SFera raspisuje javni poziv za sudjelovanje osnovnih i srednjih škola u projektu SFeraKon Express – dovođenje učenika iz manjih sredina na SFeraKon, konvenciju znanstvene fantastike, koja se održava u Zagrebu od 12. do 14. svibnja 2023. godine.

Ciljana skupina učenika su viši razredi osnovne škole te svi razredi srednje škole.

SFeraKon je najveća i najstarija konvencija znanstvene i ostalih vrsta fantastike u ovom dijelu Europe. Tokom vikenda kroz prostor konvencije prođe i do 2000 posjetitelja i nije toliko riječ o festivalu, koliko prilici za susret i upoznavanje ljudi koji dijele interes prema svim vidovima fantastike. Riječ je o neprofitnoj volonterskoj manifestaciji u kojoj posjetitelji ravnopravno sudjeluju, pa tako mnogi održavaju predavanja, radionice ili organiziraju diskusije.

 

Što je SFeraKon Express?

Projekt SFeraKon Express sastoji se od organiziranja prijevoza učenika iz daljih krajeva Hrvatske, njihovom boravku na konvenciji i sudjelovanju u programu (slušanju predavanja, sudjelovanju na radionicama, razgledanju izložbi…) te povratku kući. Uz potporu Ministarstva kulture, SFera financira autobuse, dok je na školama tehnički aspekt organizacije putovanja.

Ovaj je projekt u dvije godine “Prije Korone” održan u pilot-fazi s određenim brojem škola iz Slavonije i nadamo se velikom povratku, kao i eventualnom širenju projekta na još neke regije.

Od svake škole očekuje se da odabere nekoliko učenika za koje se procijeni da će biti najviše zainteresirani za sadržaje iz područja tehnologije, znanosti, fantastične i znanstveno-fantastične književnosti te filmske i likovne umjetnosti, te da odredi učitelja u pratnji koji će biti vođa skupine.

Kod srednjih škola, ako škola procijeni da su učenici dovoljno samostalni da putuju sami i ukoliko je to zakonski moguće, određivanje učitelja koji će biti vođa skupine nije nužno.

SFera nema logističkih mogućnosti organizirati i koordinirati samu izvedbu prijevoza, nego će ga samo financirati. Zbog toga pozivamo učitelje da se jave za potencijalne “regionalne koordinatore” kako bismo ih mogli povezati sa svima zainteresiranima.

 

Što u ovom projektu radi SFera?

  • isplaćuje sredstva koje je na ime projekta dobila od Ministarstva kulture.
  • prikuplja prijave zainteresiranih i povezuje škole iz iste regije kako bi se prijevoz mogao organizirati
  • daje svu savjetodavnu pomoć vezanu iz SFeraKon
  • svim sudionicima projekta osigurava besplatnu akreditaciju za SFeraKon

Što bi u ovom projektu trebale napraviti škole?

  • u prvoj fazi projekta dostaviti pismo namjere s najosnovnijim informacijama.
  • na kraju projekta dostaviti potvrdu da je projekt odrađen.
  • nakon koordiniranja unutar regije, pribaviti ponude za prijevoz i dostaviti ih SFeri.
  • samostalno se dogovoriti, međusobno i s prijevoznikom, oko vremena i mjesta polaska i povratka.
    • Školama koje su dosad sudjelovale u projektu optimalnim se pokazao dolazak u subotu oko podneva, a odlazak u večernjim satima, ali ova odluka je na školama i voditeljima.
    • SFeraKon službeno traje od petka 18:00 do nedjelje 20:00, s pauzama od 00:00 do 12:00 sati, i dobrodošli ste za vrijeme cijelog trajanja konvencije.

 

Priprema za projekt se odvija u dvije faze:

1)
Prikupljanje prijava zainteresiranih kako bi se dobila informacija o interesu i, eventualno, napravila lista prioriteta. U ovoj fazi škole još uvijek ne moraju navesti imena učenika, ali je nužno navesti imena učitelja-pratitelja te njihov kontakt. Dostavljeno ime nije konačno, dakle izmjene su dozvoljene. Također bi bilo poželjno dostaviti “pismo namjere” kao službeni dokument.

Rok za prijave u ovoj fazi je ponedjeljak, 17. travnja.

2)
Nakon prikupljanja prijava, SFera će unutar nekoliko dana kontaktirati sve zainteresirane kako bi se moglo krenuti u tehničku realizaciju projekta. U ovoj fazi, nakon što povežemo škole iz iste regije, bilo bi dobro da škole imenuju jednog “regionalnog koordinatora” koji će onda obaviti taj dio posla. Također, bilo bi poželjno SFeri dostaviti što točnije informacije o cijenama prijevoza kako bi se što prije moglo utvrditi koliko je točno mjesta i autobusa na raspolaganju.

U principu, očekuje se po jedan regionalni koordinator za svaki autobus.

Od “regionalnog koordinatora” se očekuje da, u dogovoru sa školama iz “svog” područja, pronađe prijevoznika, dobije formalnu ponudu i koordinira se s drugim voditeljima.

 

Prednosti i prioriteti

Procjenjuje se da će predviđena financijska sredstva biti dovoljna da se organiziraju ukupno dva ili tri autobusa, ovisno o kvaliteti ponuda prijevoznika i geografskoj distribuciji škola. Ukoliko se na projekt javi više škola nego što je moguće financirati, SFera će morati odlučiti koje prijave će prihvatiti.

U slučaju većeg broja prijava, relativnu prednost kod njihovog prihvaćanja (ali ne i apsolutni prioritet) škole će imati po sljedećim kriterijima:

  • Voditelj puta spreman je biti regionalni koordinator.
  • Više škola je postiglo dogovor da učitelj iz jedne od njih preuzme “vodstvo puta” i za učenike iz drugih škola (tako da putuje manje učitelja, a više učenika).
  • Škola je u manjoj sredini (manji grad ili selo, dalje od velikih urbanih centara).
  • Omjer cijene prijevoza i udaljenosti iz koje učenici dolaze.
  • Učenici su imali samostalna postignuća u nekom obliku iz nekog od područja djelatnosti koje SFera i SFeraKon pokrivaju (znanost, tehnologija, fantastična književnost i likovna umjetnost).
  • Blizina lokacije s drugim školama koje su se prijavile (zbog lakšeg i što jeftinijeg organiziranja puta).

 

Sve prijave molimo isključivo poslati na e-mail:

sferakon.express (at) sfera.hr

 

Spread the love