SFeraKon je sve bliži i bliži!

I dok iza kulisa marljivo radimo na pripremi SFeraKona, izdvojili smo za vas dio programa koji možete uhvatiti ove godine. A sada, foršpani!

Za početak, STRIPAONICA!  Dođi kad možeš i idi kad moraš! Tihomir Tikulin – Tico, veliki majstor stripa, podučit će vas nekim trikovima zanata!  Praktična radionica će vas upoznati s jezikom stripa i ilustracije u tematskim okvirima fantastike, horora i fantasyja – svega što vam treba za dobar žanrovski strip ili ilustraciju. Najbolja stvar je što je ovo doslovno walk-in radionica za koju prijave nisu potrebne! Po dva sata svakoga dana, ušetajte u Stripaonicu i crtajte i posavjetujte se koliko vam je volja… Zatim preko noći nacrtajte cijeli strip i sljedećeg dana sve ispočetka!

Radionica je otvorena svima starima barem 10 godina, a da bi se mogla kvalitetno odraditi, broj sudionika je ograničen na dvadeset polaznika. Poželjno je i da donesete osnovni pribor za crtanje: običnu ili tehničku olovku, gumicu, šiljilo. No nitko vam ne brani da ne donesete i ostali omiljeni pribor poput ravnala flomastera, drvenih bojica… Štafelaje i uljane boje, zasad, ipak ostavite kod kuće…

 

Onima koji olovku koriste za tekstove, predlažemo da pokušaju nešto novo i prijeđu put Od kratke fantastične priče do petominutne drame. Od ideje do predstave! Dvije grupe sudionika će se pobrinuti za fabulu priče i karakterizaciju likova, i usmenim putem “napisati” kratku fantastičnu priču. Oni će se u stvarnom vremenu pretvarati projekcijom u scenarij koji će se zatim dati grupi koja se prijavila za glumce i izvesti pred publikom. Čini vam se prejednostavno? To su mislili i kada je Orson Wells predložio izvedbu Rata svjetovaVanja Spirin dobro zna kako se takve stvari rade. Objavio je čovjek 9 knjiga (i pokupio SFERU i dva Artefakta) i 5 glazbenih albuma!

 

A kada ste već napisali sva ta remek djela, treba ih negdje i objaviti. Domaće tržište je dobra stvar, ali je trava uvijek zelenija s druge strane granice; na primjer u engleskom govornom području. I sada se pitate, kako to izvesti? How to edit and publish a science fiction novel in English? Sve odgovore ima Andrew Hodges, urednik specijaliziran za SF i fantasy, prevoditelj s hrvatskog na engleski i član Chartered Institute of Editing and Proofreading. Na radionici će predstaviti razne mogućnosti uredništva i izdavaštva za autore koji ciljaju na tržišta engleskog govornog područja, te objasniti kako se razumijevanje i konvencije čitanja fikcije razlikuju među različitim kulturama. Praktični dio će sadržavati rad na tekstovima, pa biste na kraju trebali imati ideju kako prilagoditi svoje pisanje normama Anglo-Američkog izdavaštva. Dušu dalo i za autore koji se probijaju i za radoznalce koji samo žele znati što se događa iza kulisa izdavačke industrije. Za sudjelovanje vam je potrebno solidno znanje engleskog jezika (B2+).

 

Predavanja su vam draža od radionica? Nema problema, njih nikad ne fali! Vratimo se u Hrvatsku, gdje će nam Daniela Jović predstaviti CroCube – prvu hrvatsku kockicu u svemiru. Danieli, kapetanici ove misije koja nastoji poslati prvi ikad hrvatski satelit u svemir, ovo nije prvo lansiranje. Već je surađivala na razvoju više satelita, a uz CroCube  sudjeluje i u razvoju hrvatske svemirske industrije . Sada i vi imati priliku ne samo vidjeti kako ona nastaje, nego joj se i priključiti! O tome će još biti riječi, zato samo pažljivo pratite program!

A kada naše kockice krenu u dublji svemir, tamo će ih čekati nepoznato. Zanima li i vas avantura u svemiru i želite li saznati više o zvijerima koje se kriju u njemu?

U lovu na kozmičke zvijeri je već dugo vremena i  Lana Ceraj, dr. sc. postdok na Institutu Ruđer Bošković, gdje istražuje daleke galaksije i međuzvjezdani prostor Mliječne staze. Ako u dubinama svemira postoji nešto što se može nazvati kozmičkim zvijerima, gdje ih možemo pronaći i zašto su one bitne za razvoj galaksija? Lana će objasniti kako se kozmičke zvijeri traže i otkrivaju koristeći napredne tehnike promatranja i analize podataka, te kako nam ona pomažu u razumijevanju kako su se galaksije razvijale tijekom vremena.

 

Ljepote ima i u mikrosvemiru. Uzmimo, na primjer, proteine. Proteini su molekularne mašine koje pokreću život i sudjeluju u svim životnim procesima. No oni su i umjetnička djela, čiji je sam koncept rezultat temeljnih zakona prirode – The Art of Organomachinery. Diplomirani će kemičar Matej Kožić zamagliti granice između računalne biofizike i generativne umjetnosti, te vas voditi kroz minijaturne geometrije, zadivljujuće simetrije i vizualnu poeziju sakrivenu u biokemiji i organskim strojevima koja čini temelj samog života. Predavanje je na engleskom jeziku, ali čak i ako mu niste vični, vizualni element će biti dovoljan da vas inspirira i impresionira.

Kada vam se zavrti u glavi od silnih razlika između beskonačnog svemira i nanometara kojima se mjere proteini, zabavite se stvarajući vlastite svjetove.

U Shadowdark RPG-u, vi i vaša grupa istraživača koristite magiju, čelik i pamet kako biste zaronili u misteriozne ruševine, izgubljene gradove i dubine pune čudovišta. Očekuju vas čudesna blaga i davno zaboravljene tajne! Ali ne dopustite da vaša posljednja baklja izgori ili bi vas mogao progutati “SjenoMrak”! Ova će se igra odvijati na hrvatskom ili, po potrebi, na engleskom, a ako odlučite isprobati queniyu mogli biste se iznenaditi. (Da, bit će radionica i iz toga – kao što smo rekli, pratite program!) Sjenomrakom će vas provesti Goran Dimić, Striček GM & Kindergarten Game Master, entuzijast rpg igara, SF&F-a, stripova, animea, mistike i borilačkih vještina koji u dnevnom životu radi kao odgojitelj predškolske djece, tj. striček u vrtiću.

Ima li stoga na cijelom SFeraKonu bolje osobe da ogovori na pitanje Mogu li se RPG igre koristiti u odgojne svrhe? Naravno da mogu! Ako vas zanima kako, poslušajte njegovo predavanje o upotrebi igara uloga kao edukacijskog sredstva za najmlađe uzraste. Saznat ćete kako i zašto, uz primjere na svjetskoj i hrvatskoj RPG sceni.

I…
Ovo je tek početak!
Na SFeraKonu vas očekuje više od stotinu točaka programa… Satnica i detalji slijede uskoro, a za kratke najave pratite naš web i društvene mreže!

 

Spread the love