U skoroj budućnosti očekujemo dosta novih priča, novela, minijatura… Zašto? Zbog svih radionica koje će se održati ove godine! I sve njih vode nagrađivani autori, dakle, znaju što rade!

Za početak, Mihaela Marija Perković, ovogodišnja dobitnica SFERE za novelu održava Milford Style Crit Session, naprednu literarnu radionicu u dvije runde, po principu radionica Milford, u koju ulazite s već gotovom pričom (ili barem prvim draftom), da bi se na njoj izredali svi ostali sudionici u žestokoj i konstruktivnoj kritici. Milford je oprobana metoda koja funkcionira već pola stoljeća. Prijava unaprijed je nužna, kao i prva ruka priče do 10 000 riječi, a nužni su smisao za humor i debela koža. No, ako ne možete podnijeti da vam čereče pisanje, teško ćete prihvatiti i konstruktivnu kritiku, tako da ovo možete shvatiti i kao školu slušanja.

Uvjeti za radionicu su spremna priča i prijava preko sljedećeg formulara!

Početnicima, s druge strane, preporučujemo radionicu Irene Rašete, spisateljice i urednice,  dobitnice nagrade SFera, o tome kako se radi radnja. Koja je razlika između priče i radnje? Kakve vrste radnji postoje? Kako isplanirati i skicirati priču? Kako definirati elemente radnje? Postoji li formula za (dobru) priču? Ovo vam je prilika da saznate kako od ideje stvoriti priču koja će se čitati sa zanimanjem, pamtiti i preporučivati.

Ako želite nešto malo specijaliziranije, počasni gost Francesco Verso održat će radionicu pisanja solarpunka, podžanra koji gleda u budućnost u kojoj je čovječanstvo riješilo (ili rješava) velike izazove s kojima se danas suočavamo – samoodrživost, zagađenje i utjecaj na prirodu, klimatske promjene… Solarpunk se bazira na političkim i znanstvenim eksperimentima, a estetski pokušava spojiti praktična i ekološka rješenja uz primjenu modernih tehnologija kako bi se suprotstavio hiperkapitalizmu i biopolitičkim silama koje mu se opiru. Ovaj pokret potječe radikalnog ekološkog pokreta i promovira decentralizirane infrastrukture, sudjelovanje zajednicu i “Uradi sam” stav.

Kako ćete se snaći u tome? Provjerite!

Ako vam je i to previše tipkanja, pisanja, olovaka i nalivpera, vratite se i pripovijedanju, iskonskom načinu pletenja predaja, priča i legendi. Pripovjedačica i nagrađivana autorica Srebrenka Peregrin, će vas pozvati na Kosti, kocke, kartoline i mrke brke, kako bi isprobali razne pripovjedne igre koje možete koristiti za razradu vlastite priče ili kao pripremu za nastupe. Dobrodošli su svi uzrasti i stupnjevi treme, pa ne oklijevajte i bacite se naglavačke u pripovjedački krug…

Za potpuno opuštanje, preporučujemo vam Čiri-biri bajku, pripovjedačku društvena igra za djecu i odrasle u kojoj je igračima cilj zajednički osmisliti i ispričati vlastitu bajku. Prepustite se dizajnerici igre Slavici Farkaš Šimeg da vas povede na uzbudljivo putovanje, i vrate se s vlastitom bajkom! Ima li lakšeg i zabavnijeg načina da se okušate u pisanju i pripovijedanju? Osim pisanja razglednica?

I što kada imate priču? Kako natjerati ljude da vas čitaju? Tu nam se vraća Irena Rašeta koja će objasniti Marketing i (samo)promocija piscima koji mrze marketing i (samo)promociju. Znamo da često (samo)promocija piscima teže pada od pisanja. Živimo u vremenu kad nam se nudi toliko puno mogućnosti za promoviranje vlastitoga rada, da to ponekad može prouzročiti tjeskobu. No nije sve tako crno. Postoje načini da odaberete metode koje vam najbolje odgovaraju, a dobit ćete i savjete kako ustrajati i uspjeti. Irena zna o čemu priča – riječ je o spisateljici koja mrzi (samo)promociju, a bavila se marketingom dugo godina.

A zatim pogledajte kojih sve izdanja ima po SFeraKonu i pošaljite im svoje priče!

Spread the love