Kako bi se reklo – treća sreća! Nakon što je 2020. godine biološka napast zaustavila sve letove i zatim se odlučila proširiti i po 2021. godini, u 2022. se stvari pomalo vraćaju u normalu (dobro, o definiciji “normalnog” ćemo drugom prilikom), i više nemamo razloga odgađati gostovanje Briana Muira!

Legenda filmske industrije, Brian Ian Muir je kipar i modelar koji već pola stoljeća stvara fantastične svjetove i likove velikih ekrana. Zanat je počeo peći još davne 1968. kada je kao šesnaestogodišnjak započeo naukovanje kiparstva i modeliranja u sklopu kompanije Elstree Film Studios. Iako je nakon 4 godine šegrtovanja nakratko napustio filmsku industriju, tijekom čega se bavio kiparstvom i arhitekturom, zov filmskih ekrana je bio jači i Muir se vratio u studio. I istog trena ušao u legendu!

Naime, prvi film na kojem je radio poslije povratka bili su Ratovi zvijezda, za koje je Muir izmodelirao masku Dartha Vadera, jednog od najboljih filmskih negativaca svih vremena. Dizajnirao je i oklope Imperijalnih jurišnika (da, da.. Stormtrooperi), nekoliko droida, a udario je i završni glanc na C3PO-u.

Muirove trag ste mogli vidjeti na scenografiji i kostimografiji mnogih kultnih filmova; od Space Jockeya u Alienu, pejzaža i litica u Princess Bride, zidina i skulptura u Willowu i Excaliburu. Radio je i na filmovima van žanra, poput Jamesa Bonda, ili Orao je sletio, a i na mnogim naručenim poslovima za klijente poput restorana i hotela koji su željeli dašak filmskog glamura i fantastike u svojim prostorima.

Uglavnom, čini se da nema filma u kojem Muir nije ostavio otiske svojih prstiju, a detalje o tome kako je pridonio kojem filmu možete pronaći na njegovim stranicama Brian Muir Vader Sculptor

Nakon više od 70 filmova i dalje je, možda i nepravedno, ostao poznat kao čovjek iza Vadera. U istom tonu je naslovio i svoju autobiografiju objavljenu 2009. godine, In the Shadow of Vader, koja je dogurala i do 6. izdanja. Nakon takvog uspjeha, objavio je i drugi dio autobiografije, Beyond the Shadow, pa pretpostavljamo da ga Vader ipak nije potpuno definirao. U srpnju 2020. je sa suprugom Lindsay objavio svoju treću knjigu, Stormtroopers, the True Story, koju opisuje kao „priču koja je trebala biti ispričana”.

 

Dakle, imate još dva mjeseca da pogledate filmove na kojima je Muir radio i uočite njegove zahvate! A zatim ga prorešetajte pitanjima na SFeraKonu!

 

Spread the love