Na SFeraKon nam uživo dolazi i Alma Kugić (32) iz Pule koja je osvojila drugo mjesto na međunarodnom studentskom natjecanju čija je tema bila svemirska arhitektura.

Obično se kao prve ljude na Marsu većinom zamišljaju samo oni čija je struka tome namijenjena (astronauti itd.) ali do sada nitko nije spomenuo ili razmišljao da bi to mogli biti i arhitekti. Jedna od takvih osoba, studentica arhitekture na tehničkom fakultetu u Beču Alma Kugić i više je nego ozbiljna o svojoj želji za odlaskom na Mars.

Njezin nagrađeni projekt ORIGO+ je ustvari model nastambe na Marsu, koji je osvojio veliko drugo mjesto na natjecanju Međunarodna postaja i međunarodne baze na Mjesecu i Marsu: perspektive za stvaranje i svemirsku arhitekturu. “Stvaranje karijere u području dizajna osjetila sam kao poziv, nešto čime se želim baviti da bi zadovoljila svoju strast i znatiželju prema suvremenom i inovativnom, a zanima me i sve što ima veze s napretkom, modernim tehnologijama i otkrivanjem novih metoda dizajniranja i gradnje” istaknula je Alma.

Plakat projekta Origo+

Klikni za veću sliku

ORIGO+ Alma opisuje kao in-situ (na licu mjesta) 3D printana i robotski sastavljena Marsova nastamba predviđena za do čak 6 članova posade. Predviđena je za otprilike 2035. godinu na lokaciji Melas Chasma, te bi trebala biti dovršena prije nego li prvi ljudi dođu na Mars. Projekt se prijašnje zvao Ab-Origo Ama je radila na fakultetu zajedno s kolegom Julianom Grafom. Tamo su osmišljavali potrebne korake za razvoj grada i civilizacije na planetu Mars, ali su tamo smišljali i samu nastambu. Prilika za prijavu ovog nevjerojatnog projekta Almi se ukazala ožujka 2021. Osvajanje drugog mjesta na natjecanju joj došlo kao potpuno iznenađenje, pogotovo u svijetlu nevjerojatnih projekata koji su došli na prvo i treće mjesto između Alme.

Svemirska je arhitektura ekstenzija zemljine arhitekture, što znači da je cilj isti- osigurati sklonište ljudima od vanjskih uvjeta, koje ujedno nudi dobru kvalitetu života. Neki od tih ekstremnih uvjeta na Marsu, jesu: smanjena gravitacija u odnosu na zemlju, povišena radijacija, nedostatak tekuće vode, velike temperaturne razlike i mnogo drugih uvjeta koji nisu ono na što smo mi naviknuli na planetu Zemlji. Zato ORIGO+ mora zadovoljiti sve uvjete koji su potrebni za naše preživljavanje na crvenome planetu.

Alma, će održati predavanje o ORIGO+ nastambi, te će uživo ispričati više o ovoj temi, svojem projektu i kako je do današnjeg 3D printa nastambe došlo.

 

Spread the love