Bilo da ste fan Gospodara prstenova ili ne, Tolkeinu se mora priznati jedno: čovjek je uspio smjestiti ogromnu količinu podataka u svoje knjige. Nije ni čudo da za sistematski pregled svega toga treba – enciklopedija!

E sad, što je to u toj enciklopediji? Je li sve što sjaji zlato u Međuzemlju, ili ima i dublja priča iza određenih likova i pojava?

To najbolje zna Josip Ćirić, koji nam dolazi na SFeraKon s predavanjem pod nazivom Tolkien enciklopedija – mreža, fantastika i worldbuilding.

Riječima predavača:

Epski svijet Tolkienove mašte obuhvaćen je i enciklopedijom; od „AB jezika“ do „Ylfe,Alfr,vilenjaka“, na preko 700 stranica sažeto je znanje o povijesti i stanovnicima Međuzemlje. Zaronit ćemo u strukturu tog znanja dublje nego Balrog u Moriju i pronaći kako u dubini doista postoje stvari starije od svijeta – analiza kompleksnih mreža i (prilično) univerzalna organizacija znanja. Na ovom meta-geekovskom predavanju posvjedočite povezivanju književnosti, informacijske znanosti i epistemologije. Šišmiši u stomaku zajamčeni.

Josip Ćirić već 24 godine profesionalno održava kon na nastavi i nastavu na konovima. Nesuđeni psihoterapeut, osuđivani filozof i SF entuzijast zlostavlja mlađe punoljetnike uvodima u logiku, statistiku, metodologiju i filozofiju uz obilnu uporabu primjera iz znanstvene fikcije i gaminga. On je čovjek koji je potpuno izokrenuo formulu uspjeha u Hrvatskoj (prvo invalid, pa petespeovac, pa tek onda branitelj), bibliofil koji se prehranjuje baveći se filozofiranjem, njegova predavanja su iskustvo koje ćete višestruko poželiti podijeliti sa svojim psihoterapeutom.

Spread the love