Za kraj smo vam sačuvali književno-filmske teme koje vas očekuju u programu ovogodišnjeg SFeraKona:

Vješte domaćice ili domaće vještice
Narodne priče i predaje o hrvatskim vješticama, što stvarnim što bajkovitim, uz par naputaka kako ih se riješiti (bez ognja i Malleusa Maleficaruma)… ili kako jednom postati, ako vam je to draža opcija.
Voditeljica: Srebrenka Peregrin pripovijeda, prevodi i predaje. (Brzo to recite pet puta!) Objavila je niz kratkih priča na hrvatskom i engleskom jeziku, kao i tekstove za udžbenike. S prijateljicom i kolegicom Erikom u kužnoj 2020. izdala je zbirku priča o snažnim ženama, “Bajkarice”. Naći ćete je u Zagrebu s dvoje tinejdžera dvonožaca i dvoje udomljenih četveronožaca.
Trajanje: 45 min

Kako zaje*žiti predavanje na ‘Konu
neodržano prošlogodišnje; načini na koje predavač može pokvariti predavanje kroz neznanje, nepripremljenost, prepripremljenost,… Povremeni pisac i dugogodišnji ljubitelj SF/F-a, konvencija i piva, želio bi sa vama podijeliti plodove svog dugogodišnjeg iskustva, u zaludnoj nadi da više nikada neće odslušati loše predavanje
Voditelj: Zoran Vlahović – Dežurni za vagone u Putničkom prijevozu HŽ-a, Ovisnik o čitanju knjiga i stripova, dugogodišnji fan, povremeni pisac, kritičar i predavač, ljubitelj igara (komp, RPG, BG, CCG, LCG ne baš, minijatura, et.c.), SF/F konvencija, druženja i piva.
Trajanje: 60 min

Sto i jedna godina Dobrog Doktora
Predavanje o jednom od najbitnjih velikana znastvene fantastike, legendarnom Isaacu Asimovu, čovjeku koji je kao malo tko oblikovao žanr i za sobom ostavio djela koja se i dan-danas čitaju
Voditelj: Marko Fančović – U četredesetogodišnjoj (zasad) karijeri radio je sve što se sa spekulativnom fikcijom može – ćitao je, pisao, prevodio, proučavao, opisivao, kritizirao, recenzirao i tako dalje. Predavao o svemu i svačemu po skoro svim domaćim konvencijama, pa to nastavlja i dalje.
Trajanje: 45 min

Tolkienova bića tame
Kako se zovu svih devet Nazgula? Gdje se krije zadnji preživjeli Barlog? Koliko potres može izazvati jedan (mali) zmaj? Sve ono što vas o tamnoj strani Tolkiena zanima, a niste se usudili pitati, donose vam Nar i Sar, glavom, bradom i štapom.
Voditelji: Bojana Nariel Lubina – Dugogodišnja članica Almarenske družine i povremena cosplayerica, te ponosni osnivač Zagrebačkog ogranka Legal Hackersa (pravnika koji istražuju IT svijet). Nikad ne odbija kavu. Niti gin-tonic. Trenutno radi na smišljanju kvizova Tolkien tematike.
Viktor Saruman Starčević – Udružni tajnik, i najveći knjigovođa u Međuzemlju, ali i šire. Može vam obračunati konto dok vam priča o načinu gradnje Ortahnca. Trenutno gura karijeru barda.
Trajanje: 45 min

Humor u SF-u
Smijeh i zabava najozbiljniji su oblik posla. Panel se bavi temom humora kod domaćih i stranih autora: Douglasa Adamsa, Pratcheta, Asprina, Krušvara, Spirina i Bogdanovića. Panelisti su okorjeli SFeraš, i dva pisca dakle sadržajem samo za izdržljive.
Voditelji: Mihaela Marija Perković (Ako ju ne znate, e pa sad ćete ju upoznati) i Marko Štengl.

Superjunaci: Preporođeni drevni arhetipi
Superjunaci su postali neizbježan dio pop kulture. Američkim stripovima dominiraju već veći dio stoljeća, a prošlo desetljeće su preuzeli i filmsku industriju. S jedne strane su usko povezani s vremenom nastanka i kulturnim kontekstom, no s druge strane možemo naći sličnosti s pričama o junacima daleke prošlosti. Jesu li superjunaci moderna mitologija? Koliko je ova mitologija nova, a koliko se ponavljaju motivi bitni za čovjeka u svakom vremenu? Dođite i saznajte!
Voditelji: Tvrtko Balić student je filozofije i informacijskih znanosti. Filozofiranjem na konvencijama izbjegava filozofiranje na fakultetu.
Filip Katavić je student filozofije i kroatistike. Proučava superjunake umjesto Hegela i Krležu.

 

Spread the love