Psst, Trekkijevci, astronauti,  aeronauti i svi koji se tako osjećaju!

Jeste li se ikad pitali koliko bi nam vremena trebalo da dosegnemo međuzvjezdana putovanja? Koliko bi to koštalo, i koga sve bi takav pothvat uključivao? Koji su svi izazovi i otkrića u prostoru lansiranja objekata i ljudi u svemir?

Pa, ne morate se više pitati, jer nam to donosi predavanje Daniele Jović na ovogodišnjem SFeraKonu, pod nazivom  Sateliti i svemirsko poduzetništvo – koliko smo još daleko od Star Treka?

Riječima predavačice:

Predavanje istražuje fascinantni svijet svemirskih tehnologija i poduzetništva, postavljajući pitanje kako daleko smo od futurističkih vizija. Istražimo suvremene izazove i dostignuća u području izrade i lansiranja satelita. Publika će dobiti uvid u aktualne projekte, tehnologije i inovacije koje oblikuju svemirsku industriju. Analiziramo kako se svemirsko poduzetništvo može integrirati u globalnu ekonomiju te kako taj sektor može doprinijeti ostvarenju vizija naprednih svemirskih putovanja i istraživanja, možda čak i do razine koju smo dosad vidjeli samo u znanstveno-fantastičnim serijama poput Star Treka.

Daniela Jović je glavna voditeljica poslovanja (CCO) tvrtke Spacemanic te živi i diše svemir u svemu što radi, a svoju strast za svemirom opisuje kao ‘snage nuklearnog reaktora’. Teleskopi, amaterski radio, rakete ni sateliti joj nisu strani, a glavna joj je misija popularizirati znanost, stvoriti prilike za mlade te pomoći Hrvatskoj u stjecanju iskustva u svemirskoj industriji. Daniela je radila na lansiranju već nekoliko satelita – VZLUSAT-2, BDSat-1, BDSat-2, Planetum-1, Veronika, a kao mozak i srce ove operacije ima veliku želju i Hrvatsku približiti zvijezdama.

Spread the love