Društvo SFera organizator je SFeraKona već od pamtivijeka. Unatoč tome što se drugačije glasine zadržavaju i do dan danas, svi posjetitelji bi do sad to već trebali znati. Ipak, SFeraKon nije SFerina konvencija (osim u organizacijskom, pravnom, tehničkom, izvedbenom, projektom smislu), već konvencija cijelog domaćeg fandoma. Bez udruga koje okupljaju ljubitelje pojedinih dijelova žanrovske umjetnosti ova bi konvencija bila prazna čahura. Zato nam je drago da možemo najaviti izlaganje nekoliko naših domaćih društava te vrste.

Akademija zvjezdane flote prvi puta je organizirala cjelodnevni dječji program na SFerakonu 2019. godine i dio je Udruge multimedijskih umjetnika Pametnjakovići. Akademija Zvjezdane flote ima zadatak da djecu i mlade zainteresira za znanstvenu fantastiku i znanost. Osnovana je kao uzor na istoimenu Akademiju Zvjezdane flote iz SF serije STAR TREK (Zvjezdane staze). Više o njima možete pronaći na linkovima, ili još bolje, na njihovom štandu!

Tamo ćete moći naći promotivne materijale i informacije o tome kako se priključiti radu udruge, dječju radionicu Nacrtaj svojeg najdražeg vanzemaljca ili svemirca, nagrade za online kviz i prijaviti svoju najbolju priču za Quarka s mogućnosti dobivanja nagrade.

Celjska književna udruga organizira Fanfest, jedini festival fantastične književnosti u Sloveniji i izdaje jedini štampani časopis za fantastiku u Sloveniji – Supernova. Na oba projekta sudjeluju i hrvatski autori te imaju suradnju s mnogima iz naše regije. Na štandu će biti spomenutog časopisa, knjiga i sličnog. Dođite vidjeti i saznati kako to rade susjedi.

Ministarstvo Magije Hrvatska je udruga ljubitelja Harryja Pottera koja okuplja fanove iz cijele Hrvatske te organizira kvizove, radionice, Školu Magije i ostala događanja na temu Harryja Pottera i čarobnjačkog svijeta.

Na štandu Ministarstva Magije pronaći ćete čarobne štapiće i ostale sitnice koje su vezane za čarobnjački svijet. Također, na štandu se možete učlaniti u Ministarstvo te saznati više informacija o našim projektima poput Škole Magije i ostalog.

Retro info je udruga koja se bavi očuvanjem i skupljanjem starih računala i ostalog vezanog za retro računalnu tehniku, s posebnim naglaskom na uređaje, literaturu i softver s našeg područja.

Predstavljaju retro računalnu igraonicu na starim računalima i igraćim konzolama 80. i 90. godina prošlog stoljeća, uglavnom na SF temu. Također možete pogledati i malu izložbu prvih kućnih kompjutera – Sinclair ZX Spectrum i Commodore C64 u povodu 40. godišnjice njihovog postojanja

Udruga ljubitelja Zvjezdanih Staza, USS Croatia, jedna je od najdugovječnijih fandom udruga u RH i dugogodišnji izlagač na SFeraKonu. Udruga je osnovana 2000. godine i tijekom tog razdoblja kroz nju prošlo mnogo članova, tu su nastala mnoga prijateljstva i ljubavi. Kao pravi trekkeri i trekiji, trude se prihvatiti svakog novog člana bez predrasuda, bitno je samo da s njima dijele taj san o Star Trek svijetu budućnosti koji dijele s tvorcem serijala Gene Roddenberry-jem. Trenutno udruga broji 20-tak aktivnih članova, a redovno se na sastancima skupi oko njih desetak.

 

Spread the love