Neki ih vole na konzoli ili na ploči, a neki videoigre ili pak LARP. U koju god kategoriju spadate, svratite na naše panele, poslušajte što kažu stručnjaci, a bacite pogled i na program igraonice, možda otkrijete svoju novu najdražu igru.

Jesu li videoigre umjetnost?

Pitanje na koje svi imaju neki odgovor, ali koji nije tako jednostavan. Ovo će predavanje pokušati iz filozofske perspektive izložiti problematiku koja stoji iza njega.
Predavačica: Matija Vigato studentica je diplomskog studija filozofije, a specijalizirala se za filozofiju videoigara. Okušala se u 3D modeliranju i animaciji za videoigre te izradila nekoliko malih videoigara, a može li se zbog toga reći da se bavila umjetnošću bit će lakše za odgovriti nakon ovog predavanja.

Dobre i loše strane modernih videoigara

Na panelu će se sagledati aktualno stanje industrije videoigara iz perspektive gamera i domaćih gaming medija, te raspraviti o pozitivnim i negativnim aspektima videoigara, industrije videoigara i gaming kulture. Sudionici panela: Sabina Stepić (moderatorica) je magistra psihologije koja je diplomirala na temu socijalnog identiteta igrača videogara. Jedna je urednica i community managerica FFA.hr gaming portala uz koji je od samih početaka. Do sada je održala nekoliko predavanja i panela o videoigrama.
Hrvoje Peraić je osnivač i glavni urednik FFA.hr gaming portala koji je s radom krenuo u jesen 2015. Hrvoje od tada intenzivno prati gaming industriju te piše i pokriva novosti i zanimljivosti iz svijeta gaminga.

Filip Bakarić je član redakcije FFA.hr gaming portala. Jedan je od mlađih članova redakcije, ali ništa manje iskusan po pitanju videoigara što je vidljivo po njegovim detaljnim recenzijama.
Kristijan Pranjić je član redakcije FFA.hr gaming portala. Piše vijesti i recenzije, ali najpoznatiji je po svojim brojnim retrospektivama zbog čega ga se s razlogom može smatrati stručnjakom za retro igre.
Ivica Cerin je član redakcije FFA.hr gaming portala. Gamer od ’80-tih godina prošlog stoljeća, nekad veliki obožavatelj strategija i avantura, a danas RPG-ova, strastveni kolekcionar posebnih izdanja videoigara.

Težina u RPG-ovima

Ako se moji igrači žale da im likovi prečesto umiru, je li društveno prihvatljivo samo im se podrugljivo smijati? Ako se žale da je avantura preteška, koja su prikladna pogrdna imena kojima ih mogu počastiti? Je li Tomb of Horrors dobar scenarij za voditi totalnim početnicima? Odgovore na ova i brojna druga pitanja dođite potražiti na predavanju tijekom kojeg ćemo analizirati problematiku težine u stolnim RPG-ovima te za usporedbu proučiti kako video igre kao srodan medij pristupaju toj istoj problematici.
Predavač: Luka Žic je RPG entuzijast te dugogodišnji GM, bilo u kućnoj radinosti ili u sklopu One Druge Grupe u Zagrebu. Kao GM još nikad nije uzrokovao TPK (Total Party Kill).

Pozitivne i negativne strane video igara – iz dječje perspektive

Kroz predavanje će se govoriti o pozitivnim i negativnim stranama video igara. Na primjerima će biti pokazani načini na koji tvorci video igara manipuliraju igračima kako bi ih pridobili da što više i češće igraju. Također će biti prikazani i pozitivni primjeri koji pridonose razvoju dječjih kognitivnih i fizičkih sposobnosti. Bit će objašnjeno zašto je važno odabrati video igre u skladu s dječjom dobi, te koje su dugoročne posljedice ako se to ne čini.
Predavačica: Iva Brčić mag. soc./fil. je jedina je edukatorica u ovom dijelu Europe svjetski renomiranog programa – The Happiest Baby. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju djece. 2014. osnovala je udrugu Najsretnija beba Hrvatska™ (i njihova fb stranica), kroz koju provodi radionice Mediji i djeca, Umjetnost komunikacije s djecom, Holističko majčinstvo… Kao stručna suradnica piše za internetske portale i časopise namijenjene roditeljima. Surađuje s vrtićima i školama, te gostuje na fakultetima i simpozijima kao stručnjakinja za odgoj, te za utjecaj medija na djecu i mlade.

It’s so shiny – visual design in different types of games

What do card games, board games and video games have in common? And we’re not talking about the word GAME. We are all suckers for the visual presentation. Listen to experts in these fields discuss game design. What do they have in common and what are the main differences?
Sudionici panela: John Kovalic – Crtač stripova, ilustrator i pisac. Autor The Dork Towera i ilustrator Munchkin a, te još stotinjak drugih društvenih igara
Filip NedukFilip je umjetnički jako talentirana individua, pa je u skladu s time završio Školu primjenjene umjetnosti i dizajna, a nakon nje i Arhitektonski fakultet, oboje u Zagrebu. Ovog trideset-nešto-godišnjaka karakterizira jaka crta maštovitosti, pa je od malih nogu već vježbao stvaranje društvenih igara, a neke od njegovih igara možete naći i na nekom od štandova na SFeraKonu
Nika Dvoravić – Strastveni obožavatelj kvizova i veliki fan serije Lost i svijeta i serijala GRRM-a. S obzirom da se ne može živjeti od kvizova, gledanja serija i čitanja, u slobodno vrijeme radi kao level designer u Croteamu.

Spread the love