U suradnji s Ministarstvom kulture, SFera je ove godine pokrenula projekt “SFeraKon Express”: inicijativu za dovođenje učenika iz manjih sredina na SFeraKon kako bi ih se upoznalo s aspektima kulture kojima  možda u svojim mjestima nisu (toliko) izloženi. Ove godine – kao pilot-projekt – organiziran je dolazak oko 120 učenika i njihovih nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Slavonije koji će na konvenciji provesti jedan dan.

Posebno za njih (ali otvoreno i za ostale sudionike konvencije) pripremljene su i točke programa koje bi ih, ako se dosad uopće nisu susreli sa sličnim stvarima, trebale uvesti u svijet fantastike, znanstvene fantastike i fantastične znanosti i tehnologije.

Prva točka je “Uvod u SFeraKon” gdje će naši (pra)stari i iskusni veterani objasniti što su to zapravo SF konvencije, kako su nastale, kako se na njima ponašati i kako iz njih izvući ono što vas najviše zanima. Možete očekivati instrukcije kako se koristi programska knjižica, čemu služi i zašto je riječ o nečemu što uvijek treba imati uz sebe.

Druga točka je “Uvod u SF” ili “Lektira koje nema u školi” kao upoznavanje s ovim dijelom književnosti, nad-žanrom, i njegovim širokim spektrom tema, ideja i stilova, od šunda, preko inventivnih spekulacija pa sve do visokoknjiževnih remek-djela čiji su autori povremeno spominjani i kao kandidati za Noblovu nagradu. Dotaknut ćemo se i klasičnih SF filmova, iako u manjoj mjeri, jer je SF nastao prije svega kao književni žanr, ali još više zato jer je današnja populacija puno više izložena vizualnim medijima, dok je za pronalaženje pravih stvari u književnosti potrebno puno više iskustva.

Koordinator SferaKon Expressa (D.P. aka Izitpajn) je dugogodišnje piskaralo, zanovijetalo i zakeralo, izgovor za pisca koji je greškom raznih žirija (ili njihovom željom da ga skinu s… dnevnog reda) dobio i nekoliko nagrada. Na SFeraKonu uglavnom ne radi ništa nego kritizira, a ove godine su ga napokon stavili na pravo mjesto: da priča dječici kako je to bilo u njegovo vrijeme, jer tu može napraviti najmanje štete s obzirom da će dječica nakon što prežive njega zaključiti da sve ostalo oko njih i ne izgleda tako loše.

 

Spread the love