Narodna mudrost kaže da slika vrijedi tisuću riječi. Po tome su ovi umjetnici koji dolaze prezentirati svoje radove na SFeraKon najefektivniji pisci. Je li lakše napisati Gospodara prstenova ili naslikati petstotinjak slika koje predočavaju cijelu priču? A napraviti video igru s tom pričom? Ček, jesu li onda fizički predmeti vrijedni tisuću slika? Ovo je previše fraktalno za najavu štandova na konvenciji pa ćemo se suzdržati do petka, a do onda nađite prostora na zidovima, policama ili disku za ove izlagače.

 

Sara Pregel (umjetničkog naziva Saritos), 26 godina, rođena u Rijeci, diplomirani je grafički dizajner i veliki ljubitelj ilustracija. Likovi i čudovišta su joj inspirirani fantasyjem u crtežu, a prisutna je i zanimacija za demonologiju. Potpuno se posvetila digitalnom crtanju, no zauvijek će joj tuš i olovka ostati najdraža tehnika. Kroz crteže nastoji istaknuti karakter svojih čudovišta i likova, ispričati njihovu priču pritom pronalazeći inspiraciju u prirodi, knjigama, serijama, povijesnim zbivanjima te u drugim umjetnicima sličnog žanra. Najveća želja joj je da radi u gaming industriji kao dizajner likova. U slobodno vrijeme igra igre, čita stripove, piše priče i pronalazi nove stvari za inspiraciju. Dugi niz godina je sudjelovala na konvencijama poput Rikona i Liburnicona te ima veliku želju posjetiti i ostale konvencije diljem Hrvatske.

 

Tomislava Turčin za izvedbu svojih ideja koristi razne likovne tehnike, a najviše ilustraciju. Samostalno je izdala grafički roman koji će biti dostupan u prodaji na SFeraKonu, a njen opus sadrži i još mnogo šarolikih radova nastalih u sklopu projekata, koncepta te samostalno i nezavisno. Više o radovima se može saznati, pogledati iste, na Instagram i Facebook stranici pod nazivom “Tomislava Turcin Art“.

 

Square Weasel Studio je indie game developer u Zagrebu koji se bavi stvaranjem vizualnih romana na engleskom jeziku. Njihova prva igra izdana je u ožujku 2022 s nazivom Chronicles of Tal’Dun: The Remainder. Radi se o dark fantasy misteriji, vizualnom romanu s mehanikama poput Hades-a u kojoj igrač sa svakom smrću otključava dodatne spoznaje i izazove koji otključavaju priču ili je prikazuju u novom svijetlu, sve dok ne dođu do neočekivanih otkrića. Na SFeraKon dolaze sa štandom na kojem će predstaviti igru i povezane likovne uratke te popričati s posjetiteljima o procesu i mehanikama svojeg djela.

 

Umjetnost dolazi u raznim oblicima pa tako Cyber Nomad Print svoju kreativnost pokazuje izradom 3D printanih figura i njihovim bojanjem. Teme koje ga zanimaju kreću se od animea do SF-a i dalje. Strastven momak odan svome hobiju voljan popričati s posjetiteljima o najnovijim tehnologijama za izradu 3D modela. Na tom štandu će se pronaći figure različitih veličina i u različitim stadijima obojenosti, a ako sve prođe bez tehničkih poteškoća i 3D model vas samih kroz čaroliju trodimenzionalnog skeniranja.

 

Jedan od umjetničkih štandova bit će i predstavljanje projekta znanstveno-fantastične trilogije Izgubljeni snovi te promocija tri knjige; 5007 Izgubljeni snovi, 5012 Izgubljeni snovi i 5023 Izgubljeni snovi.

Autor Franjo Matešin rođen je 26. studenog 1967. godine u Bojani. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1994. U Bojani je 2002. godine otvorio galeriju. Do sada je sudjelovao na 152 skupne izložbe i radio na 79 javnih projekata. Imao je 77 samostalnih izložbi. Napisao je 8 knjiga i ima snimljenih 6 dokumentarnih filmova. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Bojana.

 

Spread the love