Filmovi, igre, priče, LARP, magična bića… o svemu tome slušajte ove godine na RIbnjaku!

 

Mač i planet – od Johna Cartera i Flasha Gordona do Ratova zvijezda

Predavanje o samim počecima žanra, Edgaru Riceu Burroughsu i pukp-pripovjedačima koji su, što narativno što vizualno, utrli put za space operu i predstavljaju maštu bez granica – često i bez pretjeranog smisla, ali uvijek uzbudljivu

Predavač: Marko Fančović – Science fiction, fantasy i horror pisac, prevoditelj, kritičar, novinar, povjesničar, strip-scenarista i sve ostalo što se sa žanrovima može raditi. Dugogodišnji predavač na većini domaćih konvencija. U prevoditeljskom opusu ima veliku većinu značajnih autora s barem jednom pričom, a vlastite uratke objavljivao je od Siriusa do Ubiqa.

 

ALIEN – Hoćemo li ikada saznati istinu?

Predavanje ‘ALIEN – Hoćemo li ikada saznati istinu’ govori o razvoju ALIEN franšize i otvorenim pitanjima na koja još uvijek nemamo odgovore. Prema reakcijama fanova, pitanje je hoćemo li ikada saznati tko je zaista i zašto stvorio strašnog ksenomorfa.

Predavač: Marko Ivšinović – dugogodišnji ALIEN fan i istraživač franšize koji priprema razna predavanja na temu. Cilj mi je istražiti postojeći ‘ALIEN svemir’ istražujući korijene i predviđajući kako bi nas franšiza mogla/trebala odvesti u budućnosti.

 

Vješte domaćice ili domaće vještice

Narodne priče i predaje o hrvatskim vješticama, što stvarnim što bajkovitim, uz par naputaka kako ih se riješiti (bez ognja i Malleusa Maleficaruma)… ili kako jednom postati, ako vam je to draža opcija.

Predavačica: Srebrenka Peregrin pripovijeda, prevodi i predaje. (Brzo to recite pet puta!) Objavila je niz kratkih priča na hrvatskom i engleskom jeziku, kao i tekstove za udžbenike. S prijateljicom i kolegicom Erikom čeka da im svjetlo dana ugleda prva zbirka bajki, na temu snažnih žena. Naći ćete je u Zagrebu s dvoje tinejdžera dvonožaca i dvoje udomljenih četveronožaca.

 

D&D na YouTubeu – Od Critical Rolea do Zmajeve Garaže

Kratko predavanje o poplavi D&D sadržaja na YouTubeu kako od stranih tako i od domaćih kreativnih uradaka. Davor Kolenc, inače SFeraš i YouTuber (voditelj kanala Zmajeva Garaža) napravio je istraživanje o tome tko gleda, zašto gleda, što se točno najviše gleda i kakav sadržaj preferira koja generacija. Može li se uspjeti s D&D YouTube kanalom i na domaćem tržištu i kako krenuti? Saznajte na predavanju.

Predavač: Davor Kolenc je sferaš, pisac i YouTuber i strastveni zaljubljenik u D&D. Prati i voli i ostale tabletop RPG igre, no D&D je ipak ono što mu je najbliže srcu. Zajedno sa svojim prijateljima ima i domaći YouTube kanal Zmajeva Garaža koji nudi pregršt D&D sadržaja za domaću publiku. Od značajnijih objavljivanih priča, može se izdvojiti kratka priča koja je objavljena u 32. broju Siriusa B pod nazivom “Puš pauza”.

 

Zašto volimo i igramo videoigre?

Na pitanje zašto volimo i igramo videoigre odgovorit će se iz perspektive psihologije, analizirajući motivaciju igrača i privlačnost samih videoigara.

Predavačica: Sabina Stepić je magistra psihologije koje je diplomirala na temu igrača videoigara. Gamerica je od malih nogu, a zadnjih 5 godina jedna od urednica domaćeg gaming portala FFA.hr.

 

Kako zaje*žiti predavanje na ‘Konu

Navođenje klasičnih grešaka, zabuna i podmetanja zbog kojih ljudi napuštaju predavanja

Predavač: Zoran Vlahović – Rođen u prošlom tisućljeću, par stotina godina prekasno ili prerano 🙂 SF-om se bavi otkada zna za sebe, za gušt čita, piše, kritizira, igra se i posjećuje konvencije, a za život radi u HŽ-Putničkom prijevozu. Za kašnjenja se obratite HŽ-Infrastrukturi, moli’ću. Kako je na stranim konvencijama otkrio da trava NIJE uvijek zelenija sa druge strane brda, podijelio bi svoja iskustva sa drugima.

 

Čudesne zvijeri i gdje ih naći: biološki pogled na prikaz magičnih bića

Jeste li se ikada zapitali bi li bilo moguće da neko od bića iz romana ili filmova znanstvene fantastike postoji? Što zapravo sprječava zmajeve da imaju 6 udova, zašto je prikaz izvanzemaljskih vrsta tako često biološki “lijeno” odrađen i od kuda inspiraciju vuče prikaz Shelob, najpoznatija paučica svijeta fantastike? Ako vas zanimaju magična bića te znanost iza njih, dođite na predavanje i poslušajte o njima iz vizure jedne biologinje.

Predavačica: Iva Čupić je apsolventica biologije na PMF-u i arahnologinja koja osim u terenskim istraživanjima u potrazi za paucima uživa i u širenju edukacije o autohtonim vrstama i njihovoj ulozi u našim ekosustavima (hint: instagram). Osim u biološkim istraživanjima, sudjeluje i organizira događanja za popularizaciju znanosti te nastoji ljudima približiti bitne, a često zanemarene ili ljudima zastrašujuće organizme poput pauka, gmazova i vodozemaca.

 

Okrugli stolMože li iskustvo u LARP-u pomoći pri suočavanju s kriznim situacijama?

LARP (Live Action Role Playing) je ukratko umijeće igranja uloga uživo kroz improvizaciju u različitim okolnostima (postavkama ili settinzima). Nameće se pitanje je li umijeće improvizacije igranja uloga korisno pri suočavanjima s različitim kriznim okolnostima poput pandemije korone, potresa ili poplave. Na prvi pogled ovo može izgledati banalno, no nije besmisleno tvrditi da će se netko tko ima iskustva u snalaženju u fiktivnom problemu tijekom igre bolje snaći i u stvarnom problemu. U ovim nenormalnim vremenima u kojima živimo, kad se čini da je nekadašnja distopija dobrim dijelom postala stvarnošću, pitanje je kako se što bezbolnije nositi s trenutnim okolnostima. Ovaj je okrugli stol ponajprije zamišljen kao razmjena mišljenja i iskustava kroz međusobni razgovor njegovih sudionika.

Voditelj: Ivo Turk je rođen 1977. godine u Zagrebu. Dugogodišnji larper, organizator LARP-ova i obožavatelj Star Warsa. Općenito je ljubitelj Fantasyja i SF-a. Bavi se i cosplayem. Redoviti je predavač na SFeraKonu, a predavao je i na drugim sličnim konvencijama u Hrvatskoj. Po struci je demograf/geograf, a uz to se još bavi i sviranjem irske muzike te (old school) analognom fotografijom.

 

SF kao traženje odgovora na život, svemir i sve

Douglas Adams u Vodiču kroz galaksiju za autostopere nudi odgovor na život, svemir i sve na antiklimaktičan i komičan način. Odgovor je 42. Ali i druga djela fikcije bave traženjem nekih odgovora. Zamišljanjem alternativnih događaja i svjetova ili spekuliranjem o mogućnostima trenutnih tehnologija i tendencija društva nam omogućuje kritiku društva, uvid u neke bitne probleme, promišljanje o vlastitim mogućnostima i temeljnim postavkama na kojima gradimo svjetonazore. Iz tih razloga fikcija može biti po vrijednosti jednaka ozbiljnim teoretskim djelima, studenti filozofije vole kopati po djelima raznih autora kako bi otkrili neke odgovore, a jedan od njih je ovdje kako bi vam pokazao što je našao.

Predavač: Tvrtko Balić je student druge godine filozofije i informacijskih znanosti, previše analizira stvari otkako zna za sebe što mu inače baš ne pomaže no možda hoće za izlaganje.

 

Zagrebački bestijarij

Zagreb je grad koji leži na zmijskom blagu i zmajskom hrptu. Grad plavih vjeverica i još plavijih žaba. Grad čiji uvaženi građani i danas imaju životinjske i zvjerske toteme. Pa kad je već tako, nema nam druge, nego iz nepresušne kolekcije zagrebačkih priča, u ribljem parku odabrati one o bestijariju Zagreba.

Voditeljica: Iva Silla je autorica i voditeljica projekta Secret Zagreb koji se sastoji od brojnih tematskih i igrificiranih obilazaka Zagreba. Aktivna je edukatorica u području kreativnog turizma i interpretacije baštine.

 

Geekovi, gameri, cosplayeri… – tko su zaista geekovi u Hrvatskoj?

Tijekom 2020. proveli smo istraživanje geekova u Hrvatskoj. Saznali smo čime se najviše bave, kako se osjećaju i kako se međusobno razlikuju, koje anime i RPG sustave vole, i najvažnije od svega, riješili davnu dilemu, Star Wars ili Star Trek?

Voditelji: Una Mikac – psihologica, znanstvenica i geekusha. Pokušava saznati kako izmjeriti ponašanje, kad ne gleda Star Wars i ne čita fantasy.
30LJPS ugledala je svijet u ožujku 2020. iz znanstvene znatiželje i ljubavi prema svemu geeky. Troje nastavnika i 17 studenata psihologija pokušalo je saznati sve što psiholozi znaju o geekovima i onda postaviti neka nova pitanja. Geekovi diljem Hrvatske zatim su nam dali svoje vrijeme, a mi smo proveli ljeto pokušavajući na temelju toga pronaći odgovore. Sad smo željni podijeliti ih sa svijetom…

 

Upoznajte Društvo SFera

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera postoji već više od četiri desetljeća tijekom kojih ne samo da smo organizirali SFeraKon, nego i održavali radionice, gledaonice i igraonice; nagrađivali SF autore – male i velike; izdavali fanzine, časopise i knjige; sakupili golemu knjižnicu, te – možda najvažnije – družili se svakog utorka navečer i zajedno putovali na druge konvencije. Naše programe – uključujući i SFeraKon – organiziramo volonterski. Zašto? Jer volimo SF i jer su ljubitelji SF-a divni ljudi. 🙂

Voditeljica – Petra Bulić – Dugogodišnja članica Društva SFera i jedna od organizatorica SFeraKona.

 

Spread the love