Zagreb, 26.-28.4.2013.

Nagrade

Sve što ste željeli znati o nagradi SFERA, SFERICAMA te nagradi Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS), nalazi se ovdje.

Svake godine Društvo SFera dodjeljuje nagrade SFERA za najbolja ostvarenja iz područja SF-a objavljena u Hrvatskoj, te nagrade SFERICE za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu. Ove godine dodjeljuju se i nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS).

Nagrada SFERA

Nagrada SFERA je najstarija nacionalna žanrovska nagrada u Hrvatskoj. Nagradu dobivaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a (znanstvene fantastike, fantasyja i nadnaravnog horora), po prvi puta objavljena i/ili prikazana u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku u tijeku prethodne kalendarske godine. Nagradu SFERA utemeljilo je Društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva te je dodjeljuje kao godišnju nagradu još od 1981. godine.

Nagrade SFERA će biti uručene u sklopu svečane ceremonije dodjele nagrada u subotu 28. travnja 2012. u 20 sati.

Više o samoj nagradi, postupku žiriranja i kategorijama za dodjelu nagrade pogledajte ovdje.

SFERICE

Već četvrt stoljeća Društvo SFera raspisuje godišnji natječaj za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu.

SFERICE će biti uručene u sklopu svečane ceremonije dodjele nagrada u subotu 28. travnja 2012. u 20 sati. Oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati dodjeli nagrada, primit će ih poštom na adresu škole nakon završene konvencije. Najbolji likovni radovi bit će izloženi na konvenciji, a najbolji literarni radovi objavljeni u posebnom izdanju SFerinog glasila Parsek.

Više o SFERICAMA i temama natječaja za 2012. godinu pogledajte ovdje.

Nagrade ESFS-a

Europsko društvo za znanstvenu fantastiku (European Science Fiction Society) svake godine dodjeljuje nekoliko nagrada za tekuću godinu i za ukupni rad, pri čemu se nagrađuju autori, a ne pojedina djela. To su u stvari nagrade fandoma, jer se pobjednici određuju glasanjem delegata svih prisutnih država na skupštini ESFS-a na samom Euroconu.

U Hall of Fame svake godine ulaze autor, likovni umjetnik, promotor, prevoditelj, izdavač, te časopis, a pobjednici se biraju za svoj ukupni rad ili djelovanje.

Nagrada Spirit of Dedication se dodjeljuje za radove objavljene između dva Eurocona, pa se za ovu godinu promatra period između stockholmskog (lipanj 2011.) i zagrebačkog (travanj 2012.) Eurocona. Nagrade se dodjeljuju likovnom umjetniku, autoru performansa, fanzinu i web stranici.

Encouragememnt Award se dodjeljuje mladom  autoru ili umjetniku, a bira se samo jedan iz cijele Europe.

Nagrade ESFS-a će biti uručene u sklopu svečane ceremonije dodjele nagrada u subotu 28. travnja 2012. u 20 sati.

Više informacija o nagradama ESFS-a možete saznati ovdje.