Računalne igre, film i strip – program

Računalne igre, film i strip – program
Ove godine velika nam je čast ugostiti renomirane tvorce i developere domaćih kompjuterskih igara na diskusijskom panelu: JESU LI RAČUNALE IGRE UMJETNOST I ZAŠTO BI NAM TO BILO VAŽNO?
U SAD-u je još 2012. održana turneja “The Art of Video Games” s ciljem približavanja umjetničke vrijednosti povijesnog razvoja računalnih igara. Međutim, rasprave o smislu računalnih igara i njihovoj vezi s umjetnošću daleko su od konsenzusa kakav ima npr. film, dok u Hrvatskoj jedva da su se počele uzimati za ozbiljno. Na diskusijskom panelu razgovarat ćemo o ovim pitanjima, pokušati ustanoviti jesu li igre umjetnost i ako jesu, kakve su konkretne, pa i financijske, posljedice tog statusa.

Sudionici ovog panela su:
Veljko Kukolj,
sutvorac prve hrvatske igre “Sraz” i direktor  tvrtke “32 bita” specijalizirane za obrazovno-zabavne i mobilne aplikacije 
Alen Ladavac
, CTO u renomiranoj domaćoj tvrtki “Croteam” i jedna od ključnih osoba u razvoju internacionalno uspješnih naslova “Serious Sam” i “Talos Principle”
Igor Lisac
, sutvorac igre “Sraz” i QA tester za “LionGameLion”
Tomislav Pongrac
, sutvorac “Serious Sam” serijala, tijekom zadnjih 20tak godina radio je na svim aspektima izrade igara koje uključuju umjetnički (art) dio (concept art-a, 2D dizajn, 3D modeliranja likova, animacije…). Trenutno vodi kreativni odjel unutar Gamepires tima, zagrebačkog game development studija i veliki je ljubitelj znastvene fantastike i RPG-ova.
Moderator panela i sugovornik: Luka Perušić, asistent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i suradnik u Centru za integrativnu bioetiku, recenzent i kolumnist za nekoliko portala te sutvorac igre “Warlords RTS”.

 

Osim panela očekuje naš još uzbudljivih programskih točaka na temu igara, filmova & stripa:

  • Najbolji ZF stripovi
    Pregled znanstvene fantastike u “devetoj umjetnosti”. od Bucka Rogersa i Flasha Gordona preko europskih bisera od Dan Darea do Barbarelle, argentinskog remekdjela Eternaute, Jeffa Hawkea i Moebiusovih Hermetične garaže, seminalnog The Long Tomorrow i Johna DiFoola te mnogih drugih.
    Predavač: Marko Fančović (Zadar, 1961) znanstvenu i inu fantastiku piše, prevodi, čita, proučava, predaje o njij i radi sve ostalo što se s fantastikom može raditi te još ponešto.

 

  • Ghibli – sredozemni vjetar nad Japanom
    Studio Ghibli možda je najznačajniji japanski studio animiranog filma. Njegove perjanice, Hayao Miyazaki i Isao Takahata, spadaju među najveće autore animiranog filma, a Ghiblievi filmovi ovjenčani su brojnim festivalskim nagradama i ogromnim komercijalnim uspjesima.
    Predavač: Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963.) među najpoznatijim je hrvatskim piscima znanstvene fantastike, ilustratorima, urednicima, predavačima i prevoditeljima.

 

  • Jedna priča, jedan film – Bass i Bradbury
    Ray Bradbury je 1946. godine objavio priču “Vatra i led” Saul Bass je 1984. snimio film “The Quest”. Ovo je priča o tom spoju…
    Predavač: Davorin Horak urednik je Siriusa B, portala Inverzija.net i svega ostalog što se u Hangaru 7 proizvodi, a da ima veze sa SF-om.

 

  • Star Trek – The Original Series: Where no viewer has gone before
    Pedeseti je rođendan originalne Star Trek serije. Puno je toga o njoj ispričano, puno toga viđeno, puno toga znano. No, ima nekih stvari koje su manje poznate, a nekima zacijelo i potpuno nepoznate. Dođite i saznajte nešto o njima…
    Predavač: Željko Culek – U narodu poznat kao “Zel”; rodom iz Donjeg Miholjca, živi u Nuštru (pored Vinkovaca). Jedan od osnivača i organizatora Domikona, Hrvatske Star Trek i NLO konvencije. Ljubitelj Star Treka i Star Warsa, ali i SF-a i fantasyja općenito.

 

  • Stereotipi i klišeji u animeima
    Svaki medij i žanr imaju svoje klišeje, pa tako i anime. Predavanje će pokriti neke primjere istih, pokušati objasniti odakle su proizašli i zašto se ponavljaju te dokučiti kako za gledanje odabrati serijal koji nije samo reciklaža već viđenog.
    Predavač: Luna Sardelić dugogodišnja je zaljubljenica u anime i samoprozvani connoisseur za iste, sa preko 400 pogledanih naslova.

 

  • Entuzijasti stvaraju računalnu igru – o uspjesima i promašajima na jednom domaćem primjeru
    Četiri momka, ni jedan po struci developer, iznenada su se upustila u razvoj fantasy igre za iOS i Android platforme i godinu dana kasnije, u siječnju 2014. godine, gurnuli je na svjetlo internacionalnog tržišta pod renomiranim izdavačem Armor Games. No igra je već danas zaboravljena. U razgovoru sa slušateljima, cilj je obrazložiti razloge za pokretanje projekta i uzroke njegova kraja, iznijeti iskustvo stvaranja igre i ponuditi što više savjeta za one koji će povijest gaminga tek stvarati.
    Predavač: Luka Perušić je asistent na Odsjeku za filozofiju i znanstveni suradnik u Centru za integrativnu bioetiku pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izvršni urednik u časopisima Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica, te recenzent književnih, filmskih i gaming djela na različitim portalima.

 

  • The Force Awakens – Science ili Fantasy
    Force kao pojava u Star Wars filmovima izazvala je puno kontraverzi. Gdje danas stojimo sa percepcijom Lucasove ideje, kako je izmišljena, da li je stvarna i da li se može znanstveno dokazati. Bonus predavanja => praktična radionica Feel the Force.
    Predavač: Vjeran Skurjeni, magistar arheologije, već se 22 godine bavi različitim vidovima rada s energijom. Istinski fan Star Wars filmova i praktičar sile.

 

  • Dugometražni igrani film “Sirene i krikovi”
    Projekcija dugometražnog igranog distopijskog filma snimljenog u jednom kadru “Sirene i krikovi”. Razgovor nakon filma.
    Facebook stranica + trailer ; made by Division Production

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>