Zagreb, 26.-28.4.2013.

Igraonice

Program igraonice na Kontaktu se održava na hrvatskom i na engleskom jeziku, ovisno o zainteresiranim i prisutnim igračima.

Igre na ploči, kartaške i ostale društvene igre

DEMONSTRACIJE STOLNIH STRATEŠKIH IGARA MINIJATURAMA
Organizatori: UMS Agram, Stari Svijet
Udruga maketara Stari Svijet iz Splita i Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara Agram iz Zagreba na Euroconu 2012. predstavit će nekoliko zanimljivih igara.
Princip svih igara je sličan – zapovijedate vojskom sastavljenom od 10 – 100 minijatura koje predstavljaju određene jedinice ili rase u borbi protiv mrskih protivnika. Bitke se vode na stolu na koji se postavljaju makete terena kako bi se dočarao izgled pravog bojišta. Slijedi razmještaj jedinica i zatim borba u trajanju od cca 1 do 2,5 sata (u ovisnosti o scenariju i broju figura). Osim samih minijatura, najčešći rekviziti su metar (za mjerenje udaljenosti i kretanje) i više šesterostranih kocaka. Navratite do nas tijekom ova 3 dana i odigrajte svoj prvi Warhammer meč, sastavite i obojajte svoju prvu figuru ili izradite s nama koji komad terena!
Tijekom sva tri dana trajanja konvencije prezentirat će se Warhammer Fantasy Battles, preko 25 godina stara mama čitave Warhammer obitelji, stolna strateška igra smještena u specifičan fantasy svijet nastanjen mnogim rasama i nacijama koje igrači mogu odabrati a od kojih svaka ima vlastiti stil igre kombinacijom magije, pucanja i borbe prsa o prsa.
U subotu 28.04. od 13 do 19 sati također će se prezentirati i sljedeće igre, po principu "sit & play": Warmachine i Hordes, sestrinske stolne strateške igre u kojima igrači preuzimaju uloge moćnih vojnika čarobnjaka koji u bitke vode vojske figura koje predstavljaju ratnike, velike robote na parni pogon i ratne zvijeri. The Lord of The Rings - samo ime govori sve. Igra smještena u Međuzemlje u kojoj igrači upravljaju vojskama baziranim na Tolkienovim djelima a prema izgledu koje im je uglavnom dao Peter Jackson. Warhammer 40,000 je pak strateška igra smještena u daleku i ne baš svijetlu budućnost Zemlje u kojoj su ljudi, osim međusobno, zaratili s mnogim vanzemaljskim rasama. Osim pješaštva u ovoj igri zastupljeno je i oklopništvo, topništvo kao i zrakoplovstvo kao podrška pješačkim jedinicama.
STEVE JACKSON GAMES DEMONSTRACIJE
Organizatori: Men In Black
I ove će Steve Jackson Gamesov demo team Men In Black biti prisutni na SFeraKonu igrama, demonstracijama i turnirima!
Dođite do naših stolova i isprobajte igre kao što su Munchkin u svim živim i neživim varijantama, Munchkin Quest, Space Pirate Amazon Ninja Catgirls, Revolution, Ninja Burger, Frag, The Stars Are Right, Illuminati, Chez Geek, Cthulhu i Zombie Dice, i druge. Ako se do sada niste upoznali sa nekom od naših brojnih igara, rado ćemo vam ih pokazati i objasniti pravila, a ako jeste, slobodno dođite i odigrajte koju partiju.
Također, tijekom konvencije održat ćemo i dva turnira. Prisustvovati na Zombie Dice turniru imat ćete priliku kada god vam odgovara - tijekom bilo koje partije odigrane na našem štandu, možete odlučiti da se vaši bodovi bilježe za svrhu turnira. A u subotu, nakon svečane skupštine SFere, proglasit ćemo pobjednika koji će osvojiti vlastiti primjerak igre. Naravno, tu je i nezaobilazni Munchkin turnir na kojem ćete ovaj put imati priliku osvojiti igru na ploči Frag Gold!
DEMONSTRACIJE DRUŠTVENIH IGARA
Organizira: Udruga za promociju stolnih igara Igranje
Mi smo grupa ljudi, zaljubljenika u stolne društvene igre. Želimo ljude upoznati s društvenim igrama za koje nam treba samo jedan stol, par stolaca, igra i naravno dobro društvo. Bavimo se organiziranjem igranja u igraonici Prostor; prevodimo pravila stolnih igara na hrvatski jezik, ali bez gubitka kvalitete tih istih pravila; stvaramo bazu igara na našem portalu; podižemo kulturu igranja upoznavanjem okoline o istima i još mnogo toga.
Pozivamo vas da postanete naši članovi, te nas tim putem podržite u našim (a možda i Vašim nastojanjima). Zauzvrat svojim članovima možemo ponuditi igranja u igraonici s preko 40 igara, te popuste pri kupnji igara u određenim trgovinama. Ako vas detaljnije zanima što radimo, posjetite nas na našem portalu igranje.org
Kako bi vam dočarali svijet kojim se bavimo predstaviti ćemo u igraonici naslove igara baš za one koji osim Čovječe ne ljuti se i Monopola nisu vidjeli kako izgledaju današnje društvene igre, a kamoli ih zaigrali. Naslovi kao Ticket to Ride, Carcassonne, Settlers of Catan trebali bi vas uvući u čarobni svijet stolnih igara. Za one malo zahtjevnije prirediti ćemo neke naslove prigodne za SFerakon i njegovu tematiku. Očekujte ovdje: Race for The Galaxy, Twilight Imperium, Star Trek, LOTR serijal i slične.
LEGEND OF THE FIVE RINGS CCG I WAR OF HONOR IGRA NA PLOČI
Voditelj: Siniša Krunić
Legend of the Five Rings je strateška kartaška igra smještena u fiktivno carstvo Rokugan, mjesto gdje se plemeniti samuraji, pobožni shugenje i dovitljivi dvorani bore za prevlast kako bi donijeli slavu i čast svojemu klanu. Igrač preuzima ulogu generala jednog od klanova i bori se protiv suparničkog igrača nastojeći nadjačati njegovu vojsku u borbi, domoći se što više časti i posramiti protivnika na dvoru, ili doseći prosvjetljenje kroz ovladavanje pet prstena elemenata.
War of Honor uzima Legend of the Five Rings te je pretvara u igru za više igrača. Iako se sam L5R može igrati s više od dva igrača, takva igra obično ispada nebalansirana i dugotrajna. Pravila za War of Honor su u principu ista kao za kartašku igru ali uz više strateškog planiranja. Sami uvjeti ostvarivanja pobjede također su izmijenjeni i pojednostavljeni kako bi igra tekla brže. Ovaj put igrači imaju priliku sklapati savezništva, pomagati si međusobno ili si podmetati jer sve je dopušteno dokle god je zabavno. Svakim uspješnim napadom protivnik ostaje bez tvrđava čime mu se ograničava domet napada i moguća savezništva sa susjednim klanovima.

Roleplaying igre

SWORD & WIZARDRY ARNWY'NN RPG
GM:Goran Dimic - Flo
Zaigrajte fantasy roleplaying igru smještenu u homebrew setting Arnwy'nn. Postanite hrabri ratnik, vješti lopov, mudri svećenik ili tajnoviti čarobnjak i razotkrijte tajne i misterije drevnog Arnwy'nna, zemlje u kojoj su zmajevi opasni, a djeve čekaju spasitelje!
Prijave za igru će biti na licu mjesta/oglasnoj ploči na konvenciji.
Goran Dimic Flo, inace stricek u vrticu, se igra RPG igara vec kojih 15tak godina i kroz taj period je sam smislio jedinstveni setting Arnwy'nn, genericki fantasy setting potpomognut pravilima Sword & Sorcery Marv Briega.
PATHFINDER BEGINNER BOX SESSIONI
Organizira: Zrinka Znidarčić (VC)
Zanimaju vas igre uloga (roleplaying games) ali ih nikad niste probali? Čuli ste za Pathfinder RPG ali niste ga nikad igrali? Pridružite nam se u kratkim, jednosatnim avanturama prilagođenima za potpune početnike (ali zabavnima i za iskusne igrače)! Preuzmite ulogu ratnika, lopova, svećenika ili čarobnjaka u fantasy svijetu koji su poslani na jednu kratku misiju. O vama ovisi kako i na koji način ćete ju ispuniti! Nikakva priprema ni oprema nije potrebna.
Pathfinder Society Organized Play
Organizira: Zrinka Znidarčić (VC)
Željni ste putovanja na daleke i egzotične lokacije? Volite avanture i privlači vas nepoznato? Postanite Agent Pathfinder Societyja, legendarnog udruženja istraživača, arheologa i avanturista! Bilo da ste samo znatiželjan avanturist ili već iskusan Agent, pozivamo vas u nove uzbudljive avanture koje bi vas mogle odvesti od Absaloma sve do dalekog Tian Xia!
Sustav: Pathfinder Role Playing Game
Novi Pathfinderi! Dovoljno je da se prijavite radi rezervacije mjesta, sve ostale upute dati će vam vaš Game Master
Prijave za sessione: Petak | Subota | Nedjelja
LAUNDRY RPG
GM: Nikica Pukšić
Saznajte u kakvoj će gabuli sada završiti obale Albiona i kako će hrabri agenti Capitol Laundry Servicea spasiti Britaniju od zla koje Čovjek Nije Trebao Znati (TM)! Naravno, ako se prije toga izvuku iz birokracije željne svježih mozgova.
2011. Cubicle 7 izdali su Laundry RPG baziran na knjigama Charlesa Strossa, gosta ovogodišnjeg Eurokona. Igra je bazirana na BRP sistemu (Call of Cthulhu), a sam svijet se najbolje može opisati kao kombinacija Call of Cthulhua, Jamesa Bonda i IT Crowda.
Nikica Pukšić bavi se roleplayingom od 2000. te ima nezdravu fiksaciju šašavim svjetovima. Kao regularna žrtva za vođenje nema puno prilike biti igrač, no stvaranje priča je dobar odmak od planova za zaštitu i spašavanje u pravom životu.
DEUS EX RPG
GM: Božo Androić
Božo Androić, domaći roleplay igrač i voditelj, zadnjih nekoliko godina svoje slobodno vrijeme troši kako bi napravio pen and paper roleplay baziran na Deus Ex serijalu računalnih igara. Riječ je o distopijskom settingu sa cyberpunk primjesama, a glavni elementi priče su tehnološka singularnost, globalna politika, urote i transhumanizam. Godina je 2052., i svijet nije pretjerano lijepo mjesto za život. Pošasti i ratovi unutar zadnjih pedesetak godina su smanjili svjetsku populaciju na oko šest milijardi, a ekonomsko stanje svijeta ne pokazuje znakove pretjeranog zdravlja. Sama mehanika igre usporediva je s d20 i GURPS roleplay sustavima. Ne postoje klase, rase ili nivoi razvoja a iskustvo se troši direktno na napredak i razvoj sposobnosti lika. Riječ je o proizvodu koji je i dalje u izradi, očekujte sukobe, neprijatelje i zagonetke, makar su karakterni roleplay i uživljavanje u lika svakako dobrodošli.
U ovom sivom svijetu se igrači nalaze u ulogama UNATCO ekipe koja pokušava suzbiti elemente terorizma i organiziranog kriminala. Na svakom od dva sessiona igrati će se jedna od tri pripremljene avanture smišljene za dva do šest igrača, a likovi su relativno neiskusni, makar nisu početnici. Nikakva posebna oprema ili priprema nije nužna za igranje, a za igru su čak i likovi unaprijed pripremljeni. Prije igre će voditelj biti na raspolaganju zainteresiranima koji bi htjeli saznati nešto o samom sustavu ili napraviti vlastitog lika umjesto korištenja pregeneriranog.
Pošto se radi o igri koja je još u fazi izrade, svi komentari, kritike i ideje pomažu. Ostanite nakon avanture i podijelite svoja mišljenja o igri.
GURPS DUNGEON FANTASY: EKSPEDICIJA
GM: Marko Zadro
Gdje god te noge povele, pazi se da ti Labirint ne bude konačno odredište, jer bi ti moglo biti i konačno počivalište. - Otočnopatuljačka izreka
Daleko na sjeveru Novog Kontinenta, u hladnim predjelima koji planinskim lancem graniče sa Nordijskim kraljevstvom, nalazi se Dunheatski Labirint. Prirodni labirint dug kilometre i kilometre proteže se podzemljem ispod istoimene planine i spaja Patuljačke Kantone sa Nordijskim kraljevstvom. U Špilji, taverni izgrađenoj na samom ulazu, okupljaju se pustolovi iz gotovo cijelog civiliziranog i neciviliziranog svijeta, u potrazi za nečime što već godinama privlači pozornost svakoga kome je stalo do slave i bogatstva. Nigdje drugdje na svijetu ne postoji mjesto gdje se nastanjuju Dijacrvanti, gargantuanska bića koja žive duboko u tami Labirinta, vrebajući na svakoga tko se usudi kročiti u njihov teritorij. Ime su dobili upravo po dijamantima od kojih su građene njihove ljuske - glavna meta svih lovaca. Lov na Dijacrvanta nije jednostavan, i zahtijeva puno pripreme, lukavosti, volje i sreće - kao i znanja o tome kako ih se na kraju krajeva i ubija. Svaki pustolov zna da će se u Špilji uvijek naći ljudi koji jedva čekaju da se skupe u tim te zajedno krenu u labirint. Na kraju krajeva, Špilja je izgradila svoj status kao taverna sa "najvećim brojem nadobudnih budala", koji prije možda posljednje avanture uvijek rado popiju neke od najboljih patuljačkih piva upravo u Špilji.
Detalji u vezi igre će se razraditi na licu mjesta. Igra se po 4. ediciji GURPS-a sa par preinaka i homerulanja. 4 igrača po sessionu. Više informacija možete dobiti od GM-a na mail ragelance(at)gmail.com.
LEGEND OF THE FIVE RINGS RPG
GM: Siniša Krunić
Legend of the Five Rings RPG je smješten u fiktivno carstvo Rokugan, zemlju samuraja, shugenji, redovnika, ninji i drugih stereotipnih likova koji se pojavljuju u djelima fikcije. Uzimajući ulogu jednog od likova, igrač se mora izboriti za slavu na bojnom polju, snaći se na dvoru i dokazati dostojnost tituli samuraja čašćenjem vlastitog klana i obitelji. Ovaj RPG koristi „Roll & Keep“ mehaniku, minimalističku i orijentiranu na pričanje priče, koja je razvijena posebno za ovaj svijet. Ponesite svoje d10 kocke!
Pripremljeni scenarij ukazuje na važnost darivanja i očuvanja obraza u krutom društvu Rokugana. Zasjedanje Seppunova dvora samo što nije započelo kad vlastodržac Crane klana nailazi na prepreku u namjeri uspješnog manevriranja dvorskom politikom. Par mačeva kojega je trebao čuvati i predstaviti kao poklon gospodaru Seppuna je ukraden i sada je na igračima da se pokušaju domoći mačeva prije no što bude prekasno, ali sam zadatak će se pokazati mnogo težim od jednostavnog istraživanja neuspjelog zločina.