Upoznali smo vas s prvim dijelom književno-filozofske sekcije, a u nastavku između ostalog najavljujemo ponešto povijesti, modernih tehnologija i ostalog.

Dark Tolkien

Tamna strana Tolkiena. Rasvjetljivanje mračnih zakutaka Arde-kako je sve počelo, tko nje htio pjevati s Valarima, a tko je samog Melkora potjerao s kućnog praga, na kome su jahali balrozi i što nije bile u redu sa ženama Prvog doba?
Predavači: Nariel, članica Almarenske družine koja proučava žensku tematiku u Tolkienovu svijetu, cosplayer u nastajanju i prije svega Noldo.
Ignis – Jako vatrena članica Almarenske družine, koja vam može reći sve što vas zanima o svemu što je vezano uz vatru. Njena pojavnost na zemlji je Yavanna.
Saruman – Veliki bijeli vođa, koji je i vrsni revizor, pa ako vam je potreban savjet kako osvojiti svijet ili izračunati porez- obratite mu se preko Palantira.

Mogućnosti civilizacijskog galaktičkog razvoja: Sukobi ili kooperacija?

U ovom izlaganju želim odgovoriti na pitanja, kakav tip ET civilizacijskog karaktera možemo očekivati unutar naše galaksije, kakve su mogućnosti kontakta i posljedice susreta s takvim civilizacijama. Da bih odgovorio na ova pitanja, koristeći suvremena znanstvena istraživanja, prolazim kroz mogućnosti i uvjete razvojnog puta biološke i kulturne evolucije naprednih ET civilizacija dok argumentiram kako konačni razvojni cilj, a ujedno i odgovor na naša pitanja, leži unutar dostignuća postbiološkog galaktičkog statusa.
Predavač: Tomislav Miletić, doktorski student filozofije u Rijeci. Osobni i akademski fokus: Istraživanje etičkih i društvenih posljedica Umjetne Inteligencije (AI) unutar paradigme “Human-AI” simbioze. Hobiji: Sport (bodybuilding), razvoj društvenih igara, gaming, borba za robotska prava.

Krabati

Krabati, Hrvati 17. stoljeća koji postaju legende, mitovi i brand. O njima se u svijetu priča, a Hrvatska šuti. Bili su van granica toliko upečatljivi da je ljudstvo nekima od njih pripisalo nadprirodne moći. To postaje zanimljivo piscima. Bestseller Ottfrieda Preussler pretvorio je 20 century Fox u kino film. Istinu o nadprirodnim moćima zna samo nekoliko ljudi. Želim ju raskriti činjenicama iz stvarne povijesti Hrvata o kojima se zapravo skoro ništa ne zna, a tako su ‘legendarni’ i ‘čarobni.
Predavačica: Monika Bračika, potomak jednog od Krabata, poduzetnica, povratnica u Hrvatsku koja je preputovala cijeli svijet više puta, govori 6 jezika, 15 je godina predavač i ima snažan životni cilj: revitalizirati Žumberak kroz zanimljive interpretacije baštine tog kraja. Jedna od povjesnih baština su legendarni Krabati. 5 godina istražuje sa ekipom njemačkih stručnjaka život Krabata i zbog njih od svog životnog cilja te ljubavi do već skoro izumrlog Žumberka se odlučila za život u Hrvatskoj.

Žanrovski Podcast – Što vam je sve potrebno?

Snimanje Podcasta postalo je ‘Must Do’ za novinare, youtubere i brojne entuzijaste. Kako napraviti žanrovski Podcast – što je sve potrebno od tehnike, kakav profil voditelja trebate pružiti, koje su male tajne iskusnih podcastera i zašto već niste krenuli – neke su od tema ovog predavanja.
Predavač: Ratko Martinović, voditelj Podcast Inkubatora, bloger Večernjeg lista i autor četiriju knjiga prije dvije godine pokrenuo je najveći hrvatski Podcast projekt koji danas broji oko 60.000 pretplatnika.

Struktura fantasy priče

Kako je strukturirana prosječna fantasy priča? Koji su joj česti motivi i simboli? Koje osobine ima fantasy protagonist? I na kraju krajeva, zašto fantasy pisci i redatelji toliko obožavaju zmajeve? Na sva ta i druga pitanja odgovore poslušajte u predavanju koje analizira sve bitne elemente koji čine žanr fantastike.
Predavač: Pavle Horvat, arhitekt po struci, a ljubitelj povijesti, psihologije, mitologije i društvenih igara po hobiju. Iza sebe ima desetke pročitanih fantasy knjiga i odgledanih fantasy serija i filmova; te je još uvijek u potrazi za još.

Japan: Priče iz davnina

Na ovom predavanju predstavit ćemo vam japanske legende i čudovišta koja u njima žive. Te su se priče prenosile usmenom predajom da bi u konačnici bile zapisane naredbama careva, a još dan danas služe kao neiscrpan izvor inspiracije za stripove, filmove i anime. Nakon predavanja ostanite na kratkom pop kvizu na kojem svi zainteresirani mogu iskušati svoje znanje, a najbolji osvaja prigodnu nagradu.
Predavač: Udruga Pandakon – Pandakon je jedina konvencija azijske kulture u Hrvatskoj, održava se jednom godišnje. Bavi se azijskom tematikom s naglaskom na Japan, ali i Južnu Koreju te Kinu, obrađujući tradicionalne, ali i moderne aspekte tih kultura. Vodstvo/organizaciju Pandakona čine: Iva Pavlić, Koviljka Lazar, Matea Ada Koreny, Borna Koreny, Jakov Puceković.

How I Learned to Love the Bomb – Japan i viđenje Drugog svetskog rata kroz pop-kulturu

Drugi svetski rat pipava je tematika u Japanu. Zemlja izlazećeg sunca bila je na strani Sila osovine, u koaliciji sa Hitlerom i Musolinijem. Osim što je s Amerikom ratovao po Pacifiku, Japan je u samoj Aziji ostavio takav osvajački trag da komšije Kinezi i Korejci i dan-danas zbog toga jedva da imaju diplomatske odnose sa njim. Opet, japansko učešće u ratu završilo se traumatično, otvorivši jedno od najbolnijih poglavlja u savremenoj istoriji: nuklearno bombardovanje Hirošime i Nagasakija odnelo je milione života i ostavilo neizbrisive posledice po zdravlje, životnu sredinu i svetski poredak. Ovo je stavilo Japan u jedinstven istorijski položaj – postao je istovremeno i zločinac i žrtva. U prvoj polovini predavanja pretresamo istorijske činjenice, u drugoj se bacamo na pop-kulturu. Od mangi Osamua Tezuke i kultnog naslova „Space Battleship Yamato“, preko klasika kao što su „Grave of the Fireflies“ i „Barefoot Gen“, pa do postepenog revizionizma i relativizacije koji kulminiraju u slepstik moetini poput „Hetalije“ ili „Kantai Collection“, videćemo kako se u Japanu postepeno menjao pogled na mračnu stranu istorije.
Predavačica: Isidora Vlasak, u cosplay krugovima poznata kao Ferasha, podpredsjednica je beogradskog udruženja Sakurabana, organizator konvencija, panelist, predavač, autor blogova i recenzija, veteran balkanske cosplay scene, facilitator radionica, voditelj programa i prevoditelj za Ujedinjene narode. Često joj nije jasno odakle joj vremena za sve to.

Ako je zmija, nije zmaj

Crveni su i crni, deveteroglavi i troglavi, s nogama i bez. Vole i vatru i vodu, pričaju i vrište a ima ih po cijeloj Europi. Poslušajte legende i narodne priče o zmajevima, među kojima se možda potkrade i pokoja zmija ili zmijan. Također doznajte odgovore na goruća pitanja kao što su: Kojeg je spola bio Piton? Kako dobiti mlijeko iz livade? Treba li sumnjati u ženu ako su vam djeca neobičnog izgleda? Čemu služi posipavanje mljevenim kukcima? I, zašto imati pri ruci deset košulja?
Predavačica: Srebrenka Peregrin piše i prevodi još od prošlog stoljeća, a u ovom je otkrila pripovijedanje kao interaktivnu umjetnost izvođenja priča. Njom se bavi u zagrebačkim knjižnicama, na SF&F konvencijama te u sklopu kulturno-umjetničkih događanja. Priče su joj objavljene u nekolicini domaćih i stranih izdanja. Popratite je na webu i facebooku.

Fantomski svjetovi Sunčevog sustava

Jeste li čuli za kanale na Marsu? A za krilate ljude na Mjesecu? Strahujete li i vi od povratka planeta Nibiru? U ovom ćemo predavanju poći na kratko putovanje izmišljenim planetima Sunčevog sustava, od Vulkana do Phaetona i dalje.
Predavač: Danijel Štriga, politolog iz Zagreba. Prije petnaest godina je krenuo iz vica pisati o lošim SF filmovima i potom otkrio da su mu ljudi za to spremni platiti.

Besmrtnost, besmrtnost, besmrtnost

Danas je sve više izbora kad dođe do besmrtnosti. Sve se više priča o medicinskoj besmrtnosti pa tu je ona informatička, zatim vjerska, magijska, kulturna… Kako to da se nešto na što ne možemo utjecati pretvorilo u butik izbora?
Predavač: Bernard Ivezić je profesionalni pisac s 20 godina iskustva. Studirao je informacijske znanosti, indijsku umjetnost i jezike, nešto malo ekonomiju i mnogo novinarstva. Piše kolumnu Solarni sustav i radi na svojim scenarijima, stripovima i video igarama.

Budućnost iza moralne crvene crte

Tehnologija koja ulazi u sve pore našeg života stavlja nas i pred ključna pitanja kakvo društvo želimo stvoriti u budućnosti, od sexrobota do kloniranja; osnove onoga što je ljudsko su poljuljane.
Predavač: Sandro Fanelli – Mogu se opisati kao Futurist sa multidisciplinarnim pogledom na budućnost, naučna fantastika i igranje idejama o posljedica razvoja nauke i tehnologije na budućnost utjecali su na moj život od najranije dobi, u osnovnoj sam razmišljao o genetici, u srednjoj o robotici, a na fakultetu ganjao umjetnu inteligenciju i sve prije nego što su postojale kao predmeti ili smjerovi. Radeći na televiziji vidio sam kako se stvaraju i ruše države, kao kotačić u vojsci učio sam o značenju čovjeka u mašineriji, kao menadžer u velikom biznisu naučio sam o vrijednostima koje vode svijet iza kulisa politike, a kao pionir interneta sudjelovao sam u stvaranju novog svijeta. Sad provodim dane razmisljajući kako da čovječanstvo izbjegne bezbrojne slijepe ulice koje budućnost stavlja pred nas u ovo vrijeme ključnih odluka.

Više od princeza: Pepeljuga, Trnoružica i Snjeguljica izvan okova braće Grimm

Vjerojatno najslavniji ženski likovi iz bajki, Pepeljuga, Trnoružica i Snjeguljica, poznate su kao žene koje uglavnom ništa (pametno) ne rade osim što bivaju lijepe i čekaju princa. No, nije sve baš tako jednostavno: osim standardnih verzija koje svi pamtimo zbog Disneyja te onih tradicionalnih braće Grimm, postoje i neke druge, koje nude malčice drugačije vizije ovih likova. Dođite i upoznajte ih!
Predavačica: Milena Benini bavi se spekulativnom fikcijom u svim mogućim oblicima otkako zna za sebe. Kad ne baulja po konvencijama hrani mačku, prevodi, piše, hrani mačku, šeće psa, drži radionice pisanja, uređuje i hrani mačku. Može je se pronaći i na webu ili na Facebooku, gdje uglavnom objavljuje igre riječima i slike mačaka, koje za živo čudo ne hrani.

Spread the love