Glavna zvijezda ovogodišnjeg SFeraKona možda neće biti nebesko tijelo, ali to ne znači da posjetitelji neće moći i jedno takvo vidjeti. I ove se godine jedna točka programa fokusira na promatranje Sunca kroz teleskop i edukaciju o tom žutom patuljku.

Na ovo zvjezdano putovanje vodi nas Alan Jadanić, dopredsjednik Astronomsko astronautičkog društva Zagreb (AADZ). Alan je rođen 1978. godine, a već 1993. dolazi na Zvjezdarnicu Zagreb i postaje članom AADZ-a.

Čovjek je s mnogo iskustva u području astronomije i promatrao je nekoliko pomrčina Sunca u svom životu, uključujući i potpunu pomrčinu 1999., kojoj je svjedočio tijekom ekspedicije u Austriji. Putovao je po svijetu kao član mnogih ekspedicija, a svoja saznanja često dijeli i tijekom predavanja koja održava Zvjezdarnica Zagreb na kojoj je čest predavač.

Alan je već stari gost SFerakona, a više je puta sudjelovao i na programima Instituta Ruđer Bošković, na Festivalu znanosti u Sinju i dalekom Dubrovniku. Također je bio i mentor na Ljetnoj školi astronomije u Brodarici. Ako vas posebice zanima astronomija i želite proširiti svoje znje o svemiru, prijavite se na ljetnu školu koja se ove godine održava u Delnicama

Uvijek spreman na sve,  Alan u slučaju naoblake i nepovoljnog vremena za promatranje ima spremno i predavanje o upotrebi samog teleskopa i gledanju Sunca uz veliki broj zanimljivih fotografija.

Spread the love