Ove godine na SFeraKonu obilježavamo 40 godina Aliena!

Navedeni program vode Aleksandar Žiljak i Marko Ivšinović, a ljubitelji filma/franšize pozvani su u subotu na Alien After lecture party i druženje.

U petak Aleksandar Žiljak će nam predstaviti najpoznatije filmsko čudovište u predavanju Alien – 40 godina užasa. Od tada neizostavni dio naših kolektivnih noćnih mora, to je film koji zahtijeva nova tumačenja, u skladu s vremenima u kojim živimo. Koji su izvori Aliena? I što nam taj film govori o današnjem svijetu?
Aleksandar Žiljak pisac je fantastične proze, ilustrator, urednik i prevoditelj. Dobitnik više Nagrada SFERA, poznat je po svojim konvencijskim predavanjima.

Alien (1979.)

Marko Ivšinović u svom predavanju ALIEN – 40 godina kasnije prisjeća se kako je 1979. u kinima s velikog ekrana ‘eksplodirao’ film koji će zauvijek promijeniti znanstveno-fantastični žanr – remekdjelo kratkog naziva: ALIEN – ime u kojem će za sve buduće generacije filmofila i fanova biti sažeti u isto vrijeme i strah i divljenje, i odbojnost i privlačnost. Koliko je ALIEN bio preloman trenutak u filmskoj umjetnosti govori činjenica da svi gotovo svi fanovi ZF žanra pamte kada su prvi put gledali ALIENa ili se kroz neki drugi film iz franšize (koju je upravo ovaj film započeo) susreli s veličanstvenim i monstruoznim ksenomorfom. Na 40-u godišnjicu premijere cilj predavanja uz prezentaciju je predstaviti film od začetaka ideje preko pretprodukcije, snimanja i postprodukcije, do reakcija na sam film i utjecaj na ZF žanr od 1979. do danas.

ALIEN – 40 godina poslije “After lecture party” zamišljen je kao predstavljanje raznih memorabilija, zapisa, literature i ostalih zanimljivosti koje Marko posjeduje, a bit će to prilika da i drugi fanovi ALIEN franšize vide ili iskoriste ovu priliku za raspravu nakon predavanja.

Marko Ivšinović je ALIEN fan iz Zagreba, rođen 1975. gdje i danas živi i radi kao voditelj odjela/laboratorija u jednoj farmaceutskoj kompaniji. Od kada je prvi put krijući se od roditelja pogledao ALIENa u vrlo ranoj dječjoj dobi ostao je fasciniran ovim jedinstvenim svijetom. Cilj mu je prenijeti barem mali dio fascinacije i znanja na sve druge fanove ALIENa ili one koji će to tek postati.

Moj dida je pao s Marsa

Navedeni filmski naslov dolaskom na velika platna zaokupio je pozornost i odraslih i djece. K tome još i domaći! Dražen Žarković predstavit će nam SF dugometražni igrani film za djecu “Moj dida je pao s Marsa”, uključujući grafike, fotografije i video klipove iz raznih faza produkcije, “making of” itd.

Moj dida je pao s Marsa (2019.)

Dražen Žarković rođen je 1970. godine u Zagrebu, Hrvatska gdje je odrastao, te pohađao osnovnu i srednju školu. Od 1989.-1992. godine radio je u studiju za animirani film “Zagreb film”. 1992. godine upisao je studij filmske i TV režije na “Akademiji dramske umjetnosti” u Zagrebu, gdje je i diplomirao. Od 1993. godine radi kao slobodni umjetnik, te je kao scenarist i redatelj realizirao niz igranih i dokumentarnih projekata. Režirao je preko stotinu epizoda različitih humorističnih serijala i sitcoma. Režirao je pet dugometražnih igranih filmova: “Ajmo žuti!”, “Trešeta”, “Zagonetni dječak”, “Alka” i “Moj dida je pao s Marsa”. Kao član grupe autora dobitnik je hrvatske nacionalne filmske nagrade “Oktavijan” za kratki animirani film “Čekaj me” (1993.), “Oktavijana” za kratki igrani film “Samopotjera” (1994.), “Oktavijana” za srednjemetražni igrani film “Novogodišnja pljačka” (1998.), te “Oktavijana” za kratki dokumentarni film “Šalter” (2001.) za kojeg je nagrađen i “Zlatnom maslinom” na TV festivalu u Baru, na kojem je godinu kasnije osvojio “Srebrnu maslinu” u kategoriji dugometražnog TV filma za “Ajmo žuti!”. Za montažu kratkog dokumentarnog filma “Od jutra do mraka” na Danima hrvatskog filma 2005. osvojio je nagradu za najboljeg montažera. Najveći međunarodni uspjeh ostvario je dugometražnim igranim filmom “Trešeta” (u ko-režiji s Pavom Marinkovićem). Rekreativno se bavi montažom i kolor korekcijom.

Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Buck Rogers

Predavanje o legendarnom liku s kojim je počela popularnost znanstvene fantastike, i čije ime je nekad bilo doslovno sinonim za cijeli žanr, a već desetljećima je zaboravljen

Predavač: Marko Fančović – prevoditelj, pisac, novinar, kritičar, strip scenarist i predavač o svemu što se tiče spekulativne fikcije. Već skoro pola stoljeća obožava i hard SF i sword & sorcery, ne voli ništa što vole mladi i rekao bi toj dječurliji da se skloni s njegovog travnjaka, kad bi imao travnjak.

Interaktivni film

Interaktivni film Black Mirror: Bandersnatch nedavno je prodrmao čvrste temelje medija. Milijuni gledatelja streaming platforme Netflix mogli su ne samo upravljati likovima, već i postati jednim od njih. No interaktivni film nije samo trendovska pojava – postoji već preko pola stoljeća, a evoluciju mu koče tehnička ograničenja, komplicirana produkcija, budžet i kreativnost. Predavanje će ukazati na mogućnosti interakcije u kinu, televiziji, kućnom videu, video instalaciji i internetu.

Predavač: Dr. art. Tihoni Brčić predaje o multimediji, virtualnoj stvarnosti i video oblikovanju na Akademiji dramske umjetnosti. Stručnjak je na polju vizualnih komunikacija i obožavatelj je SF-a. Bavi se dizajnom, montažom, režijom i novinarstvom, a radovi su mu nagrađivani i izlagani u Hrvatskoj i u inozemstvu.

There and back again – lokacije gdje se snimao Gospodar Prstenova i Hobbit

”There and back again” će vam pokazati većinu lokacija na Novom Zelandu gdje se snimala trilogija Gospodara Prstenova i Hobbita. Sonja i Tomo su se uputili na nezaboravnu avanturu po Novom Zelandu, pritom razgledavajući atraktivne lokacije gdje su se snimali filmovi Petera Jacksona. Jedna od najljepših lokacija definitivno je Hobbiton movie set u Matamati, a jedan od zanimljivijih posjeta bio je u samom Weta Workshopu gdje su nastali kostimi, makete i svaki mogući detalj koji se nalaze u filmu. Kako je to sve izgledalo u živo i koje su sve fore saznali iza kulisa saznat ćete upravo na ovoj prezentaciji.

Predavačica: Sonja the Hobbit je cosplayerica iz Zagreba i velika obožavateljica trilogije Gospodara Prstenova i Hobbita. Po struci je grafički dizajner, no 2012. godine upoznala je cosplay – izrada kostima od likova iz video igara, filmova, stripa, itd. Izradila je oko 20-ak cosplaya, dobitnica je nekoliko cosplay nagrada u Hrvatskoj i Srbiji, a na SFeraKonu 2017. godine osvojila je prvo mjesto u kostimu Xene – princeze ratnice. 2009 bila je na Novom Zelandu i vidjela nekoliko lokacija gdje su se snimali filmovi redatelja Petera Jacksona, te je imala sreće da ponovno posjeti Novi Zeland 2018. godine, ali ovaj put na dulji period od godine dana i sa partnerom Tomislavom.

Kako je to biti mali čovjek na velikom setu Igre Prijestolja

Predavanje o iskustvu statiranja na snimanju Igre Prijestolja u Dubrovniku.

Predavačica: Maja Škvorc je spisateljica, geek, ljubiteljica životinja i gamerica. Sjedeći za stolom i bacajući kockice proživjela je živote magusa, oraklice, gotičarke mrtvozornice, te nedavno i Star Wars pobunjenika. Pisanje i čitanje su joj strast, tako da ćete je često naći kako tipka novu priču ili udubljenu u ekran njenog mobitela ili neke nove knjige. Ima par objavljenih priča, te dva fantasy romana: Dragon’s Treasure i Dragon’s Prize. Trenutno radi kao Story Director u Nanobitu.

Star Trek Discovery ili Orville? Tko zaista nastavlja Roddenberryjev san?

Kao i svaki put do sada opet se lome koplja oko novog Star Trek serijala. Neki negoduju, dok neki oduševljeno prate Star Trek Discovery i avanture jedne nove posade. Ovog puta u priču se uplela i nova SF serija – Orville koja je za mnoge jedini vjerodostojni nastavak Roddenberryjeve vizije iako službeno nije Star Trek. Tko zaista zaslužuje da nosi ime najbolje SF serije u povijesti, pokušat ćemo otkriti uz vas. Pripremite se, jer bitka tek počinje.

Predavačica: Teddea Senjanović je trekkie otkad zna za sebe. Odrasla je na konvencijama, a i danas, vise od desetljeća kasnije s jednakom strašću voli seriju koja joj je promijenila život. Kada nije na poslu gdje besramno gura tekstove o Treku, vodi beskonačne rasprave o tome je li Discovery pravi Star Trek po forumima i FB stranicama. Zanimljivo je i to da nakon godina provedenih u hrvatskoj udruzi ljubitelja Star Treka, danas upravlja hrvatskom verzijom Sectiona 31.

Religija u Star Treku

U ovom će predavanju biti riječi o religiji u znanstveno-fantastičnoj franšizi Star Trek. Roddenberry u svoje remek-djelo upisuje elemente vlastite filozofije, stvarajući tako naprednije, bolje i „ljudskije“ čovječanstvo (barem u usporedbi s današnjim). Nakon Trećega svjetskog rata, čovječanstvo proživljava tzv. novo prosvjetiteljstvo, čime se uspostavlja drugačiji odnos prema religiji, ali i svijetu općenito. Jedno od bića, koje je obilježilo Star Trek, može se gledati kao oblik božanstva, svemoćnoga i sveprisutnoga – Q. Q je biće koje postoji oduvijek, a čovjek je u usporedbi s njim tek sitno zrnce prašine u ogromnim svemirskim prostranstvima. Budući da se javlja u Star Trek: Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine i Star Trek: Voyager, govorit će se o epizodama svih spomenutih serija u kojima se javlja i pritom analizirati njegovo ponašanje, moći, odnos prema čovjeku, stavovi i sl. Analizom njegova ponašanja nastojat će se utvrditi u kojoj se mjeri njegov lik uklapa (ili ne uklapa) u originalnu Roddenberryjevu filozofiju, dakako, uzimajući pritom u obzir relativizaciju religije i okretanje razumu, znanosti i miroljubivosti.

Predavačina: Kristina Gudlin, magistra je edukacije hrvatskoga jezika i književnosti te studentica Poslijediplomskoga sveučilišnog specijalističkog studija Primijenjena kroatistika. Sudjelovala je na međunarodnim konferencijama i simpozijima. Interesi: kognitivna lingvistika, popularna kultura, teorija filma.

Specijalno gostovanje – Trash Film Festival

Ante Magaš iz Trash Film Festivala (Varaždin) bit će voditelj višesatne projekcije najboljih filmova iz arhive Trash Film Festivala.

Udruga Trash osnovana je 15.05.2005. u svrhu organiziranja Trash Film Festivala, s konspirativnim ciljem da postane regionalni lider trash kulture u ovom dijelu Europe, što je u 5 godina djelovanja i postignuto.

U statutu udruge stoji “snimati trash filmove”, no djelatnosti udruge većim su dijelom vezane uz megalomanski projekt zvan Trash Film Festival i promo-partije vezane uz cjelokupno stvaralaštvo članova. Unatoč brojnim obvezama, Udruga je snimila video spotove ”Streets are inviting us”, ”Let’s go out” i ”Full Trash House”, tridesetak kraćih skečeva u svrhu promocije festivala među kojima treba istaknuti serijal ”Daratio saves Trash Film Festival”, kratkometražni horror film ”Čarobna škrinjica 2” (Magic Chest 2), srednjemetražni 53-minutni borilački sf film ”Prekažnjavanje” (Overpunishment). U sklopu Udruge djeluje i glazbeni sastav “Chubaka Chetri Chudaka i Chubakina Baka” koji snima obrade hrvatskih pop hitova na engleskom jeziku, DJ mister.no i dizajnersko-izumiteljska sekcija ”Megatrash!”.

Članove Udruge povezuje ljubav prema Jackie Chanu, Davidu Haselhoffu, Freddy Mercuryju, Bruce Leeju, Freddy Krugeru, Chucku Norrisu i drugim velikim ljudima koji su obilježili kulturu 20. stoljeća, s naglaskom na osamdesete godine, kako na filmskom, tako i na glazbenom polju, a i šire.

Spread the love