Od ove godine imat ćemo posebnu sekciju programa – YA (young adult)! Za sve one koji su dosta veliki da ne budu mali – ako vam SF Kids radionice više nisu fora, a željeli biste LARPati, početi čitati SF ili fantasy, pisati vlastite priče i programirati igre po svom ukusu, a ne znate otkud početi – we got you covered!

Što smo vam sve pripremili pogledajte u nastavku.

„Odjel za magične predmete“ (16+ godina) – LARP by Terrible creations

Uđite u svijet u kojem je magija stvarnost. Vi ste među nekoliko odabranih koji nastoje otkriti tko ili što podriva temelje čarobnjačkog svijeta te strahom i nepovjerenjem truje čarobnjački svijet. Klupko tajni pokušat ćete raspetljati u hrvatskom Ministarstvu magije, u trenutku kad se neočekivano pojavljuju misteriozni magični predmeti.
Ovu radionicu u trajanju od 90 minuta mogu pohađati osobe starije od 16 godina, te prethodno znanje i iskustvo nisu potrebni.
Voditelji: Dorijan Strnad i Miroslav Wranka dolaze iz Terrible Creationsa. Terrible Creations je kreativni kolektiv sa sjedištem u Zagrebu i višegodišnji je redovni gost SFeraKona. Oni osmišljavaju i izrađuju, te vode igre s uživljavanjem u uloge (LARP).

Konvencija za početnike (9+ godina)

Svi se sjećaju svoje prve konvencije i kakvo neopisivo iskustvo to može biti. Svima onima koji su prvi put na SFeraKonu sve to želimo i omogućiti. Program je predviđen za učenike koji dolaze organizirano u sklopu projekta SFeraKon Express, ali je otvoren i za sve ostale. Kratke instrukcije o tome što su SF konvencije, što se na njima može naći, kako se najbolje snaći te kako vidjeti i iskusiti što više.
Predavač: Dalibor Perković – Profesor fizike, sporadični pisac, bivši novinar, SFerin dugogodišnji (višedesetljetni) inventar, urednik Biltena i još ponešto.

SF za početnike – lektira za koju vam neće reći u školi (9+ godina)

Danas je sve puno znanstvene fantastike: na televiziji, u kinu i u knjižnicama i knjižarama. No, malo tko zna koji su počeci, djetinjstvo, adolescencija i ulazak u zrelo doba žanra. Tko su SF hemingwayi, krleže, dostojevski… ji(?)… Od čega je sve počelo i koja su to djela od kojih današnji autori, režiseri i scenaristi kradu ideje jer, zapravo, izgleda da više nemaju svojih.
Predavač: Dalibor Perković – Profesor fizike, sporadični pisac, bivši novinar, SFerin dugogodišnji (višedesetljetni) inventar, urednik Biltena i još ponešto.

Moja prva priča (12+ godina)

Ova radionica pisanja prvenstveno je namijenjena piscima početnicima, odnosno mlađim piscima koji nemaju većeg iskustva, te je zamišljena kao mjesto na kojem će se od ideje ili skice u dva sata rada doći do prve verzije priče.
Voditeljica: Ovu radionicu u trajanju od 90 minuta vodit će Milena Benini koja je pisati počela s 14 godina i nikada nije prestala. Zahvaljujući tome, ima za sobom deset knjiga i puno priča. Bavi se prvenstveno žanrom, teorijski i praktično, a usput prevodi, uređuje i drži radionice pisanja.

Mitski alfa predatori žedni krvi (12+ godina)

Vampiri su danas najpoznatije krvopije, ali oni nisu jedini. Brojne kulture na različitim dijelovima svijeta poznaju priče o demonskim bićima žednim krvi. Ovdje će se prikazati najzanimljiviji od tih mitskih alfa predatora kao i to gdje ih se može pronaći. Naravno, ako ste dovoljno odvažni upustiti se u tu avanturu. Predavanje je primjereno za mlađu publiku, u trajanju od 45 minuta.
Predavačica: Diana Anzulović, diplomirana pravnica. Jednom prilikom zalutala na SFeraKonsku konvenciju, ostalo je povijest.

Programiraj svoju igru (11 – 14 godina)

Scratch 3 nova je verzija programskog jezika namijenjenog izradi igara, interaktivnih priča i animacija. Na radionici ćemo na primjeru izrade igre upoznati osnovne programiranja. Osim toga, vidjet ćemo kako dizajnirati likove i druge grafičke elemente igre. Pridruži nam se i upoznaj programiranje na lak i zabavan način.
Voditelji: Marko Lohert, dipl. ing. je izuzetno iskusna osoba u ovom području, diplomirao je na FER-u, a radi kao senior programer u Ekobitu. Tamo je sudjelovao na nizu međunarodnih projekata radeći na web i desktop aplikacijama, koristeći najviše programske jezike C# i C++, te IBM, Microsoft i Oracle baze podataka. Bio je voditelj niza radionica i tečajeva programiranja, robotike i elektronike (Arduino) za osnovnoškolce i srednjoškolce. Predavao je na nizu konferencija za profesionalne programere: Advanced Technology Days, WinDays, NetWork, DevArena, Change conference itd., te na meetup-ovima u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci. Dobitnik je Godišnje nagrade ZTK Zagrebačke županije za „za izuzetan doprinos u razvoju tehničke kulture i za rezultate postignute na područjima računalstva i robotike“.
Drugi predavač je mladi i aktivni
Robert Čiček, student 3. godine preddiplomskog studija na FER-u, a radi kao software developer u Ericssonu. Tijekom godina asistirao je na brojnim STEM radionicama, te sudjeluje na sveučilišnim interdisciplinarnim projektima.

Programiraj svoju igru (15-18 godina)

Programiranje ćemo upoznati na kreativan i zabavan način kroz izradu vlastite igre. Programirati ćemo igru u Construct 3, novoj verziji ovog alata za izradu 2D igara, te ćemo napraviti igru koja radi u browseru. Construct 3 nam omogućuje izdavanje igara za cijeli niz platformi poput Android, iOS, Windows, Linux, Mac itd. Programiranjem ćemo definirati ponašanje likova te tako kreirati radnju naše igre. Upoznat ćemo osnovne koncepte programiranja, koji se koriste i u drugim programskim jezicima: od varijabli do event-driven programiranja.  Osim toga, saznat ćemo kako dizajnirati likove i druge grafičke elemente igre te animirati ih. Vidjeti ćemo kako programiranje može biti lako, kreativno i zabavno.
Ovu radionicu u trajanju od 90 minuta vodit će prethodno navedeni Marko Lohert.

Predstavljanje fantasy romana za djecu i mlade “Knjižnica tajni: Divovska greška” autorice Zoe Penn s ilustracijama Željka Paheka, u prijevodu Milene Benini

Predstavit će se roman za mlade “Knjižnica tajni: Divovska greška”, čija je autorica još u osnovnoj školi. Ali roman je toliko dobar da je za njega ilustracije napravio Željko Pahek! Dođite i doznajte o čemu se radi.
Voditelji: Ovo predstavljanje romana, u trajanju od 45 minuta, vodit će hrvatska književnica, urednica i prevoditeljica, Milena Benini. Diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Piše romane, novele i priče, uređuje i prevodi s mnogih jezika. Urednica je i prevoditeljica romana koji se predstavlja.
Također, ne možemo predstaviti knjigu bez njene autorice. Zato će nam se pridružiti i
Zoe Penn, autorica i učenica osnovne škole.

Worldbuilding radionica s Alwyn Hamilton

Volite čitati i pisati, ali vam treba pokoji savjet kako stvoriti svijet u kojem vaši likovi obitavaju? Ako je vaš odgovor da, onda je ovo radionica za vas. Ovogodišnja gošća Alwyn Hamilton na SFeraKon donosi radionicu s kojom odlazi u škole i radi sa tinejdžerima koji rade svoje prve autorske korake. Niste tinejdžer? Nema veze, radionica je otvorena za sve uzraste dok god vam održavanje radionice na engleskom ne stvara problem. Trajanje radionice iznosi 90 minuta.
Voditeljica: Alwyn HamiltonSpisateljica i autorica trilogije Rebel of the Sands, rođena je u Torontu 1988. Djetinjstvo je provodila na relaciji Europa – Kanada, dok joj se roditelji nisu odlučili skrasiti u Francuskoj. Odrasla je u malom gradiću Beauaneu koji bi je motivirao da spontano zapjeva prvu pjesmu iz mjuzikla „Ljepotica i zvijer“, ali nije imala nimalo sluha. Stoga se umjesto glazbe posvetila čitanju i pisanju te pritom razvila slabost prema fantasyju i snažnim ženskim likovima. Francusku je radi studija zamijenila Engleskom, gdje na Sveučilištu Cambridge, u King’s Collegeu upisuje studij Povijesti umjetnosti i nakon završetka zapošljava se u Londonu u jednoj aukcijskoj kući. Njena prva knjiga Rebel of the Sands bila je na listi New York Timesa kao najprodavaniji debitantski roman. Nastavak Traitor to the Throne je izašao 2017. godine, a završetak trilogije Hero at the Fall krajem 2017. godine. Do sad je serijal objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Nizozemskoj, Turskoj, Izraelu, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Iranu i Brazilu. Dobitnica je Goodreads Choice nagrade 2016. za Najboljeg debitantskog pisca (Best Debut Author). Ima lošu naviku skupljanja hardcover knjiga pogotovo za nekog tko se često seli.

Spread the love