Nagrada SFERA

Godišnje nagrade Društva SFera za najbolja ostvarenja iz područja SF-a

u

O nagradi SFERA

U svrhu podizanja nivoa kvalitete, te popularizacije i poticanja domaćeg SF stvaralaštva, Društvo za znanstvenu fantastiku SFera od 1981. godine dodjeluje godišnju nagradu SFERA. Nagrada SFERA prva je i najstarija nacionalna žanrovska nagrada u Hrvatskoj.

Nagradu SFERA dobivaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a (u interpretaciji SFerinog Pravilnika “SF” je zbirni naziv koji obuhvaća znanstvenu fantastiku, fantasy i nadnaravni horor) po prvi puta objavljena i/ili prikazana na hrvatskom jeziku u toku prethodne kalendarske godine.

Žiriranje za nagradu SFERA

Žiri za nagradu SFERA sastoji se od minimalno 5 članova, a mogu mu pristupiti i ljubitelji SF-a koji nisu članovi Društva za znanstvenu fantastiku SFera. Obaveza je svih članova žirija da pročitaju sva djela u konkurenciji te da budu fizički prisutni na dan žiriranja koje se obično održava u Zagrebu, 2 do 3 tjedna prije SFeraKona.

Više o kategorijama i postupku žiriranja možete saznati ovdje.

Dodjela nagrade SFERA

Nagrađeni autori primaju plaketu Društva za znanstvenu fantastiku SFera, a posebnu pločicu sa svojim imenom, nazivom djela i godinom lijepe na skulpturu SFera, popularnu “Pepeljaru”, na svečanoj dodjeli nagrada SFERA u sklopu Svečane skupštine Društva, središnjeg događaja SFeraKona, najveće hrvatske znanstveno-fantastične konvencije koju Društvo SFera organizira već više od 30 godina.

Dodaj SFeraKon u kalendar 13/05/2016 19:00 15/05/2016 20:00 Europe/Zagreb SFeraKon 2016 38. Dani znanstvene fantastike u Zagrebu FER, Unska 3  DD/MM/YYYY

Novosti

Pričotrka (i još neke zabavne zavrzlame…)

SF konvencije tradicionalno počivaju na SF književnosti, a kako mi volimo čitati i želimo potaknuti esefično pisanje, organizirali smo jedno neobično natjecanje u pisanju priča.