Za ugodan početak tjedna, donosimo vam programske točke naših počasnih gostiju.

Vanja Spirin je pisac raznih žanrova fantastike s naglaskom na humorni diskurs. Napisao je osam knjiga i nebrojenu količinu priča.

Spirin će za sve zainteresirane održati radionicu Interaktivno stvaranje priče. Kako će to izgledati? Publika se podijeli u dvije grupe. Jedna stvara radnju, a druga karakterizaciju likova. Predavač je zapravo samo moderator. Ideja je da se vidi koliko karakterizacija likova mijenja osnovnu radnju, uz dodatak korisnih savjeta za pisanje.
Trajanje: 60 minuta

Vanja Spirin održat će i predavanje pod nazivom Elektronsko selo – koja je temperaturu digitalnih medija. Marshall McLuhan je postavio teoriju o specifičnoj “temperaturi” medija, još u predinternetsko vrijeme. Može li se njegova teorija primijeniti na fantastiku u modernim medijima?
Trajanje: 45 minuta.

 

Vladimir Cvetković Sever (Zagreb, 1970.) je novinar, prevoditelj i izdavač. Studirao je u Zagrebu i SAD-u te nakon novinarsko-spisateljske karijere našao se u nekadašnjem Algoritmu gdje je cijelo desetljeće prevodio dugi niz knjiga među kojima se mogu naći poznata djela kao Hobbit, Sumrak saga, Sandman, Pjesma leda i vatre, Američki bogovi, Howlov putujući dvorac… Uz to se redovito bavio prevođenjem filmova. Ljubitelj je fantastike i mitologije, a pogotovo cijeni Tolkienov rad i djelo. Toliki je fan da je svoju izdavačku kuću, čija su luksuzna izdanja u posljednje vrijeme rasprodana u kratkom roku, nazvao prema pojmu koji je skovao Tolkien za lijepu književnost nadahnutu mitom.

Sever će, zajedno s Markom Fančovićem i Davorinom Horakom, sudjelovati na panelu Izazovi prevođenja u žanru. Prevoditi književnost nije jednostavno, pogotovo u žanru, prepunom novokovanica i izmišljenih riječi. Jedan krivi izraz može potpuno promijeniti značenje cijele rečenice ili, još gore, promijeniti poruku cijele knjige. Sudionici ovog panela prenijet će svoja iskustva i prisjetiti se nekih problematičnih pojmova.
Marko Fančović u četredesetogodišnjoj (zasad) karijeri radio je sve što se sa spekulativnom fikcijom može – čitao je, pisao, prevodio, proučavao, opisivao, kritizirao, recenzirao i tako dalje. Predavao o svemu i svačemu po skoro svim domaćim konvencijama, pa to nastavlja i dalje…
Davorin Horak je urednik u medijskoj kući Hangar 7 gdje je priredio stotinjak naslova iz žanra spekulativne fikcije (časopis Sirius B, antologije Titan i Nebula te brojna domaća i prevedena izdanja). Uređivao je sf časopis Futuru, a uredio je i zbirke priča (Kvantni portali imaginacije u izdanju SFere, GONG-ova sf zbirka…). Objavio je i nekoliko sf priča te nekoliko prijevoda s engleskog jezika. Urednik je i žanrovskog portala Inverzija.net.
Trajanje: 60 minuta

Vladimir Cvetković Sever održat će i predavanje Kako pokrenuti vlastito izdavaštvo. Ako vam je dosta svega i na tržištu nema knjiga koje biste htjeli čitati, uvijek možete pokrenuti izdavačku kuću i objaviti ih sami. Naravno, stvari neće ići glatko, pa dođite čuti koji savjeti od ljudi koji su to već izveli.
Trajanje: 60 minuta

 

Spread the love