Kao i svaka konvencija znanstvene fantastike – ali i bilo čega – i SFeraKon ima svoju šačicu predavanja. Pa, možda više od šačice, jer ima ih i više… Ne, ima ih PUNO!

Jedan od ovogodišnjih GoH-ova (Guest of Honor – počasni gost) je legendarni Brian Muir, čovjek koji je odgovoran za dizajn Dartha Vadera, ali i Stormtroopera i finalnog dizajna C3PO-a. Ako ste se ikada pitali kako se filmski likovi i stvorenja stvaraju, te kako se dolazi do njihovih dizajna, Brian vam može o tome ispričati koliko vam srce želi. Čovjek je s preko pola stoljeća radnog iskustva i vjerujemo da do sad već zna što radi.

Ako stečeno znanje želite primijeniti na detalje i tajne nekog fantastičnog svijeta, posjetite predavanje Bojane Lubine Nariel. Ona vas vodi kroz život Sarumana, bijelog čarobnjaka iz Tolkienova Međuzemlja i po tom putu ćete saznati sve, ali baš sve, što vas je ikad zanimalo o njemu.

Konvencija znanstvene fantastike ne bi bila prava konvencija bez da se spominju roboti ili androidi. Veteran SFeraKona i SFere, Mirko Karas, održat će predavanje o patnjama mladog replikanta gdje diskutira o “onom drugom što bi trebali prihvatiti kao sebi ravnom”. Ako vas zanima nešto više na bio strani ovog biopunk-tematskog kona, poslušajte Zorana Vlahovića koji će govoriti o biološkim robotima, a Francesco Verso, drugi GoH, će održati predavanje o samom biopunku i kako će budućnost utjecati na ljudsku rasu i njenu biologiju i anatomiju.

Kad smo već kod Francesca, ovaj talijanski urednik, pisac i ekonomist također će vas povesti na putovanje u budućnost, gdje će govoriti o kulturnom aspektu znanstvene fantastike i uspoređivati zanemarena predviđanja budućnosti europskih autora s načinom na koji su se ona do sada prikazivala u književnim djelima dominantne engleske kulture

Ako ste ovdje za putovanje kroz vrijeme u svim smjerovima, ne samo prema naprijed, na dobrom ste mjestu. Predavanje o Refesticonu će vas povesti na put kroz vrijeme u književnosti i otvoriti vam oči prema nečemu na što prije ne bi ste ni pomislili.

Ima još toga, ne brinite! Ova ostala predavanja imaju vrlo različite teme i odnose se na stvari koje čak ni mi ne možemo sortirati u nekakve skupine, pa smo ih stavili ovdje, na hrpu…

Ako ste ljubitelj Azije i azijske kulture, posjetite Adu Acid, Bornu Koreny i Jakova Pucekovića, te im dopustite da vas provedu kroz urbane legende  dalekog istoka (ali oprezno, neke legende grizu!). Pitate li se od kuda je došla ideja o ludome znanstveniku, širokom pojmu koji možemo rastegnuti od Frankensteina do Sljadojeva i koji toliko često možemo vidjeti u različitim SF djelima? Dalibor i Jasminka pokušavaju dati odgovor na to pitanje i postavljaju još jedno: kako je to utjecalo na današnji svijet?

Zanima vas biohacking, a nemate nekoliko tisuća kuna da upišete studij ili kvalitetan tečaj? Bez brige, i to možete naučiti i raditi metodom “uradi sam”, a kako, objasnit će vam Ed Barol. Ako ste pisac, a najgori dio vam je marketing i promoviranje vašeg rada, niste sami! Promocija i samo-promocija nisu tako lake kao što se čine, ali vam Irena Rašeta na svom predavanju može ispričati sve o tome. A u slučaju da se nađete u istoj situaciji kao Neo i morate birati između crvene i plave pilule, točan odgovor je: posjetiti predavanje Jasminke Cindrić Perković i poslušajte što ona ima za reći o farmaceutici i budućnosti struke.

Oduvijek ste bili fascinirani Atlantidom i El Doradom, ali matematika vam se ne uklapa? Pitate se odakle su se stvorili? Odgovore na ta i još mnoga pitanja možete dobiti na predavanju Danijela Štrige o izgubljenim svjetovima (gradovima, doista, ali svjetovima zvuči primamljivije). Za neke koje više zanima geografski aspekt SF-a, Davorin Horak će govoriti o onome što nazivamo znanstvenom fantastikom u Europi, ako se to doista i razlikuje od onoga što nalazimo u Americi. Isti čovjek će također otići i onkraj granica ovog žanra kako bi pokušao pronaći ontološki izvor SF-a. Imate li se hrabrosti pridružiti mu se – ili, bilo kome o kome ste čitali?

 

Spread the love