Velika nam je čast najaviti ovogodišnjeg sferakonskog počasnog gosta, Francesca Versa!

Zvuči li vam to ime poznato? Verso je već sudjelovao na SFeraKORonu i FantaSTikonu one davne 2020. kada su se konvencije održavale on-line. Ovaj pisac, prevoditelj i urednik iz Rima jedan je od najzanimljivijih talijanskih autora znanstvene fantastike, a posebno je poznat po svom prevodilačkom radu i trudu povezivanja autora s čitateljima van njihovog govornog područja.

Najveći trud uložio je na prijevode na talijanski, i u sklopu toga uređuje Future Fiction koji objavljuje prijevode s više od dvanaest jezika iz trideset zemalja. Za rad na Future Fictionu dobio je i nagradu Italije za najboljeg prevoditelja i nagradu ESFS-a za Najboljeg Izdavača.

Spisateljsku karijeru je započeo poezijom, a tada se usmjerava na romane i priče. Objavio je romane Antidoti umani, e-Doll, seriju u dva dijela I Camminatori (The Pulldogs i No/Mad/Land), a najzapaženija djela Livido i Bloodbusters su mu prevedena i objavljena na više jezika. Livido (u kasnijim engleskim izdanjima NexHuman) se odigrava u smetlištu grada budućnosti, gdje se dijete koje lešinari po otpadu zaljubljuje u transhumano stvorenje, dok je premisa satiričkih BloodBustersa da se porez plaća krvlju (s time se svi mogu poistovjetiti).

Versove knjige

 

Aktivan je član fandoma i često posjećuje konvencije. Sudjelovao je u programu više Worldcona i Eurocona, a 2023 će biti počasni gost Konflikta, Eurocona 2023. u Uppsali. Vrlo je aktivan i u sklapanju kontakata s kineskim fandomom, što se najviše izrazilo na njegovoj podršci u bidu Chengdua za Worldcon 2023.

Da bi se bolje upoznali s Francescom, svratite na stranicu o počasnim gostima gdje možete pročitati i njegovu kratku priču Awakenings, kao i uvodnik u 128. broj Apex magazina.

 

Spread the love