Kulinarstvo, pisanje, stripovi, origami, cosplay… you name it – we have it. Za prijave na radionice bacite pogled na panoe koji će se nalaziti kod ulaza na konvenciju (desk).

Pisanje čarobnjačkih bajki

Ljubitelji čarobnjačkog svijeta, magije i čudesnih zvijeri, evo vam prilike da se okušate i sami napišete svoju čarobnjačku bajku. Krenut ćemo od nule i osmisliti svoje junake i njihove vjerne suputnike, stvorit ćemo naš vlastiti čudesni svijet pun magičnih predmeta i zanimljivih stvorenja, ali i zlikovca kojemu treba stati na kraj. Osim same radnje i likova kreirat ćemo i naslovnicu za našu knjigu. Tko zna, možda jednog dana vaša bajka postane jednako popularna kao i priča o mladom čarobnjaku Harryju Potteru. Radionica je namijenjena za djecu osnovnoškolskog uzrasta.
Voditelj: Martin Gašparić oduvijek je znao da je čarobnjak. Već s nepunih godinu dana svojim je umom uspijevao usmjeriti avion pun hrane u svoja usta, a s navršene dvije godine levitacija igračaka i njihovo razbijanje su mu bili omiljeni hobi. Kada je s četiri godine preživio napad zlog lorda Lego Kocka znao je da ga čekaju velike stvari. Tako je prošlo samo dvadesetak godina dok nije postao prvi hrvatski Ministar Magije. Iako radi velike stvari za čarobnjačku zajednicu u Hrvatskoj i dalje ga fascinira bezjački svijet, pa tako, već duži niz godina, proučava bezjačku alkemiju. Osim Ministarstva, magije i bezjačke alkemije (iliti kemije) Martin ima i puno drugih interesa koji su inače jako zanimljivi za čuti uživo, a ne za čitati u ovom opisu.
Trajanje: 60 minuta

Likovna terapija: Monster Party

Nakon tri dana kona- vrijeme je za opuštanje uz likovnu terapiju za odrasle! Oslobodi svog monstera, jer se više ne treba skivati ispod kreveta, već je vrijeme maštu i kretivnost pustiti na slobodu.
Voditelji: Valerija Strutinskaja – studentica na Tekstilno tehnološkom fakulteta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko SFERICA, a SF i fantasy čita oduvijek, a jedan od hobija je obilazak konova u Hrvatskoj i svijetu. Bavi se raznim oblicima likovne umjetnosti sa željom da potakne djecu i odrasle na kreativno izražavanje, i pokaže nove i zanimljive tehnike i materijale.
Gašpar Fabac je član udruge GAD za organizaciju evenata iz Poreča. ITjevac, gamer i ljubitelj animea, kao suvoditelj likovnih radionica se našao slučajno, potaknut Valerijinim entuzijazmom.
Trajanje: 60 minuta

Modeliranje u realnom prostoru

Tehnika modeiranja u glini, postavljanje konstrukcije, tehnika gradnje glinom, izrada omiljenih likova po promatranju, odgovori na pitanja što i kako dalje…
Voditelji: Velibor Mačukatin diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odjel kiparstva. Dobitnik je Rektorove nagrade u akademskoj godini 1998./99. za najbolji studentski rad te kiparske nagrade 27. Salona mladih, 2004. u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko samostalnih i tridesetak skupnih izložbi u zemlji i svijetu, a član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).
Trajanje: 90 minuta

Strip radionica

Škola izrade stripa (od scenarija do gotove table) i izrada stripa po grupama.
Voditelj: Nikola Ćurčin, rođen 1971. u Kotoru, Boka Kotorska. Studirao grafički dizajn na FLU Cetinje. Bavi se stripom I ilustracijom od 1995. Osnivač i organizator Hercegnovskog strip festival od 2007. Živi i radi u Đenovićima (Boka Kotorska).
Trajanje: 90 minuta

Cosplay armor: from reference to wearable costume

Radionica na kojoj će Cosplay GOH Captain Ghostly svim zainteresiranima pokazati kako napraviti dio oklopa za cosplay. Sudionici će se moći okušati u izradi dijela oklopa kojeg mogu zadržati, a sve materijale i alate osigurat će sam GOH.
Voditelj: Captain Ghostly Cosplay – Captain Ghostly je belgijski cosplayer koji najviše uživa u izradi oklopa likova iz videoigara i filmova. Sa svakim svojim oklopom osvojio je nagrade, uključujući nagradu za Najbolji kostim na nizozemskom Comic Conu, 2. mjesto na belgijskom WCS-u i prvu nagradu na FACTS-u.
Trajanje: 90 minuta

Modularni i pokretni origami osvaja prostor, a može poslužiti i kao nakit

Papirnati modul pruža čudesne mogućnosti kreacija. Sam po sebi neugledan, u zajednici osvaja svojom ljepotom. Lako dostupan, zahvalan za oblikovanje, papir daje impresivni izgled i lakoću čak i većem nakitu. Odličan je i šarmantan dodatak za iznenadne svečane prilike. Kao kusudama može poslužiti za dekoraciju ili čak sjenilo za svjetiljke.
Voditelji: Dora Carević, mlada i kreativna učiteljica razredne nastave u origami nakitu pronalazi izraz svoje osobnosti i modnog stila. Zaljubljenik origamija još iz svojih školskih klupa, već nekoliko godina oduševljava djecu za umijeće savijanja papira na tjednim radionicama slobodnih aktivnosti. Pažljiv i odličan metodičar, velikodušno dijeli iskustvo poučavanja origamija u događanjima i radionicama Hrvatskog origami društva, čiji je vrlo aktivni član.
Igor Petlevski, rođen u obitelji umjetnika, po zanimanju pravnik, Igor Petlevski relativno kasno na svom životnom putu otkriva origami kao usamljeničku strast i meditaciju. Pod jakim utjecajem tradicionalnog japanskog origamija, svoj originalni izričaj traži u formama reduciranim do esencijalnog i paradoksalnog, u tradiciji Zena, što lijepo pokazuje njegova flickr fotogalerija. Zapaženi izlagač na skupnim origami art izložbama, Igor sudjeluje u aktivnostima i radionicama Hrvatskog origami društva, čiji je dugogodišnji član.
Želimir Zlatić rođen je 1965. godine u Zagrebu. Već više od 30 godina origami prati njegov životni put. Majstor novog origami izraza, teselacija, Želimir kroz vlastite autorske radove nastoji podići svijest o origamiju kao o lijepoj umjetnosti. Izlaže samostalno i na skupnim origami art izložbama, sudjeluje u aktivnostima i radionicama Hrvatskog origami društva, čiji je dugogodišnji član. Njegova nedavna izložba u Gradskoj knjižici u Križevcima dobila je laskave pohvale i privukla pažnju medija.
Sanja Srbljinović Čuček – Od posjete izložbi „Masters of Origami“ u Salzburgu 2005., populariziranje origami umjetnosti postaje strast i misija Sanje Srbljinović Čuček. 2008. u Galeriji grada Krapine postavlja prvu origami art izložbu u Hrvatskoj sa svjetskim majstorima origamija „Poezija u papiru“. U nastojanju da okupi lokalne origami talente, inicira origami art izložbe, sudjeluje u različitim događanjima koja promoviraju znanost i umjetnost, što konačno dovodi do osnivanja Hrvatskog origami društva 2012. Piše blog Origami Art Novosti, vodi Hrvatsko origami društvo, gostuje s predavanjima, publicira i izlaže svoje origami radove u zemlji i svijetu.
Trajanje: 90 minuta

Tradicionalno japansko mačevanje – Kenjutsu

Prezentacija izvorne japanske vještine mačevanja, koja potječe još iz feudalnog doba. Kenjutsu je najuže povezan sa samurajima i bojnim poljem.
Voditelji: Vlatko Čerepinko učitelj je kenjutsua u zagrebačkom dojou “Društvo japanskog mačevanja KIAI”, jedinom dojou posvećenom isključivo tradicionalnom japanskom mačevanju.
Deniver Vukelić
Dalia Perez
Mateja Jakob

Trajanje: 45 minuta

Kulinarska Harry Potter radionica: Kako napraviti vlastiti Butterbeer

Jeste li se ikad pitali koji je osjećaj uživati u čarobnjačkom butterbeeru? Na ovoj ćemo hands on kulinarskoj čarobnjačkoj radionici naučiti raditi vlastiti butterbeer. Doma odlazite s receptom i čašicom slatkog užitka. Radionica je namjenjena čarobnjačkom i nečarobnjačkom svijetu u dobi od 12 do 665 godina. Broj prijava je ograničen na 15-20 polaznika.
Voditelji: Dana Dumančić prvi je put čula za Harryja Pottera kad joj ga je mama pročitala sa 7 godina i otada se zanima za sve vezano uz ovaj fandom. Više ne broji koliko je različitih rekvizita nabavila po konovima ili online. Po opredjeljenju Slytherin.
Ana Krtalić – Ana(11) ,,Now if you two don’t mind I’m going to bed. Before either of you come up with another clever idea to get us killed – or worse, expelled.” Prepoznala sam se u liku Hermione Granger. Volim čitati i učiti kao Hermione, a također koji god kviz da odigram kažu da sam poput nje.
Kosjenka Petek je učiteljica engleskog jezika. Hufflepuff. Voli fantasy priče i Doktora.

Trajanje: 90 minuta

Muke po uredniku

Aleksandar Žiljak, uz Tomislava Šakića, urednik je nagrađenog časopisa Ubiq, specijaliziranog za fantastičnu književnost. O tome s čime se u našem radu susrećemo, što želimo, a što dobivamo, te kako biti objavljen u Ubiqu, na radionici pod vodstvom Aleksandra Žiljka. Pitanja i primjedbe dobrodošli!
Voditelj: Aleksandar Žiljak pisac je fantastične proze, ilustrator, urednik i prevoditelj. Dobitnik više Nagrada SFERA, poznat je po svojim konvencijskim predavanjima.
Trajanje: 90 minuta

Origami teselacije i futuristička odjeća

Poigrat ćemo se geometrijskom mrežom savijanja, karakterističnom za teselacije i detaljima futurističke odjeće, zamišljati nove odjevne predmete u papiru i njihove neobične sposobnosti. Pridružite nam se u savijanju papira i pomaknite granice mogućeg.
Voditelji:Želimir Zlatić rođen je 1965. godine u Zagrebu. Već više od 30 godina origami prati njegov životni put. Majstor novog origami izraza, teselacija, Želimir kroz vlastite autorske radove nastoji podići svijest o origamiju kao o lijepoj umjetnosti. Izlaže samostalno i na skupnim origami art izložbama, sudjeluje u aktivnostima i radionicama Hrvatskog origami društva, čiji je dugogodišnji član. Njegova nedavna izložba u Gradskoj knjižici u Križevcima dobila je laskave pohvale i privukla pažnju medija.
Sanja Srbljinović Čuček – Od posjete izložbi „Masters of Origami“ u Salzburgu 2005., populariziranje origami umjetnosti postaje strast i misija Sanje Srbljinović Čuček. 2008. u Galeriji grada Krapine postavlja prvu origami art izložbu u Hrvatskoj sa svjetskim majstorima origamija „Poezija u papiru“. U nastojanju da okupi lokalne origami talente, inicira origami art izložbe, sudjeluje u različitim događanjima koja promoviraju znanost i umjetnost, što konačno dovodi do osnivanja Hrvatskog origami društva 2012. Piše blog Origami Art Novosti, vodi Hrvatsko origami društvo, gostuje s predavanjima, publicira i izlaže svoje origami radove u zemlji i svijetu.
Trajanje: 90 minuta

Spread the love