Za Reginu su mnogi čuli tek kada se prošle godine našla u užem izboru za nagradu Hugo s kratkom pričom Zhurong on Mars. Oni pažljiviji su je primijetili i na popisu suradnika Journey Planeta koji je bio nominiran u kategoriji najboljeg fanzina. Bolji znalci svjetskog fandoma ipak znaju da nije samo tako pala s neba.

Jer Regina Kanyu Wang spada u ono društvo koje se SF-om bavi od mladih dana i, kada ga se prihvati, to radi ozbiljno. Bila je suosnivačica SF društva SF Applecore u rodnom Shanghaiau i organizatorica je SF konvencija. Dobitnica je nekoliko kineskih nagrada Xingyun za najboljeg fana, a kada je počela pisati, počele su stizati i nagrade za priče. Sve se to događalo oko 2015. godine kada je kineska znanstvena fantastika započela svoj proboj u svijet, kada je roman Three Body Problem Liua Cixina dobio Huga, a zapadnjaci sa zanimanjem gledati što se događa na istoku. Regina je tih godina počela obilaziti inozemne konvencije gdje je držala predavanja o žanru u Kini i njegovoj povijesti, te je postala suradnik mnogih zapadnih časopisa.

To je pretvorila i u posao pri kineskom izdavaču Storycom gdje radi kao direktor za međunarodne odnose s javnošću. Paralelno s time završava i doktorat na sveučilištu u Oslu, u sklopu kojeg istražuje suvremene kineske autorice znanstvene fantastike, a surađuje i na projektima drugih sveučilišta. Objavljuje uglavnom priče i eseje, prevedena je na više jezika, te je uredila i nekoliko antologija kineskog SF-a. Usko surađuje i s prijašnjim sferakonskim GoH-om, Francescom Versom, u sklopu čijeg projekta Future Fiction redovno objavljuje prijevode na talijanski jezik.

Nakon svog tog predanog rada na promociji kineskog SF-a i svih priča koje je objavila, možda joj je najzanimljivije priznanje činjenica da ju je 2017. godine finski fandom službeno – usvojio.

Reginine priče i eseji su dostupni u knjižarama i online, usvojite i vi nešto od kineske znanstvene fantastike!

 

Spread the love