Već smo vam predstavili svašta lijepog i zanimljivog, ali to nije sve. Nudimo vam novu rundu najava.

Na panel-diskusiji Žensko lice Star Treka će se našim počasnim gošćama Nicole de Boer i Loliti Fatjo pridružiti domaće trekerice  Maša Nekić, Kristina Reicher, Melita Jambrošić, Ljiljana Mikšaj Todorović i Teddea Senjanović da bi zajedno pokušale dati svoje odgovore na neka pitanja o odnosu Zvjezdanih staza prema ženskim likovima, ženskom rodu i feminizmu.

Nismo dobili na raspolaganje univerzalnog prevoditelja, pa će se razgovor voditi na engleskom.

Women of Star Trek

Nakon rodnih, red je da se malo pozabavimo i queer temama s još jednom panel-diskusijom.

Naša sljedeća počasna gošća, Samantha Shannon, će na panelu Not One Sunrise More – The Speculative Queer s hrvatskim urednicama i spisateljicama Mihaelom Marijom Perković, Antonijom Mežnarić i Vesnom Kurilić raspravljati o queeru u suvremenoj spekulativnoj fikciji, njegovom recentnom uspjehu i odnosu s pretežno ženskom publikom. I ovaj razgovor će se održati na engleskom jeziku.

 

Vrijeme je da u svoj toj znanstvenoj fantastici na red dođe i znanost. Umjetna inteligencija je hit dana, ali uloga fizike u njenom razvoju i modernom računalstvu uopće često nije dovoljno prepoznata izvan stručnih krugova. Da bi ispravio tu nepravdu, tu je profesor sa zagrebačkog PMF-a Davor Horvatić s predavanjem Tajna uloga fizike u naglom razvoju umjetne inteligencije.

Dođite i pokušajte pogoditi je li predavanje napisao ChatGPT.


Ovo je samo djelić programa koji vas čeka na SFeraKonu… Zanima li vas čega još ima? Provjerite stranice s programom!

Spread the love