je nagrade SFERA 2010 za crno-bijelu ilustraciju te nagrade SFERA 2011 za ilustraciju u boji i hrvatski je kandidat za nagradu ESFS-a Best Artist.

 

Nela Dunato

Nela Dunato, samouka umjetnica, koja se bavi web i grafičkim dizajnom te izradom nakita i ukrasnih predmeta, koristi se tradicionalnim i digitalnim alatima, a sve najčešće kombinira s fotografijama. Ilustrirala je nekoliko knjiga, surađuje s domaćim fanzinima, dok se njezini radovi pojavljuju i na međunarodnim izložbama te knjigama objavljenim u inozemstvu.
Njenzini su radovi često mješavina nadnaravnih, fantastičnih, sci-fi i horor elemenata, izrađeni korištenjem različitih tradicionalnih i digitalnih tehnika.

 

Vladimir Samobor

Vladimir Samobor rođen je u Varaždinskim Toplicama 1931.godine. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti, grafički odjel u klasi profesora Vilka Selana Glihe. Slikarstvom se bavi od 1946., a izlaže od 1958.godine. Sudjelovao je na velikom broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a imao je i oko 50 samostalnih nastupa. Samobora nisu privlačile klasične teme, već se posvetio matematičkim oblicima, usko ih povezujući sa znanstvenom fantastikom. Promatrajući njegova djela nije teško opaziti da su prisutne geometrijske forme, ali daljnjem promatraču te forme su bitne onoliko koliko se nužno uklapaju u njegovu maštu nekog svemirskog pejzaža ili scene.

 

Dora Vukičević

Dora Vukičević mlada je riječka autorica ilustracije, crteža i tradicionalne grafike. Diplomirala je 2007. na riječkoj Akademiji primjenjenih umjetnosti, kada raste njena želja za ilustracijom i stripom.
Inspiracija su joj H.R. Giger, Tim Burton te mnogi SF i fantasy filmovi. U velikom broju slučajeva prisutna je referenca na neki određeni prizor iz popularne kulture ili znanstvene fantastike iako tzv. ‘fan art’ nije jedino polje njezinog djelovanja. Okosnica svakog prikaza redovito je žena, ženska anatomija i stav, okružena raznim detaljima iz mračnih zakutaka uma.