Zagreb, 26.-28.4.2013.

Info

34. SFeraKon i Eurocon 2012. odvijaju se pod zajedničkim imenom – Kontakt, koje simbolizira približavanje hrvatskog i europskog fandoma. Kontakt će se održati od 26. do 29. travnja 2012. u Zagrebu.

Zašto Eurocon?

Hrvatska ima dugu tradiciju u znanstvenoj fantastici, čiji se elementi u književnosti mogu pronaći već pri kraju Prvog svjetskog rata, dok je prvi pravi znanstveno fantastični roman objavljen 1924. godine (Na Pacifiku 2255. Milana Šufflaya).

Žanrovska književna scena u Hrvatskoj je vrlo aktivna, s relativno velikom produkcijom u odnosu na broj stanovnika i nekoliko međunarodno priznatih autora kao što su Milena Benini, Tatjana Jambrišak, Zoran Krušvar, Darko Macan Aleksandar Žiljak.  Svake se godine dodjeljuju dvije žanrovske nagrade: SFERA (SFeraKon) i Artefakt (Rikon).

Hrvatska ima veliki fandom s dugom tradicijom i članovima svih godišta. Godišnje se održava pet različitih konvencija, uz mnogo manjih događanja, a svake godine se pojavljuju i nova društva ljubitelja znanstvene fantastike širom države. Međutim, premda je međusobno dobro povezan, hrvatski fandom je uglavnom izgubio svoje veze s inozemstvom, održavši kontakte samo s područjima bliskog jezika (Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom). Pojavila se želja za širenjem vidika pa smo nakon posjeta konvencijama u inozemstvu i nekoliko uzastopnih Eurocona odlučili dovesti ljubitelje znanstvene fantastike iz drugih država kako bi ih upoznati ih s hrvatskim fandomom.

Kako se Eurocon pojavio u Zagrebu?

Eurocon se već jednom održao u Zagrebu pod imenom Ballcon – 1986. godine. Počasni gost je tada bio poznati švedski SF pisac Sam Lundwall.

Prvi se Eurocon u Hrvatskoj nakon osamostaljenja trebao održati već 1992., ali je zbog rata morao biti otkazan. Dvadeset i dvije godine poslije, na Triconu, koji se održavao u pograničnom gradiću Cieszyn/Český Těšín između Češke i Poljske, SFera se nadmetala za organizaciju Eurocona 2012. i na glasanju je Zagreb pobijedio London, postavši tako domaćinom ovogodišnjeg Eurocona.

Eurocon ili SFeraKon?

Znači li to da se SFeraKon ove godine neće održati?

Ne, SFeraKon ide po starom, ali se ove godine istovremeno održava i Eurocon 2012 pod zajedničkim imenom Kontakt. Dio programa će se održati na engleskom jeziku i možete očekivati sudionike iz gotovo svih europskih zemalja. Na prvi pogled razlika od prijašnjih hrvatskih konvencija nije velika, ali upravo sudjelovanje fanova iz inozemstva ovogodišnju konvenciju čini jedinstvenim iskustvom.