Jedan od razloga zašto su fantasy i znanstvena fantastika toliko popularni je i vizualni prikaz začudnih svjetova i stvorenja.

A za vizuale su zaslužni – ilustratori. Mnogima su poznata imena i remek djela legendi poput Roberta Fossa i Franka Frazette, a kad se povede razgovor o mlađim majstorima? Onda  ćete čuti i ime Milivoja Ćerana.

Ćeran je inozemnoj publici dobro poznat, a i domaći su sigurno često viđali njegove radove, iako ih možda nisu povezali s njegovim imenom. Na primjer, naslovnicu zbirke Zagrob iz 2006., kada je kao “mladi talent” prvi puta bio počasni gost SFeraKona. Ili ilustracije na kartama domaće igre Uskoci. Ili u ilustracijama knjige Vile hrvatskih pisaca za koje je dobio nagradu SFERA 2003. godine…

U inozemstvu je poznat po ilustracijama za Magic the Gathering, D&D (4. i 5. edicija), World of Warcraft Uz Wizards of the Coast surađivao je i s tvrtkama Blizzard Entertainment, Paizo, Monte Cook Games, Fantasy Flight Games i mnogima drugima.

Vrlo dobro je prihvaćen i njegov osobni projekt Norse Mythology Art Book koji je na Kickstarteru sakupio 8 puta više sredstava od izvorno planiranih, a trenutno radi na sličnom projektu Gates to Valhalla.

Jedna od zanimljivosti po kojoj je Ćeran poznat je i ta da radi “tradicionalnim” metodama (kako bi to rekli ilustratori odrasli na digitaliji), tj slikarskim tehnikama, što znači da su njegovi originali zaista – jedinstveni.

Spread the love