Ove godine imat ćemo prilike uživati u obilju diskusija o žanrovskoj književnosti, razmotriti neke nove perspektive ili čuti baš dobru priču. Pridružite nam se uz kavu, čaj ili neki treći porok, vidimo se uskoro!

Empress of the Damned Housework Tea Party

Čajanka na SFeraKonu, na kojoj će se, između ostaloga , razgovarati o zbirci feminističkih priča hrvatskih autorica na engleskom jeziku – Empress of the Damned Housework. I bit će čajeva. Razno raznih čajeva.
Voditeljica: Mihaela Marija Perković – Autorica. SFerašica. CEO Savarakatini. Blogerica. PRuša. GUFF delegat i administratorica. Mama. Dipl. talijanist, anglist i novinar. Brea stfeeding nut. Prevoditeljica. Ukratko radi svašta, najradije čita, a duži popis zanimljivih stvari i starih dužnosti potražite na rantalica.com i onih manje zanimljivih na LinkedInu. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila. U slobodno vrijeme, kojeg nema, pliva. Uređuje Empress of the Damned Housework i obožava čaj. I mrzi kućne poslove.

Vampiri – podrijetlo vjerovanja iz kojih crpe snagu

Vjerovanje u natprirodna bića žedna krvi prisutno je od pamtivijeka. U ljudskoj mašti ovo je vjerovanje poprimalo različite oblike. Danas rasprostranjeni imidž vampira inspiriran je slavenskom kulturnom baštinom. Ali mitska neumrla bića istočne Europe nisu baš toliko privlačna niti poželjna kao njihovi današnji literarni odnosno filmski pandani. Sve to će biti izloženo u ovom predavanju.
Predavačica: Diana Anzulović, po struci diplomirani pravnik. Jednom prilikom zalutala na SFeraKonsku konvenciju, ostalo je povijest.

Transhumanizam i znanstvena fantastika

Predavanje o transhumanizmu, što je, pravcima u kojem se kreće, i kako je zastupljen u književnosti znanstvene fantastike.
Predavač: Ed Barol, pisac znanstvene fantastike, objavio preko 50 priča u raznim zbirkama i publikacijama, autor dva SF romana i trostruki dobitnik SFERE.

Velike zagonetke malih mjesta

Uza sve atrakcije i raznolikost, našu je zemlju teško zaista upoznati. Uvijek nam ostaje neko mjesto koje bismo voljeli posjetiti, ili neko drugo koje nismo stigli istražiti, a snažno osjećamo da se tu krije mnogo više od prvog dojma. U posljednjih nekoliko mjeseci, imala sam rijetku priliku dubinski upoznati nekoliko mjestašaca. Tek nakon nekoliko dana provedenih s domaćim stanovnicima, na površinu su isplivale najčudnije priče. Poslušajte neke od njih. Primjerice, čujte o zavjetu šutnje koji je zauvijek zakrilio velom tajne život jednog pustinjaka. Kako je kostur nađen pod ruševinama velikaške obitelji, ili kako je jedna slikarica doslovno ponijela ispovijest o svom životu u grob. Ove i mnoge druge priče samo će nam razotkriti koliko će spoznaje zauvijek ostati nepoznato i inspirirati nas da pažljivije osluškujemo šapat duhova prošlosti u crnim noćima.
Predavačica: Iva Silla, autorica projekta Secret Zagreb koji se sastoji od brojnih tematskih i gamificiranih obilazaka Zagreba i trenerica na području interpretacije baštine.

Prstenovi moći

Što su prstenovi moći? Tko ih izradi, tko su bili njihovi nositelji? Koja je njihova uloga na Ardi? Sve to, a možda i više, možete saznati na ovome predavanju.
Predavačica: Ivana Kramarić, potpredsjednica Udruge Tolkienovih obožavatelja ”Almarenska družina” i ljubiteljica fantastike.

Kako dizajnirati zanimljivog sugovornika

Kako bi razgovarali o razgovoru, prvo se moramo složiti oko toga što “razgovor” jest. Da bi to mogli, moramo razgovarati o tome. Ali još prije toga, moramo definirati tko (ili što) sve može biti sugovornik. Jasno je da to može biti čovjekom bio on prijatelj, učitelj, predavač ili gamemaster. Može li sugovornik biti računalna ili stolna igra? Što je sa romanom, pričom ili udžbenikom? Prema Gordonu Pasku (psihologu, kibernetičaru, edukacijskom psihologu, izumitelju i piscu) je proučavao različite vrste razgovora, a pogotovo one usmjerene na učenje. Prema njemu glavna karakteristika sugovornika je da kroz interakciju s njim dolazi do promjene našeg razumjevanja. Njegova istraživanja kako koristiti računalo da bi dizajnirali zanimljivog sugovornika u učenju nisu došla do izražaja u nastavnim kurikulumima još od 1970-ih, ali su zato našla plodno tlo u mnogim igrama, a i mnogi romani intuitivno koriste elemente njegovih zaključaka. Za ovo interaktivno predavanje ponesite svoje smartphone kako biste mogli biti sugovornici sa predavačem, prezentacijom i Mentimeter softverom u razgovoru kojem je cilj povećati vaše razumijevanje što nekog sugovornika (igru, session, predavanje ili knjigu) može učiniti zanimljivijom, te se pripremite da ulaskom u predavaonicu pristajete na aktivno sudjelovanje (there will be math).
Predavač: Nikola Serdarević, propali fizičar, uskoro diplomirani psiholog, bivši i budući pisac znastvene fantastike našao je svoje mjesto kao psihoterapeut i voditelj radionica u Udruzi Terra iz Rijeke. Zdrav razum izgubio je u knjigama i igrama još prije fakulteta pa mu danas nije problem raditi pričati i igrati se sa populacijom koja ide od osnovnoškolske djece do bivših i trenutnih ovisnika i zatvorenika. Kao apsolvent Škole kibernetike i sistemske terapije, već neko vrijeme pokušava po konovima objasniti ljudima da je kibernetika puno širi pojam od kiborga i cyberspacea. U slobodno vrijeme trudi se postati okrutniji GM svojim igračima.

Zmajske princeze: zmajevi, žene i moć

Alternativni naslov – Dragons, Queens and Ser Friendzone. Zmajevi i princeze vezani su dugogodišnjom narativnom tradicijom (zajedno s nemilim zmajosjekom), od starih narodnih priča, do modernih fantasya. Ovo će se predanje dotaknuti toga kako su se izmjenili tradicionalni motivi i simbolika vezanih uz zmajeve i otete princeze, s posebnim naglaskom na djela George R. R. Martina i njegovih vatrenih zmajskih kraljica i princeza.
Predavačica: Antonija Mežnarić. Antoniji M. najteži su dio prijava pisanje kratkih biografija. Jedino gore od toga su prijave programa. Inače voli držati predavanja i kvizove koji su preteški.

Čarolijom protiv problema

Mogu li nam Expecto patronum, vjerovanje u Silu i drugi geek oblici self-helpa pomoći da se osjećamo bolje i uspješnije nosimo sa svakodnevnim problemima? Predstavit ćemo psihološke mehanizme u podlozi ovih procesa i što psihološka istraživanja kažu o njihovoj učinkovitosti.
Predavačice: Una Mikac, psihologica, znanstvenica i geekusha. Pokušava saznati kako izmjeriti ponašanje, kad ne gleda Star Wars i ne čita fantasy.
I
Ena Uzelac je psihologica, znanstvenica i geekusha. Pokušava saznati kako funkcioniraju grupe, kad ne gleda anime.

Fan fikcija – između treša i književnosti

Od korena u delima Virgilija, Dantea i Šekspira, preko pradavnih početaka u fotokopiranim fanzinima koji su se ispod ruke nabavljali na konvencijama, do zlatnog doba kada su krenule da bujaju internet arhive i trenutnih trendova kada mnogi autori promene imena ne bi li svoja dela poturili kao autorski uradak, fan fikcija predstavlja važan vid (pop) kulture – odnosno toga kako doživljavamo određeno delo, kako stupamo u interakciju sa njim, i kako ga našim intervencijama menjamo i prilagođavamo. Kakav je istorijat fan fikcije i kuda se kreću savremeni trendovi? Šta fikovi govore o nama – zašto čitamo i pišemo fan fikciju, i zašto krijemo da je čitamo i pišemo? Kakav je uticaj rodnih pitanja i seksualne orijentacije na pisanje fikova? Treba li fan fikciju pihvatiti kao legitimni književni žanr, makar bio i neprofitan? Konačno, da li je, u savremenom svetu, jedino što suštinski razdvaja fan fikciju od postmoderne to da li je izvorni materijal zaštićen autorskim pravima ili nije? O svemu ovome, divanićemo u okviru našeg predavnja/panela.
Predavači: Isidora Vlasak, u cosplay krugovima poznata kao Ferasha, podpredsjednica je beogradskog udruženja Sakurabana, organizator konvencija, panelist, predavač, autor blogova i recenzija, veteran balkanske cosplay scene, facilitator radionica, voditelj programa i prevoditelj za Ujedinjene narode. Često joj nije jasno odakle joj vremena za sve to.
Vladimir Matić-Kuriljov je primjenjeni umjetnik iz Beograda. Odrastao je uz romane fantastike, stripove i video igre. 2010. godine je diplomirao na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu. Od 2013. godine radi kao 2D artist u Mad Head Games-u. U slobodno vrijeme se bavi ilustracijom, animacijom, stripom, karikaturom, maketama, minijaturama, izradom lutaka, rekvizita, kostima i FX šminkom. Od 2016. redovno posjećuje konvencije u regiji kao cosplayer.

Kovani novac – povijest vs fantasy

Kratka višesatna povijest kovanog novca u Europi, od pada Zapadnog rimskog carstva pa do otkrića Novog svijeta, nasuprot uvriježenim tropima u fantasy literaturi i RPGu. Poseban osvrt na pitanja dućana, patuljaka, saksonaca u Transilvaniji i gnomskih bankara posvuda.
Predavač: Crni Gjuro, ex fizičar, trenutno vojnobirokratski Kafka kojega je metamorfoza već odavno prestigla. Hobiji su mu povijest, ekonomija, kulturna antropologija i vođenje zračnih operacija nad neukim seljanima Centralne Azije i Bliskog istoka.

20 savjeta iz 10 godina kazivanja priča (i pokoja priča)

Odabrati zanimljivu priču? Upamtiti čak i podulji narativ? Ovladati tremom pri javnom nastupu? Ne uspavati publiku? Izvedbeno me je pripovijedanje naučilo mnoštvu trikova koji pomažu u najrazličitijim kontekstima. Kazivanje priča obuhvaća širok raspon vještina: od sposobnosti pamćenja i reproduciranja, uspostavljanja odnosa s publikom, oblikovanja priča koje napabirčite tko zna otkud, kao i psiholoških trenutaka kod slušatelja i pripovjedača. Možete ih provježbati uz ili nakon predavanja, ili samo uživati u bonusu od 5 raznorodnih priča.
Voditeljica: Srebrenka Peregrin, piše i prevodi još od prošlog stoljeća, a u ovom je otkrila pripovijedanje kao interaktivnu umjetnost izvođenja priča. Njom se bavi u zagrebačkim knjižnicama, na SF&F konvencijama te u sklopu kulturno-umjetničkih događanja. Priče su joj objavljene u nekolicini domaćih i stranih izdanja. Popratite je na webu i facebooku.

Spread the love